5 modalităţi de a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor - Om Activ

5 modalităţi de a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor

3678 / 19.08.2019
Practic fiecare client al cluburilor de fitness ştiu că exerciţiile de flexibilitate sunt necesare şi cel puţin o dată pe săptămână practică stretchingul clasic. Dar asta este insuficient. Stretchingul tradiţional este doar una din cinci modalităţi de a îmbunătăţi flexibilitatea şi nu este cea mai eficientă. În continuare îţi vom relata în detaliu despre fiecare în parte.

1. Îmbunătăţirea controlului motric

Mai întâi de toate ar trebui să te convingi că efectuezi corect mişcările nu doar la antrenament, dar şi în viaţa de zi cu zi. Americanii numesc această etapă îmbunătăţirea controlului motric. De exemplu, controlezi nu doar mişcarea în timp ce ridici greutăţi la antrenament, dar şi atunci când ridici cumpărăturile şi în acest caz vei evita durerile de spate şi blocajele în zona lombară.

Antrenamentele durează doar trei ore pe săptămână. Dacă în restul timpului nu te vei mişca la fel de corect, atunci cele trei ore nu-ţi vor fi de mare folos.

Ce este de făcut: controlează-ţi constant corpul.

2. Lucrul asupra poziţiei articulaţiei

Articulaţiile sunt un mecanism. Când o piesă este instalată incorect, atunci totul merge prost. Două simptome că articulaţia nu este poziţionată în centrul cavităţii articulare este durerea şi mobilitatea limitată.

De exemplu, dacă în tentativa de a face genuflexiuni nu te poţi aşeza mai jos de linia paralelă sau dacă la întoarcerea în poziţia iniţială este imposibil de a îndrepta complet articulaţia şoldului, este mare probabilitatea că capul osului este deplasat înainte.

În acest caz este contraindicat de a practica exerciţii de flexibilitate, situaţia s-ar putea agrava.

Ce este de făcut: dacă există durere sau disconfort, consultă un medic sau un instructor cu înaltă calificare, te te vor ajuta să întorci osul în centrul cavităţii elastice.

3. Lucrul asupra mobilităţii capsulei articulaţiei

Capsula este o formaţiune rigidă, care acoperă articulaţia. Este mult mai dură şi rigidă decât muşchii sau ligamentele şi limitează puternic amplitudinea mişcării.

Ce este de făcut: acordă atenţie la întinderea capsulei articulaţiei. Înainte sau după antrenament practică exerciţii cu mingi şi rulouri din spumă, precum şi cu elastice şi woodoobands.

4. Îmbunătăţirea suprafeţei de alunecare

Fiecare muşchi este încadrat într-o formaţiune densă din ţesut conjunctiv numit fascie. Funcţia de bază a fasciilor este de a asigura alunecarea muşchilor între ei.

Atât modul sedentar de viaţă, cât şi antrenamentele duc la lipirea fasciilor, fapt care limitează mişcările. Prin urmare, înainte de a întinde muşchii (ceea ce încercăm să facem în timpul stretchingului), este necesar de a dezlipi fasciile.

Ce este de făcut: creează presiune asupra zonei problematice. Cel mai potrivite pentru eliberarea miofascială (aşa este numit acest proces) se potrivesc rulourile din spumă, mingile şi elasticele. Important este ca în timpul întinderii să prelucrezi muşchii transversal pe fibrele musculare. Un asemenea masaj este potrivit atât înainte, cât şi după antrenament.

5. Lucrul asupra flexibilităţii şi elasticităţii muşchilor

Muşchii şi pielea sunt cele mai moi şi maleabile ţesuturi. Ele vor reacţiona rapid la efort, de îndată ce vei lucra cu structurile mai dure (fascii şi articulaţii).

Ce este de făcut: cel puţin o dată pe săptămână practică stretchingul tradiţional.

Convinge-te că ai articulaţiile sănătoase şi găseşte timp pentru a îmbunătăţi flexibilitatea şi mobilitatea articulaţiilor prin toate metodele. Fă acest lucru până la încălzire sau după finisarea acesteia.

(3678)

comments powered by HyperComments
Valeri Kisel

CEO la clubul de fitness "Septem Fitness", or. Nikolaev, instructor certificat de crossfit nivelul doi, titular a peste 10 de certificate Crossfit Inc, autor al seminarelor de antrenament funcțional şi alte tipuri de fitness, câștigător a numeroase concursuri internaționale de crossfit în componența echipei "Septem Crossfit"

Alte articole la aceiaşi temă