Gainer: când hrana nu ajută la creşterea masei - Om Activ

Gainer: când hrana nu ajută la creşterea masei

1331 / 26.01.2018
Recent am explicat de ce multor nu le reuşeşte să adauge în greutate. Găseşte articolul aici. Am vorbit mult despre nutriţie, chiar mai mult decât despre antrenamente. Pentru că până când organismul nu va fi aprovizionat cu materiale de construcție, el nu va construi nimic. Trebuie folosite materiale de calitate înaltă, în caz contrar construcţia se va ruina. Dar să lăsăm alegoriile la o parte, cred că e clar care este principiul.

Omul are nevoie de cel puțin trei mese complete pe zi pentru o bună funcționare a organismului și pentru o stare bună de sănătate. Dar atunci când apar sarcini şi ambiţii suplimentare, este necesar de a dubla raţia alimentară. Tractul digestiv asimilează anevoios o asemenea cantitate de hrană – din cauza insuficienţei de enzime. Atunci vine în ajutor ganerul – cantitatea necesară de proteine, carbohidraţi şi calorii într-un singur cocktail, are nu necesită o cantitate mare de enzime pentru a fi asimilate.

Cui i se recomandă:

 • 1 ectomorfi, persoane cu constituţie slabă, fără rezerve de grăsimi, care doresc să acumuleze masă musculară,
 • 2 sportivii de performanţă, expuşi la efort aerob pentru menţinerea rezervelor de energie (boxeri, fotbalişti etc.)
 • Cui nu i se recomandă: endomorfi, persoanele predispuse la supraponderabilitate, deoarece carbohidraţii din ganer s-ar putea depune în straturile de grăsime. Ei trebuie să-şi îndrepte privirile asupra proteinelor pure. Despre ele am scris aici.

Compoziţie:

Gainer – este un produs proteino-glucidic de nutriție sportivă, dar poate conține o cantitate mică de grăsimi.

Are în compoziţie: 

 • 1 proteine de origine vegetală / proteine de origine animală,
 • 2 carbohidraţi.

De asemenea, gainerul poate fi îmbogățit cu vitamine, minerale, aminoacizi, creatină și diverse oligoelemente. Dar ce nu faci pentru o etichetă atractivă?

Cum să-l alegi:

A venit rândul etichetei. Producătorii pot face uz şi de ingrediente suplimentare, menite să atragă atenţia şi să justifice preţul înalt. De aceea, citeşte compoziţia, te interesează doar proteinele şi carbohidraţii.

 • Alege un produs care conține proteine lactate (20-40 g) şi carbohidraţi complecşi (50-80 g), de exemplu, vitargo, amidon de secară.

Creatine, vitamine, minerale – ok. Însă existenţa lor nu trebuie să fie factorul decisiv în alegerea ganerului, ele pot fi procurate separat.

De asemenea, reacţionează calm la caloriile indicate per porţie, acesta este încă un truc de marketing. Dacă produsul conține proteine şi carbohidraţi de calitate, fapt la care trebuie să atragi atenţia în primul rând, atunci conținutul său caloric este de aproximativ 400-500 kcal la 100 g. E mult mai mult? Atunci posibil că produsul are exces de grăsimi – ele sunt aproape de 2 ori mai bogate în calorii decât proteinele şi carbohidraţii.

Combinaţii cu alte preparate:

Ganerele se combină perfect cu alte produse de nutriţie sportivă, care la fel trebuie consumate pentru a adăuga în greutate:

 • 1 creatina (care poate fi amestecată în ganer),
 • 2 proteine sau aminoacizi,
 • 3 complexe anteantrenament,
 • 4 complexe de vitamine şi minerale.

Cum se administrează:

 • 1 dimineaţa după micul dejun (va creşte aportul caloric),
 • 2 înainte de antrenament (permite de a te antrena mai intensiv),
 • 3 peste câteva minute după antrenament (ajută la restabilirea forţelor şi încetineşte procesele catabolice).

Ganerul poate fi luat numai după antrenament, iar celelalte două doze pot fi înlocuite cu proteine.

 • Porţie recomandată: 100 g de concentrat la 300 ml de lapte sau apă.

Se administrează constant de la 1 la 3 luni.

Efect:

Dacă vei face totul corect, adică te vei antrena intensiv şi te vei alimenta corect (da, ganerul nu anulează principiile de bază ale alimentaţiei în cazul creşterii masei), atunci vei acumula aproximativ câte 4 kg pe lună.

Dacă vei face totul corect.

(1331)

comments powered by HyperComments
Andrian Bârca

consultant în nutriţie şi echipament sportiv la „Power Team”.

Alte articole la aceiaşi temă