Pot fi înlocuite antrenamentele personale cu cele de grup? - Om Activ

Pot fi înlocuite antrenamentele personale cu cele de grup?

1334 / 16.11.2017
Astăzi vom relata despre antrenamentele de forţă în grup. Sunt capabile să le înlocuiască complet pe cele din sala de forţă?

Antrenamentul de forţă în grup corespunde unei cerinţe a teoriei de pregătire fizică – ea durează o oră, 20 de minute se alocă încălzirii şi încheierii. Dar cerinţe sunt mai multe. Cea de bază – nevoia de stres şi respectiv, adaptarea la el.

În mare parte, la exerciţiile în grup se asigură o sarcină medie. Da, există antrenori-tirani, convinşi că un bun instructor trebuie să te stoarcă de puteri – dar există riscul de traumatisme şi antrenare excesivă. Sunt şi mai puţin curajoşi, care se tem ca nu cumva să dăuneze şi nu vor avea rezultate, dar preponderent intensitatea este medie.

Dar ţine minte că trebuie să te dezvolţi continuu, de aceea, dacă ai decis să începi cu un antrenament de forţă în grup, încearcă următoarea schemă.

●       Începe cu greutate minimă, mai multă odihnă între exerciții, sari peste unele din ele. Nu atrage atenţia la alţii. La etapa iniţială, lucrul activ trebuie să dureze aproximativ 20 de minute.
●       Când vei simţi progresul, adaugă lucru activ.
●       Când vei rezista cu uşurinţă la antrenament, atunci crește greutatea.
●       Când va deveni destul de plictisitor, adaugă alte programe, de exemplu, bicicleta sau trainingul funcțional, unde vei putea aplica forţa obţinută.

Respectă aceeași schemă, indiferent de nivelul posibilităţilor tale.

Avantaje:

 • 1 Nu vei putea ignora încălzirea şi partea de încheiere, precum mulţi o fac.
  Majoritatea cluburilor nu-i permit clientului să participe la programul de grup, dacă întârzie cu mai mult de 10 minute.
 • 2 Vei avea un exemplu în faţă.
  Antrenorul, dacă nu e prea leneş, face majoritatea exerciţiilor. Priveşte şi fă exact ca el. Când nu o faci, controlează tehnica, dar nu de la toţi. Fizic nu reușește, dar despre asta vom vorbi la dezavantaje.
 • 3 Risc minimal de antrenament excesiv.
  Antrenamentul durează o oră. Anume acest timp, precum bine ştiţi, se recomandă pentru dezvoltarea indicilor de forţă. Mai mult – începe secreţia de cortizol și rezultatele scad. Desigur, poţi rămâne la al doilea antrenament sau să continui în sală, dar nu este necesar. În al doilea rând, cel mai frecvent, antrenorul alcătuieşte un program de intensitate medie. Vei putea spori intensitatea, dacă vei lucra cu o greutate mai mare.
 • 4 Dezvoltarea calităților suplimentare în afară de indicii de forţă:
●       rezistenţa,
●       coordonarea mișcărilor și simţul ritmului, deoarece antrenamentul se alcătuieşte sub o muzică specială,
●       atenție și concentrare pe cuvintele antrenorului.
 • Pierdea în greutate și acumularea rapidă a masei musculare – rezultatele frecventării antrenamentelor de forţă în grup. În timpul unui antrenament de acest gen veți cheltui până la 800 de calorii. Plus, după antrenament, caloriile continuă să ardă. Cu o dietă echilibrată și crearea unui deficit de calorii în raţia zilnică, kilogramele în plus vor începe să se topească văzând cu ochii.
 • 5Motivaţie.
  Te simţi incomod să ratezi antrenamentele, se formează un sentiment de responsabilitate faţă de colectiv. Faci cunoştinţă cu oameni, care au aceleaşi scopuri.
 • 6 Accesibilitatea antrenamentelor.
  Pe mulţi nu-i ţine buzunarul să plătească serviciile antrenorului personal, dar totodată nu au putere de voinţă şi suficientă motivaţie ca să lucreze de sine stătător.
 • Dacă ai posibilitatea, fă cel puţin 10 antrenamente personale înainte de a trece la cele de grup.  
 • 7Diversitate.
  Există numeroase programe de forţă în grup şi industria nu bate pasul pe loc. La aceste antrenamente nu te vei plictisi nici tu, nici muşchii tîi.

Există şi dezavantaje:

 • 1 Atenţie insuficientă din partea antrenorului:
  Vino mai devreme şi ocupă un loc lângă antrenor, atunci el va putea să-ţi corecteze tehnica. Nu întotdeauna este vina antrenorului. În grupurile numeroase, când exerciţiile se schimbă fulgerător, nu există posibilitate fizică de a-l controla pe fiecare.
 • 2 Riscul de supra-antrenare în cazul motivaţiei excesive.
  Motivaţia îţi poate juca festa, dacă îţi supraapreciezi capacităţile. Privindu-i pe cei cu forme de invidiat, apreciază realist capacităţile lor şi pe ale tale. Nu încerca să-ţi arăţi supremaţia, înşfăcând ganterele cu greutate mare. Puţin probabil că vei putea să uimeşti pe cineva, în schimb te vei alege cu un traumatism.
 • 3 Lipsa abordării individuale.
  Da, vei putea alege greutatea pe care s-o foloseşti, dar asta-i maximum. Nimeni n-o să-ţi corecteze programul, dacă, de exemplu, ai tricepsul problematic sau ai repulsie faţă de amortizoarele de cauciuc.Şi nu se pot obţine orice rezultate. Cu siguranţă nu bodybuilding şi mega-volume.
  Nu pierde timpul. Vino la antrenamentele de grup pentru diversitate, de exemplu, în timpul stagnării, platoului sau a antrenării excesive.
 • 4 Un grafic strict şi lipsa grupei dorite la momentul potrivit.
  Antrenamentele au loc la o oră stabilită din timp. Dacă vei întârzia, s-ar putea să nu ai acces în sală, deoarece nu se permite antrenarea fără încălzire. Când te antrenezi de sine stătător, poţi merge la sala de forţă când ai timp. Chiar şi antrenamentul cu instructor poate fi amânat la o oră mai târzie, dacă el dispune de timp. Iniţial s-ar putea să nu fie format un grup la o oră comodă.

Cu toate acestea, antrenamentul de forţă este un instrument excelent pentru dezvoltarea calităţilor fizice. Dacă sarcina este repartizată corect, atunci antrenându-te, de exemplu, luni, miercuri şi vineri, cu un instructor calificat şi diverse exerciţii, atunci antrenamentul de forţă ar putea deveni principalul tip de antrenamente pentru 3-4 luni. În continuare, ciclul de creştere a forţei va trebui înlocuit, de exemplu cu ciclul antrenamentelor funcţionale în grup, unde vei putea aplica posibilităţile de forţă acumulate.

Bineînţeles, antrenamentele individuale mereu vor aduce mai mult folos, de aceea nu se recomandă înlocuirea lor completă cu cele de grup. Varianta perfectă ar fi să le combini. 2 antrenamente cu instructor pe săptămână şi 1 de grup sau invers.

Experimentează şi ascultă-ţi corpul!

(1334)

comments powered by HyperComments
Vadim Oleinicov

instructor de fitness, specialist în gimnastică curativă, antrenor superior la "ZSport"

Alte articole la aceiaşi temă