14 motive pentru a practica aqua aerobica (cel puţin 5 din ele te vor convinge) - Om Activ

14 motive pentru a practica aqua aerobica (cel puţin 5 din ele te vor convinge)

1662 / 08.10.2018
Aqua aerobica a luat naştere în comunităţile de monahi din China Antică ca o modalitate de cunoaştere şi de a îmbunătăţi precizia loviturilor. În prezent, aqua aerobica este răspândită, solicitată şi preferată în întreaga lume. De ce? Am găsit 14 argumente forte în favoarea exerciţiilor în bazin. Cu siguranţă vei găsi argumentele care te vor convinge.

 • 1Fortifică muşchii spatelui cu risc minim.

Aqua aerobica se numără printre puţinele antrenamente recomandate persoanelor, care suferă de disfuncţii ale spatelui: osteocondroză, hernie, cifoză, scolioză. În apă se reduce presiunea asupra aparatului locomotor – coloana vertebrală practic nu este supusă tensiunii, iar muşchii se fortifică. Riscul de traumatizare a spatelui în timpul antrenamentului de aqua aerobică este minim – va trebui să te strădui mult ca să faci acest lucru.

 • 2Reabilitează după traumatisme.

În apă scade presiunea nu numai la nivelul coloanei vertebrale, dar și asupra întregului sistem locomotor, astfel în piscină te vei putea reabilita după un spectru larg de traumatisme. Important e să previi instructorul.

 • 3Întăreşte imunitatea.

Antrenamentul în apă cu temperatură mai redusă decât cea a corpului stresează organismul, iar ca urmare se declanşează procesul de adaptare la oscilaţiile de temperatură ale mediului. Aşadar, dacă nu reacţionezi prea bine la frig şi adesea prinzi o răceală – fuguţa la călit în piscină.

 • 4Reduce edemul.

Antrenamentele în apă intensifică funcţionarea rinichilor. Probabil n-ai observat că după înot vrei la toaletă – astfel este eliminat excesul de apă. Intensificarea activităţii rinichilor este utilă pentru persoanele predispuse la retenţii de apă.

 • 5Diminuează nivelul de colesterol în sânge.

Chiar şi după un antrenament scurt de 20 de minute în piscină organismul cedează surplusul de colesterol din celule şi artere. În apă procesul decurge mai intensiv, decât pe uscat.

 • 6Reduce masa corporală.

Ştii deja că grăsimile ard atunci când inima bate într-un anumit ritm – aproximativ la nivelul de 70-80% din pulsul maximal admisibil (220 minus vârsta). În timpul antrenamentelor în apă pulsul se menţine exact în acest diapazon. Temperatura apei în piscină este mai scăzută decât cea a corpului, de aceea organismul pierde calorii nu doar pentru mişcare, dar şi pentru a menţine temperatura corpului. Rezistenţa în apă depăşeşte de 12 ori rezistenţa aerului, astfel în timpul antrenamentului cu durata de o oră în piscină vei arde suficiente calorii – circa 700.

 • 7Calmează, îmbunătăţeşte somnul şi dispoziţia.

Antrenamentele în apă diminuează stresul şi tensiunea nervoasă, acumulată de-a lungul zilei. Cum? Antrenamentul înseamnă stres. Organismul secretă hormonii fericirii, endorfine, pentru a echilibra starea. Sentimentul de fericire după antrenament este firesc pentru sportivi. Mare norocoşi, nu-i aşa?

Lista sălilor, unde se desfăşoară antrenamente de aqua aerobică.

 • 8Reduce celulita.

Apa în timpul antrenamentului înlocuieşte mâinile maseurului. Loviturile uşoare de suprafaţa apei îmbunătăţesc circulaţia sângelui, dezbat straturile de grăsime, intensifică procesele metabolice din piele, conferindu-i fermitate şi elasticitate.

 • 9Ameliorează neplăcerile cauzate de varice.

Persoanelor, care suferă de varice, le sunt contraindicate numeroase exerciţii de forţă, alergări şi antrenamente intensive. Aqua aerobica este un efort optim pentru ei. În apă are loc refluxul de sânge de la picioare – astfel se reduce presiunea asupra lor, venele se relaxează şi se normalizează circulaţia sângelui.

 • 10Refugiere departe de ochii curioşi.

Unii oameni evită antrenamentele în grup şi se stingheresc să-şi afişeze corpul în public. La aqua aerobică corpul este ascuns sub apă, iar senzaţia propriei greutăţi în apă se schimbă puternic. S-ar putea ca antrenamentele de aqua aerobică să fie un prim pas spre acceptarea de sine.

 • 11Pune în funcţiune intestinele.

Exerciţiile în apă îmbunătăţesc peristaltica şi sănătatea intestinelor, unde are loc asimilarea substanţelor nutritive în sânge. La rândul lor, aceste substanţe sunt implicate în numeroase procese ale activităţii vitale.

 • 12Reduce nivelul de colesterol în sânge.

În cazul diabetului, efortul fizic este benefic, deoarece în timpul lui muşchii absorb zaharurile, iar nivelul de zahăr în sânge se reduce. Antrenamentele sunt necesare pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2: ele ajută la controlarea greutăţii excesive.

 • 13Alungă fobia de apă.

Antrenamentele au loc la o adâncime inofensivă – este o posibilitate excelentă de a învăţa să te menţii la suprafaţa apei şi să îndrăgeşti înotul.

 • 14Ajută la legarea prieteniei.

Antrenamentele au loc în grupuri a câte 7-12 persoane. Ele sunt tovarăşii tăi de idei. Veţi avea cel puţin o temă comună de discuţii!

Menţionăm iar şi iar că pentru un corp sănătos nu este neapărat să ridici greutăţi. Optează pentru un gen de activitate, care ţi se potriveşte anume ţie, astfel antrenamentele îţi vor aduce satisfacţie şi nu le vei rata.

(1662)

comments powered by HyperComments
Svetlana Chiriac

instructor de Aqua Aerobic în clubul de fitness Heracles

Alte articole la aceiaşi temă