Am testat o nouă ocupaţie: Ultimate - Om Activ

Am testat o nouă ocupaţie: Ultimate

343 / 20.03.2019
Vă relatăm în continuare despre genurile neobişnuite de sport, care pot fi practicate la noi în ţară.

Ultimate (engl. ultimate [ˈʌltɪmət] — definitiv) — un joc de echipă fără contact cu frisbee, disc zburător.

Există trei tipuri sezoniere de Ultimate – pe iarbă (de bază), în sală şi pe plajă. Iarna echipa joacă în sala de sport de la Telecentru, iar vara – pe un teren de fotbal din centrul Chişinăului.

Reguli

Ultimate se aseamănă mult cu fotbalul american, doar că nu este folosit balonul oval, ci un disc. Totodată, nu există risc de traumatisme, fiind un gen de sport fără contact. Joacă două echipe pe un teren dreptunghiular. Scopul este de a transmite discul prin pase jucătorului echipei sale, situat în zona adversarului.

Spirit of the Game

O trăsătură distinctivă a Ultimate este noţiunea „Spirit of the Game”. Regulile de joc nu prevăd existenţa unui arbitru, toate situaţiile controversate pe teren sunt soluţionate de jucători. Echipa, care joacă cinstit şi rezolvă corect situaţiile controversate, este distinsă cu titlul „Spirit of the Game”. Este la fel de onorific ca şi locul al doilea la turneu.

Antrenamentul

Antrenamentul durează două ore, o oră are loc încălzirea. Aceasta începe cu exersarea aruncării în perechi. Aruncările exacte stau la baza Ultimate, de aceea începătorii ar fi bine să nu întârzie. După aruncări urmează câteva cercuri în jurul terenului. După care începe încălzirea propriu-zisă a tuturor grupurilor de muşchi, de la gât până la glezne. Şi iată că jumătate de oră de antrenament a trecut deja.

Urmează exerciţiile cu discurile, sunt foarte multe şi fiecare din ele are destinaţia sa. În mare parte exerciţiile sunt orientate pe cizelarea tehnicii aruncărilor, pe dezvoltarea vitezei şi a săriturilor. A mai trecut jumătate de oră, jocul încă nu a început, însă deja am transpirat şi am obosit.

După încălzire toţi se împart în două echipe şi începe jocul. Acesta presupune numeroase momente de accelerare, salturi în înălţime, aruncări şi prinderea discului. După meci cu siguranţă vei fi ud leoarcă şi sleit de puteri, în schimb vei avea un sentiment profund de satisfacţie.

Echipamentul necesar

Încălţăminte comodă pentru alergări, un tricou alb/negru.

Cum să te înscrii în echipă

Secţia despre care v-am relatat nu este o organizaţie comercială, ci o echipă de jucători, care practică Ultimate pentru propria plăcere. Este nevoie doar de dorinţă pentru a te înscrie în echipă. N-au importanţă nici sexul, nici vârsta şi nici pregătirea fizică – aici le vei învăţa pe toate. Vârsta medie a jucătorilor este de 25 de ani, în prezent există jucători de la 15 la 33 de ani, însă aceasta nu e limita. Echipa e formată atât din băieți, cât și din fete – toţi se antrenează şi joacă împreună.

Competiţii

De 2-3 ori pe an echipa se deplasează la turnee în Ucraina şi România. Aceasta este opţional, însă este foarte cool – o posibilitate excelentă de a simţi Spirit of the Game.

Adresa:

iarna: str. Gheorghe Asachi, 23 A (stadionul „Dinamo”)
vara: actualmente se află în căutarea unui teren deschis

Facebook

Telefon: +373 22 68 122 296
Ora: în fiecare duminică la ora 14:45
Ora se poate schimba, pe Facebook se creează un eveniment pentru fiecare antrenament în parte

Antrenor: Vladislav Şuleanschi
Preţ: echipa suportă doar cheltuielile de închiriere a sălii sau terenului.

(343)

comments powered by HyperComments
Andrei Cucuşchin

expert în adidaşi şi comenzi online

Alte articole la aceiaşi temă