6 consecinţe plăcute ale antrenamentelor (nici nu pomenim despre slăbit) - Om Activ

6 consecinţe plăcute ale antrenamentelor (nici nu pomenim despre slăbit)

3263 / 11.04.2017
Cel mai răspândit motiv pentru a duce un mod sănătos de viaţă este excesul de greutate, fapt care nu este deloc îmbucurător. Slăbirea şi o condiţie fizică bună sunt consecinţe iminente ale antrenamentelor regulate şi alimentaţiei corecte, dar nu sunt motivaţia de bază. Totuşi ne orientăm mai mult pe sănătate.

Îmbunătăţirea sistemului respirator

În cazul antrenamentelor regulate creşte volumul plămânilor, ei funcţionează mai eficient, iar organismul este saturat în măsură mai mare cu oxigen. Aceasta, la rândul său, îmbunătăţeşte capacitatea de muncă, metabolismul şi starea generală. Îndeplinind exerciţiile, se formează o respiraţie corectă: expiraţie – efort, inspiraţie – relaxare. În viaţa de zi cu zi, nu există eforturi atât de pronunţate, de aceea deseori se fac abateri de la şablonul respiraţiei şi se tulbură ritmul cardiac.

Eficienţă sporită a funcţiei cardiace

Muşchiul cardiac se adaptează perfect la efort. La persoanele antrenate, pulsul atât în stare de repaus, cât şi în timpul efortului, este mult mai redus, decât la cele neantrenate. Aceasta denotă că inima face mai puţine contracţii pentru a pompa acelaşi volum de sânge. Inima nu se uzează şi vei urca scările fără mare efort.

În timpul efortului, vasele sangvine se adaptează la creşterea temporară a tensiunii arteriale şi devin mai elastice. Elasticitatea vaselor sanguine, a celor care irigă creierul, importante pentru procesele vitale – toate acestea determină adevărata vârstă a omului. Funcţionarea eficientă a inimii şi vaselor sanguine îmbunătăţeşte metabolismul – substanţele nutritive pătrund contant prin membranele capilarelor în ţesuturi, cu sângele din celule este eliminat dioxidul de carbon şi produsele de descompunere.

  • Dacă suferi de hipertensiune arterială, înainte de începerea antrenamentelor, consultă un medic.

Fortificarea tendoanelor şi ligamentelor

Creşterea muşchilor depinde nu doar de intensitatea antrenamentului şi de greutatea folosită, dar şi de amplitudinea mişcării, pentru care sunt necesare tendoane flexibile şi ligamente puternice. În timpul antrenamentelor, fie stretch sau de forţă în sală, tendoanele şi ligamentele vor deveni mai puternice şi elastice, iar aceasta te va ajuta să îndeplineşti mai calitativ exerciţiile. Astfel, lucrând la amplitudine maximală şi cu greutăţi, te adaptezi şi fortifici tendoanele şi ligamentele, iar aceasta îţi permite să te antrenezi mai eficient.

Chiar şi în viaţa de zi cu zi vei avea mai puţine şanse să-ţi luxezi piciorul, să-ţi vătămezi muşchii sau să-ţi întinzi tendoanele, dacă eşti antrenat în sală.

Normalizarea psihicului şi sistemului nervos central

Viteza cu care semnalele se transmit la sistemul nervos (în timpul activităţii fizice se transmit semnale „de iritare” şi „relaxare”) – aceasta denotă nivelul de dezvoltare a sistemului nervos central. În timpul antrenamentelor regulate, acesta se adaptează şi începe să transmită semnalele cu viteză mai mare, iar rezultatele sportive (şi nu numai) se îmbunătăţesc.

La nivel psihologic, sportul influenţează formarea deprinderilor, disciplinează, te ajută să respecţi un regim, să planifici şi formează puterea de voinţă.

Din punct de vedere biochimic, efortul sporeşte secreţia de serotonină, dopamină, endorfine, care ridică dispoziţia şi tonusul.

Reglează funcţionarea sistemului endocrin

Nu-ţi fă griji, sportul nu se implică radical în sistemul hormonal. El doar sporeşte uşor (dar cel mai important – proporţional) concentraţia hormonilor în sânge, având un impact pozitiv asupra stării generale de sănătate şi a capacităţii de muncă.

Hormonii, secretaţi în timpul antrenamentului: 

  • 1 Testosteron
  • 2 Estrogen
  • 3 Hormonul de creştere
  • 4 Adrenalina
  • 5 Insulina
  • 6 Cortizol
  • 7 Endorfinele
  • 8 Tiroxina

Testosteronul este – hormon masculin. Nivelul acestuia poate creşte în 35-45 de minute de antrenament de forţă anaerob intensiv, constituit din exerciţii de bază, cu greutate de lucru de 70% de la nivelul maxim în 2-3 repetări. Este potrivit şi un antrenament aerob de 45 de minute, dar nu mai mult, altfel secreţia lui se va reduce.

Testosteronul ajută la arderea grăsimilor, accelerează metabolismul, întăreşte muşchii şi menţine tonusul lor, duce la creşterea libidoului.

Testosteronul are acelaşi efect asupra organismului feminin – îmbunătățește arderea grăsimilor şi creşte libidoul. Nu-ţi fie teamă de creşterea lui în urma antrenamentelor, deoarece nivelul estrogenului creşte proporţional cu el şi cât de mare n-ar fi dorinţa, nu vei putea obţine forme masculine fără să recurgi la ajutorul farmacologiei.

Estrogen – este hormonul feminin. El reacţionează excelent la antrenamentele cu durata de 35-40 de minute cu intensitate înaltă, cardio sau cu greutăţi. Creşterea sau menţinerea nivelului acestui hormon îmbunătățește starea pielii, părului şi a organismului femeii în ansamblu.

Endorfinele – sunt hormonul fericirii. În timpul antrenamentelor regulate, creşte şi secreţia lor. Aceşti hormoni permit de a potoli durerea în timpul antrenamentelor de forţă, iar peste 25-30 de minute ne obişnuim cu durerea anume datorită lor. În cazul excesului moderat al lor, apare sentimentul de euforie şi de linişte absolută – în viaţă ai nevoie de ele în timpul stresului şi a lucrului greu. El poate să reducă pofta de mâncare şi ajută în lupta cu kilogramele în plus.

Hormonul de creştere – la fel ca şi testosteronul, accelerează metabolismul şi atracţia sexuală. Nivelul său creşte în timpul antrenamentelor de forţă de scurtă durată, a celor în interval sau circulare. Cu vârsta, se reduce secreţia hormonului de creştere, de aceea, persoanele de vârstă înaintată au nevoie de antrenamentele în sala de sport.

Tiroxina – hormonul glandei tiroide. Creşte până la nivelul de 30% în timpul antrenamentelor de durată la rezistenţă şi rămâne la un nivel înalt câteva ore. Este hormonul, care accelerează metabolismul şi arderea grăsimilor.

Cortizolul – hormonul stresului, se secretă intensiv în timpul antrenamentului. Ajută organismul să-şi mobilizeze energia pentru a se adapta la efort. După antrenament nu mai avem nevoie de el, deoarece cortizolul are efect distructiv asupra muşchilor. Ia o gustare de proteine pentru a reduce nivelul lui şi nu practica exerciţiile mai mult de o oră.

Creşte capacitatea muşchilor de a acumula glicogenul

Glicogenul se acumulează în magazia musculară după mânare ca o rezervă de energie. Glicogenul nevalorificat peste aproximativ 72 de ore se transformă în celule adipoase. În primul rând, în timpul antrenamentelor muşchii consumă glicogenul fără rezerve. În al doilea rând, în cazul antrenamentelor regulate, muşchii au posibilitatea de a face rezerve mai mari de glicogen – creşte rezistenţa lor, iar organismul nu mai face rezerve de calorii (glicogen) şi astfel se reduc depunerile de grăsimi.

(3263)

comments powered by HyperComments
Vadim Oleinicov

instructor de fitness, specialist în gimnastică curativă, antrenor superior la "ZSport"

Alte articole la aceiaşi temă