Primele schimbări negative au loc peste 10 zile după încetarea completă a antrenamentelor. Dacă vei încerca să te antrenezi, iniţial organismul poate să nu simtă că ceva nu este în regulă. Mai mult, odihna de scurtă durată (dacă este anticipată de antrenamente regulate) cel mai probabil va fi de mare folos, astfel organismul va avea posibilitatea să se recupereze şi să-şi restabilească forţele. Despre aceasta am scris în articolul despre odihnă.
Dar peste 0-14 zile se declanşează procesele negative. Cel puţin, cele reversibile.
#1 Muşchii îşi pierd volumul şi puterea
Fără antrenamente muşchii pierd capacitatea de a acumula glicogenul, sursa de energie, de care în regim pasiv organismul nu are nevoie. Altfel spus, corpul nostru înţelege că şi cu un biceps mai mic în volum la fel de confortabil vei putea sta tolănit pe canapea privind filmele.
#2 Se reduce rezistenţa şi forţa generală
Ai putea crede că e vorba de lene, dar această stare este asociată cu reducerea rezervelor de glicogen în muşchi. Pentru a evita după sărbători starea de supraantrenare (mai rea), recuperează glicogenul treptat.
#3 Schimbarea proporţiei grăsimi/muşchi
Crezi că hainele încă ţi se potrivesc? E prea devreme să te bucuri. Pierderea masei musculare (însoţită de creşterea numărului de calorii consumate) este legată iminent de creşterea masei adipoase. Chiar dacă centimetrii au rămas aceiaşi, cel mai probabil nu ai un forme la fel de reliefate şi ferme. Apropo, starea pielii se va înrăutăţi şi ea. Iertaţi-mă.
#4 Se înrăutăţeşte coordonarea şi abilităţile de mişcare
Peste o lună (la unii chiar mai devreme, în funcţie de nivelul de pregătire) încep schimbările în sistemul nervos. În timpul antrenamentelor la muşchi se conectează numeroşi neuroni motorii, care au capacitatea de a muri, dacă nu sunt puşi în funcţiune, din care cauză se pierde precizia mişcărilor. Aşadar, să nu te mire dacă după odihna nu vei putea face aşezări pe o suprafaţă instabilă. Apropo, despre sistemul nervos. Cu cât mai mult amâni revenirea triumfală, cu atât mai dificil va fi să te decizi.
#5 Se reduce eficienţa funcţiei cardiace
N-ai uitat de ce ne antrenăm? Nu, nu ca să slăbim. Unul din efectele importante ale sportului este o inimă sănătoasă, care în cazul antrenamentelor regulate îşi măreşte volumul, pereţii ei se îngroaşă, pulsul în stare de repaus şi în timpul sarcinii se reduce. Bineînţeles, timp de o lună structura muşchiului cardiac nu suferă schimbări radicale, totuşi vei simţi tulburările sistemului cardiovascular – pulsul mărit, o uşoară aritmie, gâfâit şi respiraţie instabilă.
Cum pot fi evitate? Nu renunţa complet la antrenamente. Simplifică programul de antrenament, practică acasă fără greutate, important să nu leneveşti mai mult de 10 zile şi organismul nu va simţi lipsa de activitate.
(4457)