7 grupe de risc, predispuse la hernia de disc - Om Activ

7 grupe de risc, predispuse la hernia de disc

2053 / 13.06.2018
Hernia de disc este unul din cele mai răspândite traumatisme în rândul amatorilor de fitness.

Să începem cu anatomia şi fiziologia. Coloana vertebrală este divizată în cinci secţiuni: cervicală, toracică, lombară, sacrală şi coccisul.

Coloana vertebrală este alcătuită din vertebre şi formaţiunile cartilaginoase dintre ele – discurile intervertebrale.

Discurile sunt pernuţe plate şi rotunde, formate dintr-o membrană tare (inelul fibros) şi umplutură semilichidă (nucleul pulpos). Discurile au rol de amortizare a şocului între vertebre – diminuează presiunea exercitată asupra coloanei vertebrale în timpul mişcării. Vertebrele sunt amplasate una peste alta, formând o structură mobilă, care protejează măduva spinării de leziuni.

Nu a rămas mult, puţină răbdare.

 • Hernia se formează atunci, când în disc se formează fisuri, lichidul se scurge din nucleu şi pătrunde în spaţiul intervertebral. Hernia poate compresa şi terminaţiile nervoase ale măduvei spinării sau chiar măduva propriu-zisă, fapt care duce la dezvoltarea radiculitei.

Simptome ale herniei intervertebrale sunt durerile în zona vertebrei, cel mai des în zona lombară, cervicală şi toracică. Durerea poate să iradieze în mâini, picioare sau fese.

Dacă ai dureri de spate, nu neapărat suferi de hernie intervertebrală. Sunt zeci de variante şi nu cumva să te împingă păcatul să cauţi diagnosticul pe google.

 • Diagnosticul „hernie intervertebrală” este stabilit doar de un medic neurochirurg sau vertebrolog.

Medicul efectuează examinarea clinică a pacientului şi în caz de necesitate îi solicită să facă o radiografie, IRM (imagistică prin rezonanţă magnetică) sau CT (tomografia computerizată). A doua este mai puţin informativă.

 • Tratamentul la fel este stabilit doar de către medic.

Tratamentul poate fi chirurgical (radical) sau cu ajutorul kinetoterapiei (conservator activ) şi fizioterapiei (conservator pasiv).

Notă informativă. Există patru tipuri de intervenţii chirurgicale, începând de la înlăturarea completă a herniei intervertebrale până la procedura invazivă minimă de păstrare a integrităţii nucleului, după care pacientul este externat în aceeaşi zi.

Tratamentul activ presupune fortificarea muşchilor spatelui şi lucrul asupra stabilităţii corsetului muscular.

Tratamentul pasiv include masajul ţesuturilor profunde, terapia fierbinte şi rece, hidroterapia, electromiostimularea (TENS), extinderea coloanei vertebrale.

 • Chiar dacă nu ai dureri de spate, convinge-te că nu faci parte din grupul de risc, deoarece mai mult de jumătate din pacienţii cu hernie de disc nu simt simptomele şi descoperă cu stupoare herniile la RMN sau CT.

Iată care sunt grupele de risc.

 • 1 Sportivii de performanţă.

Hernia se poate forma în timpul ridicării greutăţilor mari sau executării multor mişcări bruşte şi energice timp îndelungat. Uneori o singură mişcare neglijentă poate duce la apariţia unei fisuri în inelul fibros, iată de ce sportivii, care practică sportul de contact, sunt cel mai supuşi riscului.

Măsuri de prevenire: sportivii de performanţă nu au posibilitate de a reduce sarcina. Dacă totuşi hernia a apărut deja, atunci se recomandă de a reduce greutăţile şi de a consulta medicul în privinţa unei perioade de recuperare, în timpul căreia va trebui să renunţi la mişcările bruşte. Adaugă în alimentaţie suplimente nutritive cu glucozamină, condroitină, colagen şi MSM, antiinflamator natural.

 • 2 Persoanele, care duc un mod de viaţă sedentar.

Modul sedentar de viaţă este dăunător. Mai ales dacă stai într-o poziţie incorectă. Din cauza şederii incorecte la birou apar defecţiuni ale spatelui. În plus dacă ai corsetul muscular slab dezvoltat, atunci riscul de apariţie a herniei de disc creşte simţitor.

Măsuri de prevenire: începe să duci un mod activ de viaţă – de preferinţă, sub îndrumarea unui specialist.

 • 3 Persoanele cu exces de greutate.

Depunerile de grăsime exercită o presiune excesivă asupra coloanei vertebrale, fapt care duce la ruperea inelului fibros, la protruzii şi hernii. În special acest lucru îi vizează pe cei, care încep să practice alergările pentru a scăpa de kilogramele în plus.

Măsuri de prevenire: alcătuieşte un plan de alimentaţie, orientat pe reducerea volumului ţesutului adipos şi începe antrenamentele – de preferinţă, sub îndrumarea unui specialist. Ia minte, la etapa iniţială, evită alergările.

 • 4 Persoanele, care nu beau suficientă apă.

Ţesutul cartilaginos, din care este compus în mare parte discul vertebral, conţine o cantitate mare de apă. Anume din contul ei cartilajul alunecă uşor pe suprafaţa altuia. Apa este implicată şi în formarea lichidului din articulaţii, care este necesar pentru buna funcţionare a articulaţiei.

În cazul deshidratării organismului, capacitatea de alunecare a cartilajului se reduce simţitor, discul se uzează şi apar fisuri în nucleu.

Măsuri de prevenire: respectă echilibrul acvatic. Aici vei găsi formula de calcul a normei zilnice de consum a apei.

 • 5 Persoanele de vârstă înaintată.

Cu vârsta nucleul pierde apa şi proteinele, din care este format. Din această cauză creşte presiunea asupra inelului – apar locuri vulnerabile şi fisuri, prin care nucleul gelatinos iese la suprafaţă, formând hernia.

Măsuri de prevenire: începe a duce un mod activ de viaţă cât mai timpuriu, respectă echilibrul de apă şi sare şi alimentează-te sănătos.

 • 6 Persoanele cu tulburări ale sistemului hormonal şi patologii congenitale.

Rahitismul este o boală caracteristică bebeluşilor şi copiilor, provocată de asimilarea insuficientă a mineralelor din diferite cauze, fapt care duce la formarea incorectă a sistemului osos.

Măsuri de prevenire: profilaxia rahitismului – alimentaţie echilibrată a mamei în timpul sarcinii, hrană bogată în fructe, legume, brânză şi carne. La fel sunt benefice plimbările în aer liber, tratarea la timp a toxicozei şi anemiei.

Sindromul Cushing este o boală neuro-endocrinologică, care apare în cazul excesului hormonului corticotropină, provocând osteoporoză, slăbirea coloanei vertebrale şi fisurarea discurilor intervertebrale.

Măsuri de prevenire: este o maladie prea complicată, de aceea nu riscăm să venim cu recomandări.

De asemenea, există numeroase boli ale ţesutului conjunctiv, despre care vei afla mai multe de la medic, în caz de necesitate.

 • 7 Persoanele, supuse riscului de traumatizare.

De fapt, fiecare dintre noi se află în grupul de risc, întrucât adesea hernia este o consecinţă a loviturilor puternice, a mişcărilor bruşte, de care nimeni nu este ferit. Printre cauze se numără poziţia incorectă a corpului, purtarea încălţămintei cu toc, nerespectarea tehnicii de îndeplinire a exerciţiilor şi alţi numeroşi factori.

Măsuri de prevenire: iar acum o veste bună. Alimentaţia echilibrată și respectarea regimului de apă şi sare pentru nutriţia corespunzătoare a vertebrelor şi discurilor intervertebrale, precum şi practicarea fitness-ului, fortificarea corsetului muscular, care duce la corectarea posturii, tehnica corectă de lucru cu greutăţile te vor ajuta să-ţi întăreşti spatele şi să reduci riscul de traumatisme.

(2053)

comments powered by HyperComments
Denis Darabanski

chirurg, medic sportiv, antrenor de fitness, specialist în chinetotiping.

Alte articole la aceiaşi temă