5 cauze care împiedică asimilarea proteinelor - Om Activ

5 cauze care împiedică asimilarea proteinelor

184906 /07/09/2018
Deja ştii practic totul despre beneficiile proteinelor. Dar mai este ceva, despre care nu am vorbit până acum. Acest beneficiu se va face simţit numai în cazul în care proteinele se vor asimila corect şi vor ajunge la punctul de destinaţie.

Este evident că atunci când proteinele nu se asimilează corect, sunt dereglate aceleaşi procese ca şi în cazul insuficienţei lor. Ba mai mult, are loc intoxicarea lui, se reduce imunitatea din cauza confruntării constante cu proteinele alimentare, apar alergii şi boli autoimune.

Pentru început să aflăm de ce proteinele se asimilează insuficient.

  • 1Boli gastrointestinale.

Procesul de digerare a proteinelor începe în stomac. O condiţie obligatorie este aciditatea corespunzătoare şi starea perfectă a mucoasei stomacului, care secretă enzime. Acestea sunt secretate de pancreas. Apropo, după 25 de ani activitatea pancreasului se reduce şi cu fiece an, el secretă tot mai puţine enzime.
Procesul de scindare a proteinelor se încheie în intestin, tot acolo are loc asimilarea lor. De aceea, intestinul sănătos este la fel de important ca şi un stomac sănătos.

Ce e de făcut: ai grijă de starea tractului gastrointestinal.

  • 2Insuficienţă de celuloză (fibre alimentare), care însoţesc proteinele.

Enzimele necesare se conţin şi în fibrele din legume. Iată de ce se recomandă de a adăuga o garnitură din legume la bucatele din proteine, pentru a-i uşura povara organismului.

Ce e de făcut: consumă 2 porţii de legume şi verdeaţă la o porţie de proteine.

  • Fiecare tip de proteine se caracterizează printr-un coeficient de asimilare, adoptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care indică ce cantitate a proteinelor de acest tip se asimilează în condiţii ideale. De exemplu, coeficientul de asimilare a cărnii de vită este de 0,9. Aceasta înseamnă că din 20 g de proteine se vor asimila (în condiţii ideale) doar 18 g.
  • 3Excesul de mâncare.

Pancreasul secretă aproximativ aceeaşi cantitate de enzime de 4-5 ori pe zi şi asimilează cel mult 35 g de proteine de fiecare dată. De aceea, nu are sens să consumi norma zilnică de proteine la o singură masă şi să te bucuri că ţi-ai îndeplinit misiunea.

Excesul de proteine are impact negativ asupra digestiei şi sănătăţii în ansamblu, deoarece proteinele nedigerate încep procesul de putrefacţie în intestine. Ca urmare apare constipaţia, creşte nivelul de acetonă în sânge, greutate la stomac, greţuri şi alte senzaţii neplăcute.

  • 4Nerespectarea echilibrului de apă.

În momentul scindării proteinelor până la aminoacizi în stomac şi în timpul deplasării lor în intestin, organismul utilizează activ apa. În cazul insuficienţei acesteia, este îngreuiat procesul de asimilare a proteinelor. Doar în timpul mesei străduieşte-te să nu bei apă. Vei face mai rău – sucul gastric se va dilua şi se va reduce aciditatea, necesară pentru prelucrarea proteinelor.

Ce e de făcut: bea aproximativ 30 ml de apă la 1 kg de masă corporală. Cum se calculează norma zilnică de consum a apei vei afla aici.

  • 5Prelucrare excesivă a produselor.

Da, în 100 g de piept de pui se conţin aproximativ 20 g de proteine. Deja ştii că puţine proteine se pierd din cauza coeficientului de asimilare. Însă vei pierde mai multe proteine dacă vei frige carnea într-o cantitate mare de ulei sau aluat – enzimele vor ajunge cu greu la proteine. În schimb dacă vei mărunţi produsul, de exemplu vei face o tocătură, atunci carnea se va asimila mai rapid. Dar nu prepara pârjoalele în ulei – coace-le sau prepară-le la aburi.

Ce e de făcut: găteşte bucate simple, coace mai mult sau prepară-le la aburi.

Dar acum cel mai important. Digerarea şi asimilarea sunt două procese diferite. Să admitem că în raţia alimentară sunt suficiente enzime pentru asimilarea proteinelor. Dar apare întrebarea dacă acestea se asimilează calitativ în intestine?

Calitatea asimilării lor depinde de starea mucoasei intestinului şi de perişorii sănătoşi de pe pereţii acestuia, datorită lor proteinele scindate până la aminoacizi pătrund în sânge. Dacă pe suprafaţa perişorilor se găsesc în exces mucus, depuneri de fecale sau acestea sunt lezate în urma consumului excesiv de zahăr, atunci are de suferit şi asimilarea lor. Pentru a restabili mucoasa, ai grijă de microfloră. Un ghid detaliat vei găsi aici.

  • Uneori indicii de digerare şi asimilare a hrănii nu coincid. De exemplu, ouăle fierte tari, SE ASIMILEAZĂ mai bine, decât ouăle moi. Însă ouăle fierte tari, SE DIGERĂ mai dificil, decât cele moi.

Acum ştii cauzele principale, care împiedică asimilarea proteinelor. Şi ştii cum să le înlături. La treabă! Şi ai grijă de sănătatea ta!

Vom avea o mulțime de bucate proteice pe 23 septembrie la Cheat Meal Fest, veniți și nu veți regreta.

(184906)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă