5 cauze de a evita flotările pentru piept cu priză largă (şi tehnica flotărilor ideale) - Om Activ

5 cauze de a evita flotările pentru piept cu priză largă (şi tehnica flotărilor ideale)

5740 / 13.05.2020
Restricţiile impuse de carantină la nivel mondial ne constrâng să ne antrenăm acasă, revenind la exerciţii simple cu propria greutate. Printre aceste exerciţii se numără şi flotările.

Flotările sunt un exerciţiu excelent, care pun în mişcare atât grupele mari de muşchi (muşchii pieptului), cât şi muşchi mai mici (triceps, deltoizi etc.). Însă reţeaua globală abundă în lecţii video cu flotări executate incorect. În continuare vei afla care este tehnica corectă a flotărilor de la podea.

În primul rând, nu împărţi flotările în cele pentru triceps şi cele pentru piept. Vom încerca să te convingem invocând argumente ce ţin de biomecanica mişcării.

Ce se întâmplă în timpul flotărilor pentru piept cu priză largă:

 • 1 Mişcarea are loc în articulaţia umărului şi a cotului.
 • 2 Articulaţia umărului aduce umărul în poziţie verticală – se prelucrează muşchii pieptului.
 • 3 Articulaţia cotului extinde antebraţul – se prelucrează mușchiul triceps brahial (tricepsul).

Ce se întâmplă în timpul flotărilor pentru piept cu priză îngustă:

 • 1 Mişcarea are loc în articulaţia umărului şi a cotului.
 • 2 Articulaţia umărului aduce umărul în poziţie verticală – se prelucrează muşchii pieptului.
  Unii ar putea să afirme că în timpul acestui tip de flotări are loc flexia umărului, însă nu este adevărat – în acest caz este vorba despre mişcare de aducţie.
 • 3 Articulaţia cotului extinde antebraţul – se prelucrează mușchiul triceps brahial (tricepsul).

Din punct de vedere biomecanic, nu există diferenţă între cele două tipuri de flotări – în ambele cazuri este pus în mişcare tricepsul, deoarece capul său lung este acţionat întotdeauna atunci când are loc extensia antebraţului sau umărului. Însă în acest caz chiar şi o simplă întindere poate fi catalogată drept exerciţiu pentru triceps, dar să revenim la flotări.

Totuşi, există diferenţă între ele. Iată 5 dezavantaje ale flotărilor cu priză largă pentru piept:

 • 1 În cazul flotărilor cu mâinile depărtate este mai anevoioasă mişcarea de rotaţie a articulaţiei umărului, fapt care poate cauza leziuni ale coifului rotatorilor şi provoca dureri în partea anterioară a umărului.
  În timpul poziţionării înguste a braţelor, umărul se roteşte spre exterior, astfel se reduce esenţial riscul de lezare a umărului.
 • 2 În timpul flotărilor cu priză largă coatele se deplasează lateral, în consecinţă umărul ia o poziţie incorectă. Ca urmare apar dureri la nivelul încheieturii mâinilor, articulaţiilor cotului şi în partea anterioară a umărului.
  În timp ce în cazul poziţionării înguste a braţelor, articulaţiile mâinii rămân în siguranţă.
 • 3 Poziţionarea largă a braţelor nu permite de a plasa antebrațul în poziție verticală și de a repartiza greutatea corpului la nivelul punctului central al palmelor, astfel poziţia corpului este foarte instabilă.
  În timp ce poziţionând braţele la distanţă mai mică este mult mai simplu de a repartiza greutatea corpului după centrul palmelor şi de a alinia corpul din creştet până la nivelul tălpilor.
 • 4 Flotările cu priză largă formează un şablon greşit al mişcării, din care cauză şi alte exerciţii sunt efectuate incorect.
  Poziţionarea îngustă a braţelor permite de a forma un şablon corect al mişcării.
 • 5 Poziţionând braţele la depărtare, amplitudinea mişcării este mai mică, respectiv se reduce eficienţa mişcării în ansamblu. În timp ce poziţionarea îngustă a braţelor oferă amplitudine maximă: antebraţul se extinde complet (braţul în articulaţia cotului), iar pieptul şi coapsele pot atinge podeaua.

Iată de ce în timpul flotărilor este necesar de a poziţiona braţele puţin mai departe de nivelul umerilor.

Tehnica

 • Poziţie iniţială – culcat la podea.
 • Palmele se află direct sub articulaţia umărului, antebraţul – vertical, coatele sunt lipite de trunchi, fesele contractate.
 • Expiră, trage abdomenul şi ridică-te de la podea.
 • În timpul mişcării în sus ţine coatele cât mai aproape de corp.
 • În punctul de vârf ai grijă să extinzi complet articulaţiile cotului, umărul este orientat spre exterior, coatele sunt orientate spre spate, iar fosa cotului – înainte.
 • Formează o linie dreaptă din creştet până la călcâie, menţine fesele şi abdomenul ferme, adu omoplaţii spre coloană.
 • Revino în poziție iniţială.

(5740)

comments powered by HyperComments
Valeri Kisel

CEO la clubul de fitness "Septem Fitness", or. Nikolaev, instructor certificat de crossfit nivelul doi, titular a peste 10 de certificate Crossfit Inc, autor al seminarelor de antrenament funcțional şi alte tipuri de fitness, câștigător a numeroase concursuri internaționale de crossfit în componența echipei "Septem Crossfit"

Alte articole la aceiaşi temă