Exclusiv: 9 nu (şi da!) ale lui Gunter Schlierkamp cu o lună înainte de competiţii - Om Activ

Exclusiv: 9 nu (şi da!) ale lui Gunter Schlierkamp cu o lună înainte de competiţii

1038 / 04.04.2017
Vineri, 31 martie, exact cu o lună înainte de Campionatul de bodybuilding al RM, la Chişinău a sosit legendarul sportiv Gunter Schlierkamp ca să-i ajute pe participanţi să depăşească perioada importantă dinaintea competiţiilor. Bineînţeles Gunter nu putea să nu ne acorde un interviu exclusiv! Am vorbit despre interdicţiile cu o lună înainte de competiţiile de bodybuilding.

Cu o lună înainte de competiţii este o perioadă responsabilă, când se mai poate schimba ceva. În ultima săptămână, de exemplu, deja e prea târziu, atunci rămâne doar să cizelezi corpul – să te joci cu carbohidraţii, mineralele şi apa. Pe când să lucrezi trebuia mult mai devreme.

1

1
Nu: deshidratare
1
Da: 4 litri de apă pe zi

Corpul este constituit din apă în proporţie de 70%, aproxativ tot atât se conţine în muşchi. Anume apa transportă glicogenul la celulele musculare, de aceea, muşchii funcţionează la capacitate maximă doar atunci când organismul este îndestulat cu apă. Dacă apa e insuficientă, atunci muşchii nu doar că nu sunt plini vizual, dar şi vor funcţiona mai puţin eficient.

Cu ajutorul apei se trece cu uşurinţă de perioada dietei, atunci când bei cu regularitate pe parcursul zilei, dar şi aceasta nu e tot. Apa purifică perfect corpul, îmbunătățește funcţionarea rinichilor, iată de ce întotdeauna eu respect regimul de consum al apei.

Singura zi când nu beau apă este ziua competiţiilor. În această zi, pur şi simplu îmi clătesc gura.

2

1
Nu: cheat meal-urile, când nu eşti mulţumit de cum arăţi
1
Da: cheat meal-urile, când eşti mulţumit de aspectul tău

Dacă dieta pe care o respecţi îşi face efectul şi eşti mulţumit de corpul tău, atunci cheat meal-urile într-adevăr te ajută să obţii forme mai bune – ele resetează organismul şi accelerează metabolismul. Când mănânci ce-ţi pofteşte inima doar o singură dată pe săptămână şi a doua zi revii la dietă şi la antrenamente, organismul nu reuşeşte să depoziteze grăsimile – pentru aceasta are nevoie de 72 de ore şi practic de lipsă totală de efort. Au fost perioade, când 6 zile ţineam dietă strictă şi 1 dată pe săptămână mâncam tot ce-mi dorea sufletul, ba chiar puţin maimult, rămânând în formă.

3

1
Nu: alcool
1
Nu: nici un pahar de vin

Alcoolul blochează metabolismul grăsimilor, de aceea, în timpul dietei dinaintea competiţiilor, este necesar nu doar să reduci consumul de alcool, dar şi să-l excluzi în totalitate.

Într-adevăr vinul face bine la sânge, dar şi el conţine zahăr şi încetineşte metabolismul, de aceea, îi spunem nu şi vinului.

Sunt oameni cu genetică foarte bună, care le permite să ducă un mod de viaţă mai puţin strict, dar ei nu vor afla niciodată cum ar fi arătat, dacă ar fi făcut totul corect.

4

1
Nu: nopţile nedormite
1
Da: 8 ore de somn

Corpul nu creşte în timpu antrenamentului – el se schimbă în timpul somnului, se restabileşte. De remarcat, hormonii se secretă în timpul somnului, inclusiv hormonul de creştere. Copiii dorm mult şi la ei hormonul de creştere se secretă în cantitate mult mai mare, la fel e şi la noi. Da, o singură noapte nedormită nu va afecta mult rezultatele, dar e bine să nu faci abuz. Dacă am posibilitate, eu dorm puţin şi în decursul zilei, dar aceasta se întâmplă foarte rar. Dacă ai această posibilitate, n-o rata.

5

1
Nu: muncă grea şi stresantă
1
Da: serviciu, care îţi permite să respecţi regimul

Stresul este un killer. El nu-i permite corpului să reacţioneze adecvat la efort. Fireşte este complicat, dar tindeţi spre echilibru. Chiar dacă ai un serviciu stresant, trebuie să găseşti timp şi pentru odihnă, şi pentru antrenamentele potrivite, mereu trebuie să ai cu sine mâncare gata pentru fiecare 2-3 ore. Trebuie să ştim că e dificil să te concentrezi pe „uscarea” corpului, când creierul suferă de insuficienţă de carbohidraţi.

6

1
Nu: cardio intensiv
1
Da: cardio mai puţin intensiv

Când alergi în ritm prea grăbit, organismul nu arde grăsimile, ci muşchii. El foloseşte grăsimile în calitate de combustibil anume în timpul alergării în ritm moderat, când pulsul se încadrează între 130-135 de bătăi pe minut.

Dar pentru profilaxia atacului de cord este mult mai important de a normaliza alimentaţia (de a adăuga cel puţin omega 3), decât de a adăuga cardio (cu toate că şi aceasta este extrem de important), deoarece anume din cauza hranei nesănătoase se formează tromburi pe vasele sangvine. Plus un rol însemnat îl are factorul genetic, sunt cazuri când au suferit infarct şi antrenorii, care s-au alimentat perfect şi au făcut cardio moderat.

7

1
Nu: insuficienţă de proteine
1
Da: proteinele din nutriţia sportivă şi diversitate alimentară

Se pot adăuga proteine în alimentaţie, în special atunci, când nu există posibilitatea de a te alimenta sănătos şi calitativ sau de a consuma asemenea hrană în cantitatea necesară. Eu, de exemplu, fizic nu pot să mănânc cantitatea de proteine, care mi se recomandă conform greutăţii mele, atunci îmi vin în ajutor coctailurile de proteine.

Calculez necesitatea în proteine după următorarea formulă: 3 g de proteine la 1 kg de masă corporală. E important să ştim că dacă avem un procent mare de grăsimi în organism, atunci această formulă nu este potrivită.

Este foarte important de a găsi un produs de calitate, pe care organismul îl va accepta. Pentru mine aceasta este producţia Z Concept. Din păcate, nu întotdeauna primeşti ceea, pentru ce plăteşti. Este uşor să apreciezi calitatea – ascultă-ţi organismul.

Nu uita de alimentaţia sănătoasă. Eu mă strădui să folosesc diverse surse de proteine – găină, carne roşie, peşte, ouă şi brânză. Da, poţi să consumi şi brânză, dacă nu ai alergie la lactoză.

8

1
Nu: antrenamente de durată
1
Da: antrenamente scurte de mare intensitate

Mulţi consideră că cu cât mai îndelungat este antrenamentul, cu atât mai bine. Dar de fapt, un antrenament înalt intensiv de 45 de minute sau o oră va fi suficient. Dacă eşti gata să te antrenezi şi mai mult, ai suficientă energie, aceasta înseamnă că în această oră ceva nu ai făcut corect. Intensitatea nu depinde de durată, ci de faptul cât de mult îţi pui la contribuţie muşchii în timpul antrenamentului. Dar există şi un efect invers, antrenamentul înalt intensiv de durată suprasolicită muşchii atât de puternic, încât ei nu reuşesc să se restabilească până data viitoare şi progresul încetineşte. Eu antrenez zilnic un singur muşchi, adică acesta are la dispoziţie o săptămână pentru restabilire. Luni, marţi – exerciţii de forţă, miercuri am zi de odihnă sau un cardio scurt, joi, vineri, sâmbătă – exerciţii de forţă şi duminică iarăşi e zi de odihnă.

9

1
Nu: respectarea oarbă a sfaturilor
1
Da: ascultă-ţi organismul

Sunt oameni, care au încercat dieta mea, dar nu a avut efect pentru ei. Şi eu am încercat regimuri de alimentaţie ale altor sportivi, dar nu toate mi s-au potrivit. De aceea, experimentează continuu ca să găseşti o formulă ideală anume pentru sine. Ţine minte dieta ta la fel trebuie să evolueze o dată pe an, or şi corpul se schimbă.

  • Oaspetele a fost invitat de compania PowerTeam, reprezentant exclusiv al nutriţiei sportive Z Concept, faţa (şi corpul!) căreia este Gunter Schlierkamp.

(1038)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă