5 situaţii, când s-ar părea că gustul apei s-a schimbat (dar nu este aşa) - Om Activ

5 situaţii, când s-ar părea că gustul apei s-a schimbat (dar nu este aşa)

71677 /01/03/2017
Cu toţii ştim că apa este un lichid fără miros, gust şi culoare, fireşte dacă este vorba despre apa potabilă pură. Dar unii oameni simt clar că apa cu care s-au obişnuit şi-a schimbat gustul, a devenit mai dulce sau mai sărată, mai acrie sau are un gust amărui. Să vedem dacă aceasta este posibil.

În mare măsură, gustul depinde de funcţionarea receptorilor gustativi şi de compoziţia chimică a salivei, care poate suferi schimbări în dependenţă de numeroşi factori. Aceasta duce la schimbarea senzaţiilor gustative. Să le analizăm doar pe câteva din ele.

Dietele stricte

Persoana, care se istoveşte cu diverse diete, reacţionează acut la apariţia alimentelor în zona de vizibilitate (sau doar a imaginii lor!) prin salivaţie intensivă. Din această cauză în salivă creşte brusc concentraţia clorurilor de natriu şi calciu, care poate să-i redea un gust sărat apei, cu care persoana încearcă să-şi potolească foamea.

1
Apa e cea mai gustoasă la temperaturi de 7-11 grade Celsius. La temperaturi de peste 15 grade, proprietăţile ei gustative se reduc.

Alimentele ingerate

Apa este un solvent excelent. Sărurile şi mineralele îi determină proprietăţile gustative. De aceea, în amestec cu saliva, ea se îmbogăţeşte cu salivă într-o perioadă concretă. În saliva persoanei, care adineauri a consumat dulciuri, va creşte nivelul de glucoză şi lactat, de aceea şi apa pe care o bea, cel mai probabil va avea gustul dulciu.

1
Dacă în permanenţă simţi un gust dulciu, ar fi bine să-ţi verifici nivelul de zahăr în sânge.

Intoxicaţie

Cu cât mai intoxicat este organismul, cu atât mai multe abateri de la normă referitor la calităţile gustative se vor atesta. La abateri se referă fumatul, consumul alcoolului, a medicamentelor şi bineînţeles, alimentaţia incorectă.

1
După o ţigară fumată, în salivă creşte de câteva ori cantitatea de rhodanide, dându-i apei un gust amar-feros. Acelaşi gust metalic îl pot lăsa şi unele medicamente.

Deshidratare

În timpul antrenamentelor intensive, a tulburărilor intestinale, bolilor respiratorii acute şi a infecţiilor virale, însoţite de temperaturi înalte, organismul resimte o insuficienţă acută de lichid, încât apa pe care o consumă o poate simţi acră-amăruie. Adu-ţi aminte gustul apei de la un izvor cristalin de munte după antrenament.

Boli ale cavităţii bucale şi vârsta

Numărul papilelor gustative se reduce cu vârsta, precum şi în urma bolilor sau traumatismelor cavităţii bucale şi ale gurii. De exemplu, în cazul parodontozelor apa obţine un gust acriu.

(71677)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă