10 cauze ale cefaleei în timpul antrenamentului - Om Activ

10 cauze ale cefaleei în timpul antrenamentului

5444 / 25.01.2017
Adesea suntem întrebaţi (practic un articol la comandă!) cum se explică durerile de cap în timpul antrenamentului. Bineînţeles, dacă este vorba despre dureri frecvente şi puternice, atunci este nevoie de o abordare individuală şi de consultaţia medicului. Dar pentru început trebuie să te convingi că nu eşti tu cel, care o provoacă.

De regulă, în timpul antrenamentului unii simt o durere acută în zona occipitală (la ceafă), un gen de spasme puternice. Ea poate pulsatilă, de durată, care dispare treptat sau rapid, dar care revine în timpul efortului. Adesea durerile apar anume în timpul ultimelor exerciţii în cadrul unui antrenament de forţă. Cauza principală este schimbarea tensiunii diastolice şi sistolice. Amintim că nivelul tensiunii arteriale se caracterizează prin două cifre, cea mai mare – indicele tensiunii sistolice şi cea mică – diastolică. Apropo, cei, care cel mai frecvent acuză dureri de cap în sala de sport, sunt diagnosticaţi cu hipertensiune arterială.

Ce poate provoca hipertensiunea şi ca urmare, durerile de cap:

1

Antrenarea excesivă

Am descris această stare aici. Procesul inflamator de durată în organism duce la creşterea frecvenţei cardiace. În urma efortului, ea creşte şi mai mult, depăşind norma de antrenament şi provocând creşterea tensiunii arteriale.

1

Efort disproporţional

Greutăţile mari, un program de antrenament prea intensiv la fel pot duce la creşterea tensiunii arteriale şi provoca riscul de apariţie a durerii, nu doar la nivelul capului.

1

Administrarea suplimentelor nutritive (energizante) 

Ele intensifică activitatea musculaturii cardiace, accelerând fluxul de sânge, iar astfel provoacă hipertensiune. Adesea produsele energizante sunt administrate pentru a creşte capacitatea de muncă şi activitatea. Dar există o problemă: oamenii, în special tinerii, nu înţeleg că organismul lor funcţionează bine şi fără un imbold, dar nu se pot opri. Atunci se produce o supradozare, care poate cauza cefalee.

Marea majoritate a produselor energizante conţin cafeină, care stimulează sistemul nervos şi cardiovascular. O supradoză poate provoca scăderea sau creşterea tensiunii şi respectiv, dureri de cap. Ginseng şi Guarana la fel au un efect excelent, în plus stimulează eliminarea acidului lactic din muşchi. Însă o supradoză la fel duce la surmenajul sistemului cardiovascular, având un impact asupra tensiunii. Energizantele extenuează sistemul nervos şi impun alte sisteme să funcţioneze la capacitate maximă, fapt care duce la uzură, iar suprasolicitarea vaselor provoacă acea durere.

1

Preparate steroide

Retenţia de apă în cazul administrării lor este accentuată, fapt care favorizează hipertensiunea. Nu ne vom opri mult asupra acestora.

1

Alimentaţia nesănătoasă

Excesul de sare şi piper la fel are drept consecinţă retenţia de apă. Aceasta, la rândul ei, duce la edeme nu doar ale membrelor şi ale feţei, dar şi a creierului, provocând creşterea tensiunii intracraniene. Dacă te antrenezi intensiv, evită produsele bogate în sare şi piper.

Excesul de dulce traumatizează suprafaţa internă a vaselor, pe zonele lezate se formează cicatrici, vasele se contractă şi împiedică buna circulaţie a sângelui. Totodată, inima funcţionează anevoios, tensiunea creşte împreună cu riscul apariţiei durerilor de cap.

1

Stresuri şi retrăiri

Antrenamentul propriu-zis deja constituie un stres pentru organism. Stresul în exces cu siguranţă poate provoca cefalee. În toate trebuie să existe o măsură. Dacă la serviciu ai avut o zi grea, ar fi mai bine să amâni antrenamentul complicat şi să-l înlocuieşti cu yoga sau pilates.

1

Distonie vegeto-vasculară

Sistemul nervos vegetativ reglementează funcţionarea vaselor sanguine şi a organelor interne. Ea se împarte în sistem simpatic şi parasimpatic. Sistemul nervos vegetativ are acţiune diametral opusă: de exemplu, sistemul simpatic accelerează contracţiile cardiace, iar cel parasimpatic le încetineşte. Distonia vegeto-vasculară perturbează funcţionarea sistemului nervos vegetativ. Ca urmare, este tulburat echilibrul dintre secţiunile sistemului nervos vegetativ. Din cauza tulburării echilibrului, organele interne nu mai funcţionează cum se cuvine.

1

Vremea

Oscilaţiile presiunii atmosferice pentru oamenii sensibili este catastrofală. Dacă faci parte din categoria, care trăieşte conform barometrului, încearcă să eviţi antrenamentele în zilele cu oscilaţii de presiune atmosferică.

1

Clima internă şi a încăperii

Zăpuşeala, arşiţa, mirosurile străine, iluminarea slabă pot provoca şi ele cefalee. Practică sportul într-o încăpere bine aerisită şi iluminată, deoarece insuficienţa de oxigen duce la dilatarea vaselor, iar asta ar putea provoca scăderea tensiunii arteriale. Aceasta ar putea fi un stres pentru hipertonici şi durerile de cap nu vor întârzia să dea de ştire.

1

Alcoolul 

Dacă în ajun ai consumat alcool, cu siguranţă te-ai ales cu o deshidratare, sângele este îngroşat, iar sistemul cardiovascular lucrează din greu. Bineînţeles că, în asemenea condiţii, tensiunea creşte.

1
În cazul apariţiei durerilor, măsoară tensiunea şi fireşte, încetează antrenamentul, chiar dacă starea ta aparent s-a ameliorat.

Dacă cefaleele se abat frecvent asupra ta, ar trebui să le găseşti cauza. Nu întotdeauna ele denotă boli vasculare.

(5444)

comments powered by HyperComments
Vadim Oleinicov

instructor de fitness, specialist în gimnastică curativă, antrenor superior la "ZSport"

Alte articole la aceiaşi temă