Ce ţi se poate întâmpla dacă vei începe să alergi fără antrenamente de forţă - Om Activ

Ce ţi se poate întâmpla dacă vei începe să alergi fără antrenamente de forţă

8399 / 16.08.2017
Mulţi consideră alergările un prim pas în modul sănătos de viaţă. Oare au dreptate? Nu este chiar aşa. Bineînţeles un consum suplimentar de calorii va avea efectele sale – minus câteva kilograme, dar şi probleme legate de aparatul locomotor.

Fără îndoială alergările sunt un bun antrenament. Ele contribuie la slăbit şi la creşterea masei musculare. Despre aceasta am scris aici. Însă nu se recomandă să începi a duce un mod sănătos de viaţă cu alergările, pentru aceasta este necesară o pregătire corespunzătoare. Fără de ea e ca şi cum ai construi o casă fără fundament.

Ce ţi se poate întâmpla în cel mai rău caz?

Dureri de spate

În primul rând, alergările fără antrenamente de forţă afectează coloana vertebrală. E ca şi cum ai folosi o maşină sportivă cu baza de la Jiguli. Cu fiece pas vertebrele, care nu sunt bine fixate de muşchi, se vor lovi una de alta, provocând compresia şi inflamarea discurilor intervertebrale. De asemenea, vor fi afectaţi genunchii, chiar dacă vei alerga pe o pistă ultramodernă cu înveliş cu amortizare. Nici nu poate fi vorba despre alergarea pe asfalt fără durere.

Antrenamentele de forţă fortifică nu doar muşchii, dar şi articulaţiile, tendoanele, oasele şi ligamentele, ca în consecinţă ele să reziste mai uşor la povara la care sunt expuse în timpul alergărilor.

 • În cazul masei corporale excesive, alergările sunt contraindicate, se recomandă mersul şi antrenamentele de forţă, pentru a normaliza greutatea.

Dezechilibru muscular

În timpul alergării lucrează preponderent muşchii picioarelor: ai coapselor, fesieri, iliac, cvadricepsul şi gambelor. Actul respirator pune în funcţiune muşchii intercostali şi puţin de tot muşchii braţelor în timpul mişcării. Sunt 650 de muşchi la număr. Ceilalţi muşchi se odihnesc, creând un dezechilibru muscular. Apar durerile, preponderent în zona lombară.

Oboseală rapidă

Organismul este capabil să-şi facă rezerve de glicogen (carbohidraţi dezintegraţi), care ulterior sunt utilizaţi ca sursă de energie, depozitând combustibilul în ficat şi muşchi. Organismul adulţilor stochează circa 200-300 g de glicogen, iar al sportivului, care practică antrenamente de forţă – o cantitate de 2 ori mai mare. Alergând fără exerciţii de forţă, te vei extenua rapid şi nu vei putea continua mişcarea, atât la propriu, cât şi la figurat.

Asta e tot ce trebuie să ştii la prima etapă. La a doua etapă ai putea să te aprofundezi în procesul de creştere a fibrelor musculare, care obosesc mai lent, datorită cărora vei efectua cu uşurinţă smunciturile şi accelerarea. Precum şi asupra normalizării fonului hormonal. Despre aceasta citeşte aici.

Efectuează acest complex de exerciţii de 3 ori pe săptămână în decurs de o lună şi abia după aceasta începe alergările.

 • 1 Flotări
 • 2 Flotări inverse
 • 3 Scândura cu ridicarea alternativă a picioarelor
 • 4 Ridicarea picioarelor din poziţie culcat
 • 5 Genuflexiuni în vârful picioarelor
 • 6 Ridicări pe suport
 • 7 Fandare în salt cu sprijin pe piciorul din spate pe suport
 • 8 Ridicări în vârful picioarelor în poziţia scândura
 • 9 Ridicarea simultană a mâinilor şi picioarelor din poziţie culcat
 • Repetă fiecare exerciţiu de 15-20 de ori, în 2-3 seturi.

Pregătind corpul pentru alergări, nu înceta antrenamentele (de 1-2 ori pe săptămână va fi suficient) şi adaugă la ele exerciţii suplimentare: alergare pe scări şi alergare în pantă.

(8399)

comments powered by HyperComments
Vadim Oleinicov

instructor de fitness, specialist în gimnastică curativă, antrenor superior la "ZSport"

Alte articole la aceiaşi temă