Alexandru Covali şi Gaz: "Poţi practica bikejoring împreună cu câinele!" - Om Activ

Alexandru Covali şi Gaz: „Poţi practica bikejoring împreună cu câinele!”

1184 / 30.05.2016
Bikejoring este călătoria cu bicicleta, la care este înhămat cel mai bun prieten al omului (sau chiar doi). Am discutat cu Alexandru Covali şi cu câinele său husky pe nume Gaz, care promovează acest gen de sport în Moldova.

– De la ce provine numele Gaz?

De la Gazgolder!

– De la ce a început pasiunea pentru husky? Gaz a fost primul?

Da, Gaz a fost primul. Calea mea spre această rasă a durat mai mult de 10 ani, anterior avusem mulţi câini – de la ce mai mici până la cei mai mari. Prima dată am văzut un husky în România, în munţi la salvamontişti. Când m-a privit cu ochii ei albaştri mi-a fugit inima în călcâie. Atunci m-am îmbolnăvit de această rasă.

IMG_5214
IMG_5112
IMG_5129
IMG_5110

– Câţi husky ai acum?

Cinci, pe trei din ei îi folosesc la bikejoring.

– Ce este bikejoring?

Este un gen de sport modern european fără zăpadă. Mai există jogging cu câinele, călătoriile cu scuterul, cu trike-ul şi cu cartul, dar eu am ales anume bicicleta.

IMG_5171
IMG_5168
IMG_5178

– Cum ai ajuns să practici acest gen de sport?

Odată cu apariţia căţelului – energia nestăvilită a lui trebuia folosită undeva, deoarece chiar şi după dresare, câinele era încă plin de energie. Acum Gaz are 6 ani, deci aceasta a fost cu aproximativ 5 ani şi jumătate în urmă.

– Totul a început ca o distracţie sau ca o competiţie serioasă?

Ca un hobby – am început să alerg, dar deoarece nu-mi prea place să alerg, am fost nevoit să urc pe bicicletă. În Moldova nu existau oameni cu aceeaşi pasiune, atunci am început să cutreier forumurile pentru husky şi pe cei mai apropiaţi amatori i-am găsit la Harkov, doar doi erau. Cu unul din ei am făcut cunoştinţă comunicăm şi astăzi.

– Mai practici ceva în afară de bikejoring?

Practic bikejoring când nu există zăpadă. Iarna însă ne plimbăm cu sania. În acest an, am debutat în România cu schiurile, am ajuns al doilea la finiş.

– Ce titluri mai ai în palmares?

În ratingul celor mai iuţi câini în Ucraina suntem pe locul al doilea, iar în România – pe locul 2-3. Anul acesta am fost la Campionatul Europei din Ungaria. Din 25 de participanţi în clasă am ajuns al cincilea.

IMG_5138

– Intenţionezi să participi şi la campionatul mondial?

Deocamdată nu. Nu sunt gata nici eu şi nici câinele. Dar am o generaţie în creştere pe care mizez.

– La competiţii participă preponderent husky?

Sunt mai multe clase. Există compartimentul câinilor nordici de tracţiune: husky, malamut, câinii de Groenlanda şi samoyed. Dar există alte clase pentru restul câinilor.

În Europa se aleargă chiar şi cu mopsul. Copilaşii şi bătrânii aleargă câte 4 km şi se simt excelent – am văzut cu ochii mei! Nu e neapărat să participi la competiţii, important e să-i asiguri câinelui sarcina necesară.

– Este folositor pentru ei?

Foarte mult! Or câinii sunt urmaşi ai lupilor, care sunt obişnuiţi să parcurgă până la 50 km pe zi. De aceea, orice câine trebuie să coboare de pe canapea, să-şi scoată la plimbare stăpânul şi el să se dezmorţească. Astfel ei consumă energia în exces, se fortifică sistemul cardiovascular şi articulaţiile.

IMG_5181
IMG_5157
IMG_5163
IMG_5117

– Ce echipament este necesar pentru bikejoring?

În primul rând, hamuri. Ele trebuie să aibă aibă mărimea corespunzătoare, să fie moale şi să nu roadă câinele. Mai întâi trebuie să i-o pui acasă, ca să se obişnuiască. Al doilea element este lesa de amortizare. În caz contrar, în timpul smunciturilor câinele îşi poate traumatiza coloana vertebrală.

– Are importanţă tipul bicicletei?

Nu, important e să aibă roţi şi frâne.

– Cum decurg antrenamentele?

Anterior ne antrenam în parcuri, iar acum în câmpii şi păduri, ca să nu-i incomodăm pe oameni şi să nu ne sustragem. Plecăm mai departe de oraş, aşezăm computerele, conectăm trackerul la telefon, înhămăm câinii la biciclete şi ne antrenăm. Dacă e vorba de un antrenament de forţă – nu rotim pedalele, ba chiar îi reţinem uşor, iar dacă e un antrenament de viteză – dimpotrivă, îi ajutăm.

– Dă-ne câteva sfaturi, cum să învăţăm câinele să nu aibă frică de bicicletă.

Nu vă recomand să urcaţi imediat pe bicicletă cu câinele şi să-i daţi semnalul să tragă. Mai întâi câinele trebuie plimbat cu echipamentul necesar, trebuie să însuşească comenzile „încet”, „stai”, „mai iute”, „la stânga”, „la dreapta”. De îndată ce câinele va înţelege ce vrea stăpânul de la el, vă puteţi urca pe bicicletă.

IMG_5142

– Unde în Moldova se poate însuşi bikejoringul?

Organizăm periodic întâlniri şi seminare la baza clubului amatorilor de husky. La întâlniri puteţi comunica, iar la seminare – puteţi afla subtilităţile acestui gen de sport, tipurile lui, specificul întreţinerii câinilor, cum să convieţuieşti mai uşor cu ei. În curând, vom organiza un nou format al întâlnirilor – curse nu prea mari cu caracter distractiv. Anul trecut am organizat o cursă în Moldova. În toamnă planificăm să desfăşurăm încă una. Formatul cursei mai curând va fi distractiv, decât profesionist.

În clubul amatorilor de husky, pe care-l conduc, sunt înregistraţi circa 2 mii de participanţi. Însă numai 2% din ei încearcă să practice acest gen de sport.

La fel am deschis clubul câinilor nordici de tracţiune, el are un specific aparte comparativ cu clubul amatorilor de husky, nu este pentru distracţii, ci mai profesionist.

– Toţi doritorii pot veni la evenimente?

Toţi! Chiar şi cei care nu au un câine! De exemplu, cei care visează la un husky. Noi îi vom ajuta să decidă dacă merită să-şi ia un asemenea câine şi dacă vor reuşi să-l întreţină.

Vrei să fii la curent cu toate subtilităţile sportului cu câini? Abonează-te la grupul nostru!

IMG_5202

 

 

(1184)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă