În mare măsură, gustul depinde de funcţionarea receptorilor gustativi şi de compoziţia chimică a salivei, care poate suferi schimbări în dependenţă de numeroşi factori. Aceasta duce la schimbarea senzaţiilor gustative. Să le analizăm doar pe câteva din ele.
Dietele stricte
Persoana, care se istoveşte cu diverse diete, reacţionează acut la apariţia alimentelor în zona de vizibilitate (sau doar a imaginii lor!) prin salivaţie intensivă. Din această cauză în salivă creşte brusc concentraţia clorurilor de natriu şi calciu, care poate să-i redea un gust sărat apei, cu care persoana încearcă să-şi potolească foamea.

Alimentele ingerate
Apa este un solvent excelent. Sărurile şi mineralele îi determină proprietăţile gustative. De aceea, în amestec cu saliva, ea se îmbogăţeşte cu salivă într-o perioadă concretă. În saliva persoanei, care adineauri a consumat dulciuri, va creşte nivelul de glucoză şi lactat, de aceea şi apa pe care o bea, cel mai probabil va avea gustul dulciu.

Intoxicaţie
Cu cât mai intoxicat este organismul, cu atât mai multe abateri de la normă referitor la calităţile gustative se vor atesta. La abateri se referă fumatul, consumul alcoolului, a medicamentelor şi bineînţeles, alimentaţia incorectă.

Deshidratare
În timpul antrenamentelor intensive, a tulburărilor intestinale, bolilor respiratorii acute şi a infecţiilor virale, însoţite de temperaturi înalte, organismul resimte o insuficienţă acută de lichid, încât apa pe care o consumă o poate simţi acră-amăruie. Adu-ţi aminte gustul apei de la un izvor cristalin de munte după antrenament.
Boli ale cavităţii bucale şi vârsta
Numărul papilelor gustative se reduce cu vârsta, precum şi în urma bolilor sau traumatismelor cavităţii bucale şi ale gurii. De exemplu, în cazul parodontozelor apa obţine un gust acriu.
(71677)