Alternativă sălilor de forţă în Chişinău: Patinajul artistic - Om Activ

Alternativă sălilor de forţă în Chişinău: Patinajul artistic

2511 / 13.01.2017
Modul activ de viaţă nu se limitează la ridicarea greutăţilor. Într-adevăr sala de forţă poate servi drept bază pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor grupurilor de muşchi, dar organismul o să-ţi fie recunoscător pentru orice efort nestandard. De exemplu, pentru patinajul artistic.

Despre presimţiri

Sincer să fiu, patinajul artistic este un vis nerealizat din copilărie, la antrenament am alergat înaripată, nici febra nu m-a putut opri. Din experienţa în domeniu aveam doar o singură vizită la ICEBravo acum 6 ani şi plimbarea pe patine cu rotile prin curţile caselor şi parcuri.

Primele impresii

Când vin la patinoar, Aliona (antrenoarea mea) antrenează încă o fetiţă. Afară e -16, termometrul de la ICEBravo indică -6 sub cupolă şi -10 pe gheaţă. E ora 11:00 şi la casă încep să se adune oamenii. Pe patinoar intră toţi delaolaltă conform graficului, o sesiunea durează 45 de minute. Dacă ai întârziat sau ai venit prea devreme, vei fi nevoit să aştepţi. Eu şi alţi gură-cască urmărim cum discipola Alionei face piruete şi alte trucuri în aer, incredibile la prima vedere. Când îmi puneam patinele în glumă vroiam să închei un pariu cât de repede voi cădea. Aliona mi-a spus: „Cât timp eu voi fi alături, nu vei cădea!” şi a avut dreptate.

Despre antrenamentul propriu-zis

Aliona mi-a dat primele indicaţii, ne alăturăm fluxului de oameni, ea mă învaţă să stau pe picioare şi să-mi recapăt echilibrul, dacă încep să mă clatin. Apoi am ajuns în centrul terenului, unde nu era nimeni, unde am însuşit mişcări mai complicate – brăduţul, cocostârcul etc. Aliona mă sprijină şi mă susţine în permanenţă cu laude, afirmând că într-adevăr ar fi fost bine dacă practicam acest gen de sport. Cel mai dificil a fost „felinarele cu spatele” – când mai întâi îndepărtezi picioare, apoi le apropii şi totodată te deplasezi înapoi, însă peste 10 minute deja efectuam mişcarea fără susţinerea antrenorului, chiar dacă nu erau perfecte.

La finele lecţiei mi s-a permis să fac înconjurul terenului de câteva ori. După ce am îndeplinit o serie de elemente mai complicate, mă simt sigură pe gheaţă şi măresc viteza. Senzaţii de neuitat.

15370163_1167944879907350_6552724152989446443_o

Senzaţiile după antrenament

După antrenament mă dureau doar ligamentele de pe partea interioară a tălpii, iar a doua zi aveam o senzaţie uşoară de durere în tot corpul, incomparabilă cu sala de sport, însă şi emoţiile pe care le lasă patinajul artistic sunt diferite. Pot doar să ghicesc ce emoţii încearcă un patinator profesionist, care a făcut primul salt cu rotaţie dublă sau prima turaţie pe gheaţă. Pe de o parte, este mult mai simplu, decât pare şi chiar de la prima lecţie practic oricine poate însuşi elementele de bază, însă pentru obţinerea rezultatelor bune ca şi în orice gen de sport, e nevoie de multă muncă.

63_circle

Aliona Bobeica ,

absolventă a şcolii sportive din Rusia, instructor de patinaj artistic cu 10 ani de experienţă, antrenor al laureaţilor la concursuri în România, Ucraina, Rusia

Trebuie să se înţeleagă că patinajul artistic nu e o simplă plimbare pe gheaţă, ci e un complex de elemente din coregrafie, gimnastică şi exerciţii de forţă. Sunt implicate toate grupurile de muşchi şi se dezvoltă toate calităţile fizice: viteză, mobilitate, rezistenţă, flexibilitate şi forţă. Mult face să îndeplineşti 1 program al unui patinator.

15002430_119641058518068_8894513890644490567_o

Patinajul artistic se potriveşte pentru toate vârstele, însă pentru fiecare diapazon de vârstă există anumite limite. Dacă vei veni la patinaj la 30 de ani, după muncă asiduă peste jumătate de an vei putea efectua salturi cu turaţii, însă fireşte le vei face pentru propria plăcere. Dacă vei înscrie copilul la 3-4 ani, atunci poate atinge nivelul juniorilor, poate evolua la competiţii şi reprezenta ţara şi obţine locuri premiante.

15590058_1639150526379202_7045423740895987324_n

Avem antrenamente de grup „Sănătate”, care se desfăşoară de 2 ori pe săptămână. În grupul „Sport” lecţiile de desfăşoară de 5 ori pe săptămână, iar a şasea zi are loc pregătirea fizică generală, când mergem la sală şi efectuăm salturi, exerciţii de flexibilitate, pentru abdomen, sărim cu coarda etc. Punem programul în aplicare pe gheaţă, apoi copiii merg la sală, lucrează cu coregraful, cizelează mişcările în faţa oglinzii, după care programul se perfecţionează pe gheaţă. În afară de patinajul artistic de 2-3 ori pe săptămână au loc lecţii de balet, care este iminent în acest gen de sport. Bineînţeles în urma acestor eforturi se obţine o siluetă bine formată şi are loc un consum mare de energie.

În cazul patinajului artistic pentru amatori, rezultatele se obţin mai lent. Pentru cei, care doresc să practice patinajul artistic, pierderea în greutate nu ar trebui să fie scopul principal. Aici te poţi menţine în formă, dezvolta mobilitatea, antrena aparatul vestibular, căli caracterul şi organismul în ansamblu. Dar în primul rând trebuie să primeşti plăcere de la patinajul artistic.

Adresa:  str. Mihai Viteazu, 14

Telefon: 022 923 848

Facebook

Orele de lucru:  Luni-duminică: 08:00- 23:15

Antrenor:  Aliona Bobeica

Preţuri

Abonament (8 vizite pe lună, 2 vizite pe săptămână cu antrenorul) – 800 de lei.

O lecţie individuală cu instructorul – 250 de lei.

Patinajul fără antrenor – 80 de lei.

Durata şedinţei – 45 de minute.

Echipamentul necesar:

Tot ce ai mai călduros. Mănuşi, căciulă, ciorapi groşi. Pe patinoar este doar cu câteva grade mai mult, decât afară şi îmbracă-te bine.

Îţi recomand să foloseşti o pereche de patine cu o mărime mai mari, iar spaţiul liber e pentru cele câteva perechi de ciorapi, pentru că înăuntru patinelor sunt tot -10 grade (în cazul meu), ca şi afară.

(2511)

comments powered by HyperComments
Daşa Cegarovscaia

jurnalist, fotograf, experimentator

Alte articole la aceiaşi temă