4 avantaje ale antrenamentului în aer liber, 5 dezavantaje şi o soluţie excelentă - Om Activ

4 avantaje ale antrenamentului în aer liber, 5 dezavantaje şi o soluţie excelentă

1626 / 14.06.2018
Vara este anotimpul antrenamentelor în aer liber. Astăzi vom analiza argumentele pro şi contra ale acestui tip de practică.

1
Avantaje
  • 1Volum maximal de oxigen

Cât nu s-ar strădui proprietarii cluburilor de fitness să îmbunătăţească sistemul de ventilare şi aer condiţionat, oricum nu vor obţine efectul antrenamentului în aer liber.

Toate procesele, care au loc în muşchi, atât în timpul anabolismului, cât şi catabolismului, decurg pe fundalul oxidării, iar oxigenul este oxidantul principal. De aceea, cu cât mai mare este volumul de oxigen care pătrunde în sânge, cu atât mai utile sunt antrenamentele.

Apropo, căscatul în sala de sport semnalizează că celulele sunt aprovizionate insuficient cu oxigen, respectiv creşte sarcina asupra inimii, iar rezultatele se înrăutăţesc. Căscatul este un fenomen răspândit în orele de vârf, când volumul de oxigen în sală atinge nivelul critic.

  • 2Creşte nivelul hormonului fericirii

Razele solare sunt un generator puternic al hormonilor de fericire şi vitaminei D3, necesare pentru oase. Important e să te antrenezi în perioadele cu intensitate solară minimă – de la 7:00 până la 10:00 şi de la 17:00 până la 20:00 – foloseşte mijloace de protecţie a pielii.

  • 3Naturaleţe.

Industria fitness-ului nu bate pasul pe loc – aparatele multifuncţionale sunt din ce în ce mai ergonomice, adică adaptate la specificul fiziologic şi anatomic al omului. De exemplu, noile piste de alergare se caracterizează printr-o amortizare perfectă, astfel se reduce sarcina asupra articulaţiilor. Însă multe săli de sport încă mai sunt dotate cu echipament învechit, cu amortizare similară cu cea a asfaltului, iar în acest caz sunt mai benefice alergările în parc, de preferinţă pe grund. Iar cu bicicleta se poate şi pe asfalt.

Nu încape îndoială că schimbarea peisajului are impact pozitiv asupra psihicului şi fireşte este mai benefică, decât alergatul în spaţiu închis.

  • 4Accesibilitate.

Da, nu eşti nevoit să cumperi abonament. Dar îţi recomandăm să-ţi faci rost de echipament TRX, cu ajutorul cărora vei putea să-ţi modelezi toate grupurile musculare. O variantă mai econoamă sunt amortizoarele de cauciuc.

1
Dezavantaje
  • 1Dependenţa de vremea de afară.

Ce vei face dacă plouă? Dacă vei ieşi la antrenament, atunci rişti să prinzi o răceală. Nu-l rata, însă în zilele ploioase antrenează-te acasă.

  • 2Lipsa ajutorului calificat.

În cluburile de fitness există un instructor de serviciu, la care poţi apela pentru un sfat. Fireşte n-o să te ghideze pe tot parcursul antrenamentului, însă o să-ţi corecteze tehnica de executare. Pe terenurile din aer liber nu există un antrenor, în schimb sunt numeroşi amatori, care nu vor rata ocazia să-şi împărtăşească experienţa. Analizează aceste informaţii cu o doză de scepticism, verifică-le şi nu te lăsa pradă provocărilor.

  • 3Lipsa asistenţei medicale.

În caz de traumatisme va trebui să aştepţi ajutorul mult timp, mai ales dacă te antrenezi în adâncul parcului şi nu le vei putea explica medicilor cum să ajungă la tine. De aceea, dacă-ţi place să te antrenezi departe de privirile iscoditoare ale curioşilor, însuşeşte regulile de acordare a primului ajutor.

  • Existenţa unui antrenor şi a asistenţei medicale calificate este deosebit de importantă pentru începători, copii şi persoanele în etate.
  • 4Inventar insuficient pentru acumularea masei musculare.

TRX şi elasticele vă pot ajuta la menţinerea formei sau chiar la modelarea locală a zonelor problematice. Însă dacă scopul urmărit este creşterea masei musculare, atunci vei avea nevoie de greutăţi mari. Dacă locuieşti într-o casă particulară, ai putea să-ţi amenajezi în curte un suport cu greutăţi libere. Iar dacă locuieşti la bloc, atunci antrenează-te în sala de sport, iar în aer liber efectuează cardio, care este la fel de necesar în procesul de creştere a masei.

  • 5Lipsa duşului.

Ia cu tine la antrenament şerveţele umede şi prosoape de unică folosinţă – te vor ajuta cât de puţin să ieşi din situaţie. Ar fi bine să-ţi faci o rezervă de timp ca după antrenament să reuşeşti să faci un duş şi doar după asta să-ţi cauţi de alte treburi.

Cum am proceda noi? Am combina antrenamentele în sală cu cele în aer liber, utilizând echipament divers.

(1626)

comments powered by HyperComments
Vadim Oleinicov

instructor de fitness, specialist în gimnastică curativă, antrenor superior la "ZSport"

Alte articole la aceiaşi temă