Smoothie
Smoothie este o băutură făcută din ingrediente mărunțite în blender. Spre deosebire de sucul fresh, acesta conține fibre. Fibrele alimentare reduc indicele glicemic al smoothie, datorită cărora zaharurile din fructe sau alte ingrediente dulci pătrund treptat în sânge și nu provoacă creșterea bruscă a insulinei în sânge.
Ingredientele folosite la smoothie depind de scopul urmărit. Îți dorești un bronz frumos? Amestecă ingrediente portocalii. Ți-ai pus scopul să consumi mai multă verdeață? Prepară un smoothie din ingrediente verzi.
Totodată, smoothie este o posibilitate excelentă de a diversifica și îmbogăți alimentația, or în ele se poate adăuga practic orice superfood, de exemplu, curcuma sau chlorella.
Sucuri fresh de legume
Dacă îți plac sucurile fresh, atunci îți sugerăm să le prepari din legume, ele practic nu conțin zahăr. Sucurile de legume îmbunătățesc digestia, accelerează metabolismul și reduc aciditatea sângelui, dacă sunt utilizate preponderent ingrediente de culoare verde.
Noi am preparat sucuri din castraveți, varză, morcovi și sfeclă, dar ai putea încerca să faci un mix și din alte legume.
Apă cu clorofilă
O altă modalitate de a îmbunătăți calitățile gustative și beneficiile apei este de a adăuga în ea clorofilă. Clorofila este un pigment verde din plante. În corpul uman, aceasta curăță sângele și limfa, întărește imunitatea, ajută la vindecarea mucoaselor și are o serie de alte beneficii.
Adaugă câteva linguri de clorofilă în sticlă și bea-o pe parcursul zilei (la gust amintește de mentă).
Apă cu suc de aloe
Sucul de aloe este unul din puținele suplimente, care pot fi utilizate inclusiv în bolile tractului gastro-intestinal. Are aproximativ aceleași beneficii ca și clorofila – vindecă mucoasele, îmbunătățește digestia și tonusul general.
Apă cu minerale
Electroliți, soluții coloidale, calciu de coral – aceste suplimente te ajută să supraviețuiești în zilele toride de vară. Ele alcalinizează organismul, îmbunătățesc metabolismul, mențin sistemul cardiovascular și nervos. Cumpără-le separat și adaugă-le în apă, deoarece băuturile din vânzare ar putea să conțină zahăr, aromatizatori și alte ingrediente nocive.
Limonade de casă
Adesea scrieți în comentarii că nu puteți bea zilnic norma necesară de apă. Adaugă în ea castraveți, lămâie, grapefruit, portocală sau mentă, astfel apa este mai simplu de consumat, plus la toate ea alcalinizează organismul (este important de a face acest lucru, în special dacă te afli timp îndelungat la soare). Pentru mai multă dulceață, adaugă stevia sau câteva fructe de pădure.
Kombucha
De la băuturile alcalinizante, trecem la cele fermentate. Ele sunt bogate în probiotice, bacterii utile pentru microflora intestinală.
Una din cele mai potrivite băuturi fermentate pentru vară este kombucha sau băutură din ciupercă de ceai. Deja începe să apară în supermarketuri, dar curând vă vom spune cum se prepară în condiții de casă.
Ayran
Ayran este o băutură acidolactică turcească. La fel ca și kombucha conține probiotice, normalizează microflora intestinală și îmbunătățește digestia. Dacă te odihnești în Turcia după sistemul all-inclusive, caută pe masă ayran, băutură foarte utilă.
Lapte vegetal
Laptele vegetal nu se adaugă doar în cafea, încearcă să-l consumi și ca băutură aparte. Este bogat în minerale și grăsimi sănătoase. Dacă cumperi lapte vegetal, citește cu atenție compoziția pentru că adesea acesta conține zahăr.
Smoothie, sucuri, ayran, kombucha sau lapte vegetal, toate acestea nu înlocuiesc apa. Din punctul de vedere al valorii nutritive ele se atribuie mai curând la categoria alimente, decât băuturi. În timp ce apa cu aditivi (clorofilă, minerale etc.) rămâne apă.
(3525)