3 bucate din conopidă: steak, curry şi garnitură de lămâie - Om Activ

3 bucate din conopidă: steak, curry şi garnitură de lămâie

913

3 bucate din conopidă: steak, curry şi garnitură de lămâie

Iana Canonic

food-blogger

Conopida poate fi delicioasă. Nu mă credeţi? Vă veţi convinge dacă o veţi găti după una din reţetele de mai jos.

Dar mai întâi aflaţi care sunt beneficiile ei. Conopida conţine vitamina rară U, implicată la secreţia enzimelor, de asemenea, substanţa unică anticancerigenă diindolmetan, vitamine din grupa B, vitaminele K şi PP. În 100 g de conopidă proaspătă se conţine norma zilnică de vitamina C – 70 mg. Totodată, aceasta este bogată în fibre care curăţă intestinele.

Oferă-i o şansă.

Steak din conopidă

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 200 g
Valoarea energetică: 250 kcal

Ingrediente:

conopidă 1 buc sau ~ 1 kg
ulei de măsline 2 linguri
suc de lămâie ½ buc.
oregano uscat ½ linguriţă
busuioc uscat ½ linguriţă
cimbrişor uscat ½ linguriţă
rozmarin uscat ½ linguriţă
usturoi 2 căţei sau 5 g
sare şi piper după gust
  • 1Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2Conopida se taie în jumătate. După care se taie din fiecare câte un steak cu grosimea de 3-4 cm.
  • Conopida rămasă poate fi tăiată în inflorescenţe şi folosită pentru alte bucate.
  • 3Steakurile se pun pe tavă sau în vasul pentru copt. Se ung pe ambele părţi cu ulei de măsline şi se presară cu condimente. În vas se adaugă usturoiul pisat.
  • Se pot utiliza orice ierburi uscate şi orice ulei potrivit pentru copt.
  • 4Se coace 15 minute. Se întoarce pe cealaltă parte şi se lasă la copt pentru încă 15 minute.
  • 5Steakurile gata se stropesc cu suc de lămâie.

Curry din conopidă cu năut

Număr de porţii: 5
Greutatea porţiei: 300 g
Valoarea energetică: 350 kcal

Ingrediente:

conopidă 1 buc sau ~ 1 kg
lapte de cocos 400 ml
roşii conservate 400 ml
năut conservate 250 g
ceapă 1 buc. sau 80 g
spanac 50 g
ghimbir 20 g
usturoi 2 căţei sau 5 g
amestec pentru curry 1 linguriţă
chimion măcinat ½ linguriţă
curcuma măcinată ½ linguriţă
chile măcinat ½ linguriţă sau după gust
ulei pentru prăjit 1 lingură
sare şi piper după gust
  • 1Conopida se taie în inflorescenţe de dimensiuni medii.
  • 2Ceapa, usturoiul şi ghimbirul se mărunţesc şi se călesc într-o cantitate nu prea mare de ulei într-o cratiţă adâncă la foc mediu. Se adaugă conopida şi năutul conservat, după ce s-a stors zeama din el.
  • 3Se adaugă condimentele, se amestecă minuţios şi se lasă la înăbuşit pentru 7-10 minute sau până se va rumeni conopida.
  • Puteţi folosi orice mirodenii la alegere, însă nu exclude curry, acesta este esenţa felului de bucate.
  • 4Se adaugă laptele de cocos, roşiile conservate şi spanacul. Umple cu apă conservele în care au fost roşiile şi laptele toarn-o în cratiţă peste celelalte ingrediente.
  • Ar fi bine să nu înlocuiţi laptele de cocos, anume el le conferă bucatelor gustul specific de curry.
  • Se folosesc orice fel de roşii congelate – atât întregi cât şi mărunţite. De asemenea, se poate utiliza o combinaţie dintre cherry proaspete şi pastă de tomate.
  • 5Curry se lasă să dea în clocot, după care se fierb la foc mic în jur de 45 de minute – lichidul va scădea până se va obţine un sos dens.
  • 6Pentru garnitură se poate prepara orez brun sau cuşcuş.

„Orez” cu lămâie din conopidă

Număr de porţii: 4
Greutatea porţiei: 250 g
Valoarea energetică: 200 kcal

Ingrediente:

conopidă 1 buc sau ~ 1 kg
migdale 80 g
lămâie 1 buc.
usturoi 2 căţei sau 5 g
ulei pentru prăjit 1 lingură
sare şi piper după gust
  • 1Pentru a prepara „orezul”, conopida se taie în inflorescenţe mijlocii şi se mărunţeşte în porţii mici în robotul de bucătărie. Puteţi încerca să faceţi acest lucru cu un cuţit, nouă nu ne-a reuşit. Conopida trebuie să se asemene cu cuşcuşul.
  • Dacă după măcinare, conopida va avea prea mult lichid, scurgeţi-o cu ajutorul unui prosop sau cu o bucată de tifon.
  • 2Usturoiul se taie mărunt şi se încinge la foc mijlociu într-o cantitate mică de ulei.
  • 3Peste un minut se se adaugă conopida şi coaja de lămâie. Se adaugă sare, piper, se stoarce sucul de lămâie şi se lasă la înăbuşit în jur de 10 minute, amestecând periodic. Aproximativ jumătate din conopidă trebuie să se rumenească.
  • 4În „orezul” gata se adaugă migdale tocate.
  • Migdalele pot fi înlocuite cu orice fel de nuci.
  • „Orezul” preparat în acest fel poate fi adăugat în salate sau utilizat drept garnitură pentru carne sau peşte. Nucile pot fi substituite cu legume, grăuncioare de rodie sau chiar cu ouă prăjit.

(913)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă