- 1 Ignorarea încălzirii orientate pe creşterea pulsului înainte de un antrenament de forţă
Grijile cotidiene ne dictează un ritm alert de viaţă. Iar ce-i mai simplu de a neglija pentru a economisi timp? Corect, încălzirea. Mulţi efectuează doar câteva seturi scurte în timpul încălzirii, crezând că este suficient, dar astfel inima este doar este supusă stresului şi nu se pregăteşte pentru efort.
Soluţia: acordă 10 minute pentru încălzire, nu este atât de mult – astfel pulsul va ajunge treptat în zona de lucru. Creşte viteza progresiv.
- 2 Efort fără a monitoriza frecvenţa cardiacă în timpul antrenamentelor orientate pe creşterea rezistenței inimii și anduranţei
Efectuează seturile crossfit şi cardio pentru rezistenţă sub supravegherea pulsometrului. El va da un semnal când vei intra în zona de suprasarcină a muşchiului cardiac – nu se recomandă să te afli mult timp în această zonă.
Pulsul maximal= 220 – vârsta.
Soluţia: cel mai ieftin instrument de monitorizare este senzorul la piept, care se conectează la smartphone. Mai multe detalii despre alegerea pulsometrului află aici.
- 3 Antrenarea cu febră.
Când procesele inflamatorii fac ravagii, organismul reacţionează la ele prin creşterea temperaturii şi a pulsului în stare de repaus. Sistemul cardiovascular sporeşte fluxul de sânge pentru a furniza toate elementele în zonele inflamaţiilor pentru a lupta cu sursa acestora, iar noi îl suprasolicităm cu antrenamentul. Acesta exercită o povară colosală asupra inimii şi a organismului în ansamblu.
Soluţia: mai întâi însănătoşeşte-te.
- 4 Ignorarea antrenamentului cardio în dorinţa de a acumula în greutate
Majoritatea celor, care luptă pentru creşterea masei corporale, ignoră cardio pentru a nu cheltui caloriile şi a nu arde muşchii. Însă antrenarea muşchiului cardiac este necesară şi indispensabilă indiferent de scopul antrenamentului. În plus, cardio dezvoltă reţeaua de capilare, necesară pentru creşterea muşchilor.
Soluţia:
În ziua antrenamentului de forţă, fă 10 minute de cardio înainte şi după el.
În cazul metabolismului încetinit, adaugă 20 de minute de cardio dimineaţa, peste o zi.
Menţine FCC în zona 120-130 bătăi pe minut.
- 5 Folosirea permanentă a băuturilor energizante.
Nu aplicăm veto asupra preparatelor stimulatorii – uneori sunt benefice, dar nu trebuie consumate constant.
Băuturile energetice conţin până la 200 mg de cafeină – o doză colosală. Dacă ai nevoie permanent să te revigorezi, atunci probabil ar trebui să reduci intensitatea sarcinii, deoarece cafeina nu te încarcă cu energie, ci o ia din resursele interne. Cu cât mai mult îţi exploatezi corpul lucrând la maximum, cu atât mai repede se vor epuiza rezervele.
Soluţia: foloseşte-le în cazul excepţionale, cel mult de 2-3 ori pe lună.
- 6 Antrenamentele cu greutăţi excesive cu durata mai mare de o oră
Este greşeală comisă frecvent de începătorii cu ambiţii mari şi puţină experienţă, care au început prea târziu pregătirile pentru vară. Deja în secunda a 10-a de lucru intensiv pulsul atinge limita de sus. Inima are nevoie de odihnă bună – de la 2,5 până la 3,5 minute. În acest regim ea poate lucra cel mult o oră după care urmează epuizarea.
Soluţia: efectuează antrenamentul de rezistenţă cel mult o oră.
- 7A nu bea apă.
În caz de deshidratare sângele devine dens şi vâscos – inima pompează sângele cu greu şi lucrează până la epuizare.
Soluţia: bea 500 ml de apă cu o oră înainte de antrenament şi în timpul exerciţiilor fă câteva înghiţituri de apă la fiecare 15 minute.
- 8 Creşterea sau pierderea rapidă în greutate
Orice schimbare bruscă în organism duce la epuizarea sistemului cardiac. Pierderea în greutate duce la slăbirea vaselor sangvine. Iar acumularea în greutate duce la îngroşarea lor. Tensiunea creşte, iar odată cu ea şi inima este solicitată la maximum.
Soluţia: schimbările trebuie să decurgă treptat. Nu slăbi pentru vară sau anumite ocazii, fii în formă întotdeauna.
- 9Ignorarea antrenamentului pentru picioare
Cu siguranţă aţi văzut tineri cu forme atletice în partea superioară a corpului şi cu partea inferioară mai puţin dezvoltată. Picioarele slabe nu sunt doar un neajuns estetic, ele pot fi ascunse de văzul lumii. Însă din cauza acestui dezechilibru este tulburată circulaţia sangvină, deoarece în timpul sarcinii permanente asupra părţii superioare a trunchiului, tensiunea este repartizată neuniform.
Soluţia: dezvoltă corpul armonios.
- 10Antrenarea într-o sală prost aerisită.
În subsoluri, unde este evidentă lipsa aerului proaspăt, vei căsca tot timpul din cauza hipoxiei şi vei avea senzaţia că te sufoci. Cu timpul tulburările legate de sistemul respirator vor duce la deficienţe ale sistemului cardiovascular.
Soluţia: dă preferinţă sălii de sport cu un bun sistem de ventilare.
- 11Ignorarea consultaţiilor medicului
Nu e nevoie să baţi pragul medicului după fiece antrenament. Dar trebuie să fii la curent cu starea ta de sănătate.
Решение: Verifică starea inimii, nivelul de zahăr şi colesterol cel puţin o dată la jumătate de an. Zahărul duce la îngroşarea sângelui, iar aceasta pune la grea încercare inima. Colesterolul scade conductibilitatea vaselor, îmbâcsind pereţii lor.
(19756)