#1 Microverdeaţă
Microverdeaţa sunt mlădiţe de plante, care sunt tăiate înainte de apariţia primelor frunzuliţe. Microverdeaţa este mult mai bogată în vitamine şi minerale, decât plantele mature. Acum în magazine se găsesc 7-10 tipuri de microverdeaţă – lucernă, muştar, grâu etc.
Microveredeaţa poate fi consumată la fel ca şi verdeaţa obişnuită – în salate, supe, smoothie, pe sandvișuri, omlete etc. Ea este foarte frumoasă, de aceea redau bucatelor un aspect de sărbătoare şi acestea par mult mai sănătoase.
19-22 de lei/50-100 g
#2 Fibre din seminţe
Sortimentul este colosal – pe rafturile magazinelor vei găsi fibre din seminţe de in, cânepă, dovleac, susan şi amarant. Celuloza este importantă pentru funcţionarea normală a intestinelor, dar nu se recomandă consumul lor în stare uscată. Producătorii propun o soluţie simplă – de a înmuia porţia necesară în iaurt sau apă. Noi îţi recomandăm să adaugi fibre în smoothie, cereale și în orice aluat pentru îmbogățirea lui.
23,50 de lei/180 g
#3 Sirop de arţar
Siropul din sucul lemnului arţarului de zahăr este o alternativă excelentă mierii. Nu-ţi recomandăm s-o înlocuieşti complet cu sirop, însă pentru diversificare îl poţi adăuga uneori în bucatele preferate – copturi, smoothie, granola etc. Apropo, are indicele glicemic mai jos, decât cel al mierii – 54 comparativ cu 87.
Cel mai popular mod de utilizare a siropului de arțar este de a garnisi cu el clătitele, vafelele şi pancake-urile în combinaţie cu puţin unt.
152,90 lei/250 ml
#4 Seminţe de chia
Seminţele sunt la fel de folositoare – toate sunt bogate în antioxidanţi, acizi graşi, vitamine şi minerale. Însă unul din principiile alimentaţiei sănătoase este diversitatea, iată de ce recomandăm de a le alterna la prepararea bucatelor.
Seminţele de chia, ca şi toate celelalte, pot fi adăugate în micul dejun (terci, iaurt, granola), smoothie şi limonade. Un desert clasic sănătos este puddingul de chia. De asemenea, chia se poate adăuga în copturi ca o alternativă macului sau în fursecurile sănătoase pe bază de fructe uscate şi nuci. Încearcă să presari seminţele peste tartina cu unt de arahide, e nespus de delicios!
23 de lei/150 g
#5 Brânza halloumi
În magazinele de la noi a apărut şi brânza cipriotă halloumi – un produs din lapte de capră amestecat cu cel de oaie sau vacă. Specificul principal al ei este temperatura înaltă de topire, ceea ce îl face potrivit pentru prăjit şi prepararea la grătar, ca alternativă pentru tofu. Pentru amatorii de brânzeturi – este încă un gust interesant, uşor sărat, uneori cu adaos de mentă. Pentru vegetarieni este un substituent al cărnii, bogat în proteine.
Halloumi poate fi tăiat în medalioane, prăjit pe tigaie sau la grătar pe ambele părţi până se rumeneşte. La prânz caşcavalul poate fi servit într-un burger, sandwich sau împreună cu legumele, proaspete sau coapte, precum şi cu avocado, frunze de salată sau alte ingrediente după gust. La cină, feliile rumenite de halloumi se adaugă în salata de legume proaspete sau coapte.
67-75 de lei/200 g
#6 Ulei pentru wok
Într-adevăr prăjitul nu este cea mai sănătoasă modalitate de preparare a bucatelor, despre aceasta am scris aici. Însă atunci când nu ai timp să coci, să înăbuşi sau să găteşti la aburi, eşti nevoit să recurgi la prăjit. Pentru aceasta este nevoie şi de un ulei special, care la temperaturi înalte nu devine cancerigen. Varietatea de uleiuri este foarte bogată, de aceea, producătorii au indicat pe ambalaj că anume acest tip este potrivit pentru wok – adică pentru prăjit la temperaturi înalte.
În sticlă este ulei de soia cu adaos de ulei de susan. Este perfect pentru experimentele cu bucate asiatice, precum și pentru prăjitul la grătar sau în tigaie.
115,20 lei/250 ml
#7 Paste pentru supele asiatice
Rafturile cu produse asiatice se extind de la o zi la alta, dar mirodeniile pentru bulionul, care constituie baza supelor asiatice, nu sunt atât de multe.
Însă chiar dacă ar exista, nu este comod să procuri un set din 10 ingrediente. De aceea, producătorii grijulii au început să ambaleze plicuri cu pastă gata pentru supele asiatice. Cel mai dăunător ingredient din ele este zahărul – însă acesta se regăseşte în cantităţi infime. Reţetele noastre de supe le găseşti aici.
19,20 lei/40 g sau 100 de lei/500 g
#8 Chifle pentru burgeri
Chiflele sunt foarte importante într-un burger. În cele pe care le coc magazinele este sau prea mult zahăr, sau făină de sort superior, sau adaosuri de prisos. Şi chiar dacă vei folosi restul ingredientelor sănătoase, problema de bază va persista.
Însă în sfârşit a apărut „chifla din făină integrală”, deşi de fapt se vând câte 2 în ambalaj. Fireşte nu lipseşte zahărul, însă acesta este indicat în coada listei de ingrediente. Pe lângă germenii de grâu încolţit, sunt coapte pe bază de făină de sortul II. Fără ulei de palmier şi diverse adaosuri inutile – ulei de floarea-soarelui, sare şi drojdii. Dar lista ingredientelor nu se termină aici.
4 lei/2 chifle a câte 80 g
#9 Tahini/Pastă de susan
Bucătăria din Orientul Mijlociu câştigă popularitate. Mulţi ştiu deja că humusul este o pastă din năut. Însă mai puţini ştiu că acesta în jumătate constă din tahini, deşi acesta este folosit pe larg pentru gustări în bucătăria din Orientul Mijlociu. Tahini este o pastă din susan măcinat, care adesea este prăjit pentru a-i dezvălui aroma.
Dacă în tahini se adaugă apă, usturoi şi suc de lămâie, se obţine un sos delicios pentru salata din legume proaspete sau coapte, pieptul de pui sau peştele alb. Se foloseşte ca o alternativă la ketchup şi maioneză pentru a unge chiflele pentru burgeri, lavaş sau pâinea pentru sandwichuri. Modul clasic de utilizare – pentru gustările din vinete coapte.
87,10 de lei/300 g
#10 Matcha
Recent pe rafturile magazinelor a apărut praful din frunze de ceai verde. Cred că ştim cu toţii cu se fierbe un ceai aromat, de aceea vă propunem o metodă netradiţională de utilizare a prafului matcha – la prepararea deserturilor, copturilor şi băuturilor. Matcha este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi – ba chiar sunt mai multe, decât în ceaiul verde, fiert din frunze.
Matcha este folosit pe larg la prepararea dulciurilor japoneze şi a oricăror deserturi cu gust de ceai verde (biscuit, îngheţată etc.). Cu ajutorul lui orice bucate din aluat vor avea gust de ceai verde – papanaşi şi pancakes. De asemenea, praful poate fi adăugat în smoothie, și chiar în latte (cunoscutul matcha-latte).
112 de lei/100 g
(7042)