5 nuanţe ale ridicării greutăţilor, mai puţin ştiute - Om Activ

5 nuanţe ale ridicării greutăţilor, mai puţin ştiute

1642 / 28.01.2020
Ridicarea greutăţii face parte din cele cinci exerciţii de bază, care trebuie incluse în programul fiecăruia, indiferent de scopul antrenamentului.

Acest exercițiu implică numeroşi mușchi mari, deşi cea mai mare sarcină se exercită asupra mușchiului gluteal. Dacă vei efectua cu regularitate ridicarea greutăţilor, atunci se va forma un tipar al mişcărilor, necesar în viaţa de zi cu zi. Prin urmare, va fi mai simplu de a îndeplini numeroase mişcări în viaţa obişnuită.

Ţine spatele drept

Când efectuezi orice mişcare, ţine minte de stabilitatea liniei mediane. Aceasta înseamnă că coloana vertebrală nu are puncte de flexie sau supraextensie.

Pentru a menține spatele drept, include mușchii abdominali și ai feselor. Ţine cont de acelaşi lucru în timpul aşezărilor, flotărilor şi altor exerciţii.

Capul trebuie să fie o continuare a trunchiului

Există două motive de a menţine linia dreaptă în zona cervicală. Primul este de ordin mecanic. În timpul îndoirii excesive a coloanei vertebrale în zona cervicală, atunci stabilizatorul puternic al zonei toracice practic nu este inclus în lucru şi mişcarea este necontrolată.

Al doilea este de ordin neurologic. Organismul califică îndoirea excesivă agresivă în zona cervicală ca pe o ameninţare asupra măduvei spinării şi reflexiv reduce frecvenţa impulsurilor nervoase cu 20%. Aceasta înseamnă că devii mai slab cu 20%.

Alege un punct în fața ta, fixează-l cu privirea și menține capul în aceeaşi linie cu trunchiul în timp ce efectuezi ridicarea greutăţilor. Dacă aceasta nu va avea efect, atunci prinde cu bărbia un balon de pilates, el te va ajuta să formezi un model de poziţie a capului şi cu timpul vei ţine capul drept şi fără ajutorul lui.

Poziţionează picioarele în paralel la lățimea bazinului

Dacă poziţia iniţială nu este corectă, atunci mişcarea va fi efectuată incorect.

Adesea sportivii fixează picioarele la distanţă mult mai mare, decât este necesar. Din această cauză pierd un sprijin sigur pentru a efectua ridicarea şi mişcarea devine şovăită. Totodată, poziţia incorectă a picioarelor duce la apropierea genunchilor, iar cu timpul se poate dezvolta valgusul (o umflătură lângă degetul mare).

Începe mişcarea cu împingerea bazinului înapoi

Începutul mişcării cu îndoirea genunchiului este o greşeală frecventă în timpul ridicării greutăţilor. Abia după această mişcare, de obicei, sportivii efectuează aşezarea sau încep să împingă bazinul înapoi.

Dar sarcina ta este de a începe mişcarea cu împingerea bazinului înapoi. Imaginează-ţi că ai în mâini o cratiţă şi trebuie să închizi uşa frigiderului cu fesele.

Doar aşa vei efectua ridicarea corect, datorită mușchilor gluteali și a suprafeței posterioare a coapsei. Trebuie să lucreze anume articulaţia coapselor, care este mult mai mobilă şi este destinată pentru sarcini mari.

Când începi ridicarea greutăţii cu îndoirea genunchilor, suprasoliciţi articulaţia genunchiului, mult mai slabă şi pui în funcţiune cu totul alte grupuri de muşchi.

Ţine bara cât mai aproape de corp

În timpul ridicării, orice greutate trebuie să se afle cât mai aproape de corp, este un detaliu foarte important pentru sănătatea coloanei vertebrale.

Apropo, există multe motive de a face acest exercițiu, pe care le vom examina în următorul articol.

(1642)

comments powered by HyperComments
Valeri Kisel

CEO la clubul de fitness "Septem Fitness", or. Nikolaev, instructor certificat de crossfit nivelul doi, titular a peste 10 de certificate Crossfit Inc, autor al seminarelor de antrenament funcțional şi alte tipuri de fitness, câștigător a numeroase concursuri internaționale de crossfit în componența echipei "Septem Crossfit"

Alte articole la aceiaşi temă