Anul 2020 a demonstrat că multe cineaste merită premiate pentru munca și talentul lor, nu pentru apartenența la genul feminin. „Niciodată, rareori, uneori, întotdeauna”, regizat de Eliza Hittman, a fost marcat cu premiul juriului la Festivalul filmului american independent „Sundance” și Ursul de Argint (Premiul Mare al juriului) la Festivalul de film de la Berlin. „Începutul” de Dea Kulumbegashvili a fost distins la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu și Cel mai bun rol feminin la Festivalul de la San Sebastian. Leul de Aur al Festivalului de film de la Veneția i-a revenit lui Chloe Zhao pentru pelicula „Pământul nomazilor”, care în viitor va realiza blockbustere despre noul univers Marvel.
În continuare vei afla despre 8 filme din diferiți ani care ne-au impresionat mult.
„Portretul fetei în foc” / „Portrait de la jeune fille en feu”
(2019, dramă, 122 de minute)
Regie: Celine Sciamma
IMDb: 8,1
Rotten Tomatoes: 98%
Acțiunea are loc la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Pictorița Marianne sosește pe o insulă izolată din Bretania, pentru a picta portretul tinerei Eloise, care urmează să fie expediat viitorului soț la Milano. Dar Marianne este nevoită să ascundă motivul vizitei sale și să picteze portretul din memorie, în taină de fată – Eloise nu intenționează să pozeze, pentru că nu-l știe pe viitorul soț.
Locul 241 în lista IMDb Top 250, premiul Festivalului de film de la Cannes pentru cel mai bun scenariu și alte premii internaționale.
„Regele meu” / „Mon roi”
(2015, dramă/melodramă, 130 de minute)
IMDb: 7,1
RT: 72%
Regie: Maiwenn
Tony este internată la un centru de reabilitare după un accident grav de schi. În pauzele dintre proceduri, ea își restabilește amintirile despre istoria de dragoste cu Giorgio, interpretat de Vincent Cassel, care dintr-un bărbat fermecător și sensibil, s-a transformat într-un partener toxic.
În timpul aflării sale la clinică, ea are de învățat nu doar să meargă de la zero, dar și să învețe din nou să aibă încredere în oameni.
Protagonista Emmanuelle Bercot a fost distinsă cu premiul pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul de film de la Cannes. Autoarea filmului este actrița franceză, interpreta rolului cântăreței de operă în pelicula „Al cincilea element” de Luc Besson și fosta sa soție.
„Mustang” / „Mustangul”
(2015, dramă, 97 de minute)
IMDb: 7,6
RT: 97%
Regie: Deniz Gamze Erguven
Subiectul peliculei turcești amintește de „Virginele sinucigașe” semnată de Sofia Coppola. În prim plan apar cinci copii orfani, închiși în casă, iar custozii acestora intenționează să le mărite fără acordul lor.
A fost nominalizat la Premiul Oscar la categoria „Cel mai bun film al anului în limba străină”.
„Hurt Locker” / „Misiuni periculoase”
(2008, dramă militară / film de aventuri, 131 de minute)
IMDb: 7,5
RT: 97%
Regie: Kathryn Bigelow
Este al doilea an al războiului din Irak. Un genist cu caracter dur este repartizat în detașamentul de deminare. Tot mai des își supune riscului atât viața sa, cât și pe cea a tovarășilor de arme acolo unde riscul putea fi evitat. Vor înțelege într-un final camarazii săi de ce este dictat comportamentul său?
Filmul a fost distins cu șase Oscaruri și a depășit simbolic „Avatarul” lui James Cameron, fostul soț al lui Bigelow.
„Private Life” / „Viața privată”
(2018, dramă, 123 de minute)
IMDb: 7,2
RT: 94%
Regie: Tamara Jenkins
Un cuplu de intelectuali încearcă să conceapă un copil. După numeroase controale și tentative de fertilizarea in vitro, urmează prelevarea ovarului de la un donator. Un film liniștit marca Netflix pentru amatorii peliculelor cinematografice cu multe dialoguri despre relații.
„Atlantics” / „Atlantica”
(2019, dramă romantică / mistică, 106 minute)
IMDb: 6,7
Regie: Mati Diop
Muncitorii construiesc un turn în stil futurist în orașul Dakara, iar lucrările sunt pe ultima sută de metri. Dar deja de câteva luni nu-și primesc salariile și muncitorii decis să plece din țara oceanică în căutarea unui viitor mai bun.
Premiul mare la Festivalul de film de la Cannes.
„Ripley’s Game” / „Jocul lui Ripley”
(2002, crimă / dramă / misticism, 110 minute)
IMDb: 6,6
RT: 92%
Regie: Liliana Cavani
O ecranizare nespus de frumoasă a cărții despre escrocul Tom Ripley, rol în care apare John Malkovich. Escrocherie, șantaj, crimă, manipulări, schimb de focuri – filmul cuprinde toate elementele genului.
„Birds of Prey” / „Păsări de pradă: Istoria uluitoare a lui Harley Quinn”
(2020, acțiune / aventură / comedie, 109 minute)
IMDb: 6,1
RT: 78%
Regie: Cathy Yan
Admiratorilor filmelor de acțiune și aventură, precum și celor cu home cinema le recomandăm „Brigada sinucigașilor”. După ce și-a luat rămas bun de la Joker, Harley Quinn, interpretat de Margot Robbie, se alătură super-eroilor din Black Canary, Huntress și Renee Montoya pentru a o salva pe o tânără de un interlop.
Ce vă mai recomandăm spre vizionare
Amatorilor noului curent francez le recomandăm lucrările regizorului francez Agnes Varda. Pentru a studia sexualitatea femeii – filmele picante semnate de Catherine Breillat. Celor, care au vizionat în repetate rânduri, lucrările lui Woody Allen, le recomandăm filmele semnate de Nora Ephron. Kira Muratova și Renata Litvinova surprind prin filmele poetice și cu tematică socială acută. Au realizat lucrările sale regizorale actrițele Angelina Jolie, Greta Gerwig și Olivia Wilde, iar Hali Berry anul curent își va prezenta filmul pe Netflix. Așadar, filmele bune nu depind de sexul regizorului.
(994)