Alternativă sălilor de forţă în Chişinău: Marşuri turistice gratuite - Om Activ

Alternativă sălilor de forţă în Chişinău: Marşuri turistice gratuite

4702 / 30.03.2017
Vine momentul când efortul depus în sala de forţă este insuficient şi ai dori ceva diferit. Autorul s-a confruntat cu această dorinţă în toamna anului trecut. Noi, însă, astăzi, după ce am citit articolul.

Despre idee

Marşurile turistice sunt plimbări pedestre de lungă durată prin Moldova, pe teren drept şi accidentat, într-un ritm destul de rapid – 4-6 km/h. Obiectivul este de a studia şi a admira frumuseţea plaiului natal. De altfel, fiecare participant îşi urmăreşte scopul său: de a comunica, setea de adrenalină, de a transpira pe coline şi de a se desfăta cu gustoşenii în aer liber.

Despre frecvenţă, itinerare şi complexitate

Expediţiile au loc în fiecare sâmbătă. Itinerarele sunt tot timpul noi, unul mai interesant decât altul. De regulă, traseul include şi câmpie, şi dealuri, unele dintre care sunt extrem de obositoare, şi tufişuri de arbuşti înţepători, care lasă zgârieturi pe piele sau chiar îţi rup hainele.


Distanţa standard, pe care o parcurg entuziaştii, constituie 20-30 km, cel mai frecvent – 22-25 km. Traseele sunt dificile (cu numeroase dealuri, stânci, la temperatură de -15°С, pe cărări nebătătorite) şi cu nivel mediu de complexitate (pe relief plat şi prin pădure). Iată de ce ar fi bine mai întâi să studiezi itinerarul anunţat al marşului turistic următor, care este publicat din timp pe pagina de Facebook, ca să-ţi poţi evalua forţele şi să iei o hotărâre.

Despre expediţie

Grupul se întruneşte la 7:00-7:20 dimineaţa în punctul de plecare de pe traseu sau la locul de unde porneşte transportul, dacă marşul turistic începe în afara oraşului. Urcăm în microbuz în grup mare, câte 20-35 de persoane şi pornim la drum, comunicând, făcând cunoştinţă, împlinindu-ne somnul, luând micul dejun, admirând ce se întâmplă în jur. Apoi urmează parcurgerea itinerarului, prestabilit de organizatori şi de cunoscători. De fiecare dată, aceasta este o aventură adevărată pe valurile endorfinelor şi adrenalinei. Există popasuri – câteva scurte şi unul de 20-30 de minute. Moldova are floră şi faună nespus de frumoase, iar datorită acestor campanii pentru prima dată în viaţă am văzut mistreţi în rezervaţia Iagorlâc!

La sfârşitul itinerarul intrăm într-o localitate, de unde plecăm la Chişinău. De obicei, ajungem acasă între orele 17:00-18:00 seara.

Despre impresii şi rezultate

Întrucât pentru mine aceste expediţii sunt un efort fizic, uneori monitorizez ritmul cardiac. De exemplu, ultima expediţie prin rezervaţia Iagorlâc a durat 7 ore, am parcurs 25 km cu viteza medie de 4 km/h, am ars 1800 kcal, pulsul mediu a constituit 98 BPM,iar cel maximal – 159.

A doua zi după marşul turistic, am o senzaţie plăcută de greutate în muşchii de la picioare şi fese. Dar principalul efect este relaxarea minţii, când pleci în afara oraşului, te laşi cuprins de mirosurile şi sunetele naturii şi admiri peisajele pitoreşti.

Facebook: Mergi, mănâncă şi iar mergi

Organizator: Iuri Rulevschi

Preţ: Gratuit (se plăteşte doar transportul, dacă expediţia este în afara oraşului)

Echipamentul necesar:

●       Îmbrăcăminte confortabilă conform anotimpului, de dorit cu mâneca lungă şi pantalonii lungi, ca să nu aduci acasă căpuşe.
●       O pălărioară, care să te protejeze de soare şi de căpuşe, care încearcă să se bage peste tot.
●       Încălţămintea, care nu roade, pe care o poţi murdări sau rupe fără remuşcări. Bocanci de trekking ar fi minunat.
●       Apă şi mâncare uşoară, dar hrănitoare. Dacă vei termina proviziile înainte de încheierea expediţiei, nu-ţi fă griji, ceilalţi participanţi nu te vor lăsa să mori de foame.
●       Un aşternut.
●       Şerveţele uscate şi umede, un sanitizer, o mică trusă medicală (iod, apă oxigenată, plasture, pastile pentru dureri de cap).
●       Paşaportul, în cazul în care va fi necesară traversarea frontierei.

(4702)

comments powered by HyperComments
Natalia Şveţ

antrenor de fitness cu 8 ani de experienţă, membru al IFBB Moldova şi al Federaţiei de Aerobică şi Shaping a Moldovei

Alte articole la aceiaşi temă