3 dipuri delicioase pentru legume proaspete - Om Activ

3 dipuri delicioase pentru legume proaspete

2794

3 dipuri delicioase pentru legume proaspete

Iana Canonic

food-blogger

Ce este sosul dip? Varianta clasică (dar nu cea mai folositoare) este ketchupul cu maioneză, în care se înmoaie cartofii pai. Nu credeam că vreodată o asemenea frază va fi publicată pe site-ul nostru. Am alcătuit 3 reţete de dipuri folositoare, în care vă propunem să înmuiaţi legume proaspete. Se potrivesc perfect castraveţii, ţelina şi morcovii.

#1 Dip avocado – feta

Количество порций Время приготовления Время приготовления
Platou pentru
4-6 persoane
10 min 270 kcal
ingredients

Ingrediente: 

Avocado mediu – 2 buc.

Feta – 250 g

Lămâie – ½

Ceapă verde – 3 buc.

Pătrunjel – 4-5 crenguţe

Piper negru – după gust

Ulei de măsline – 4-5 linguri

IMG_7036

1
Avocado şi feta se taie bucăţi mari şi se pun în robotul de bucătărie.
1
Ceapa verde se taie în 2-3 bucăţi şi se adaugă la produsele de mai sus împreună cu frunzele şi crenguţele de pătrunjel.
1
Se adaugă sucul unei jumătăţi de lămâie şi piper negru după gust.
1
Toate ingredientele se amestecă până se obţine o masă omogenă.
1
Treptat se adaugă 4-5 linguri de ulei de măsline, până când dipul va obţine consistenţa unei creme.

IMG_7066

#2 Baba ghanoush cu alune de caju

Количество порций Время приготовления Время приготовления
Platou pentru
2 persoane
30 min 500 kcal
ingredients

Ingrediente:

Vânătă – 1 mare sau 2 medii

Usturoi – 2-3 căţei

Lămâie – ½

Pătrunjel – 7-8 crenguţe

Alune de caju – 70 g

Fulgi de chile – ¼ linguriţă

Sare după gust

Piper negru – după gust

Ulei de măsline – 4-5 linguri

Pastă de susan – 100 g

Susan – 110 g

Ulei de măsline – 4 linguri

IMG_7039

1
Se încălzeşte cuptorul până la 190 de grade.
1
Vânăta se străpunge cu furculiţa pe toată suprafaţa. Dacă e prea mare, se taie în jumătate.
1
Pornim cea mai mare arzătoare a aragazului şi punem pe ea vânăta. O întoarcem treptat, o lăsăm să se frigă uniform, aproximativ 5-7 minute.
1
Când vânăta se va strânge şi se va înmuia o dăm la rolă până va fi gata, 15-25 de minute. Vânăta gata trebuie să fie moale în totalitate a şi o banană coaptă.
Dacă nu ai aragaz, atunci vânăta străpunsă cu furculiţa o poţi da imediat la cuptor. Coacerea fără a fi prăjită în prealabil va dura mai mult timp – 30-40 de minute.
1
Cât timp vânăta se coace, pregătim pasta de susan.
1
– Prăjim seminţele de susan pe o tigaie uscată, amestecând continuu. Nu lăsaţi nici pentru o clipă fără atenţie. Le lăsăm să se răcească.
1
– Aruncăm susanul în robotul de bucătărie şi îl transformăm într-o pastă.
1
– Adăugăm sare şi pentru început 3 linguri de ulei de măsline.
1
– Amestecăm totul bine şi în caz de necesitate, adăugăm ulei de măsline, dar câte puţin. Pasta de susan trebuie să aibă o consistenţă omogenă şi lichidă.
Pasta rămasă trebuie păstrată în frigider.
1
Lăsăm vânăta să se răcească puţin, ca s-o putem decoji.
1
Miezul vinetei îl punem în cupa robotului de bucătărie împreună cu pasta de susan, cu usturoi, suc de lămâie, pătrunjel (doar frunzele şi crenguţele fragede), alunele de caju, fulgii de chile, sare şi piper.
1
Toate ingredientele se amestecă până se obţine o masă omogenă. Treptat se adaugă 4-5 linguri de ulei de măsline, până când dipul va obţine consistenţa unei creme.

IMG_7071

#3 Muhammara

Количество порций Время приготовления Время приготовления
Platou pentru
2 persoane
30 min 400 kcal
ingredients

Ingrediente:

Ardei paprika – 4 medii sau 2 mari

Nuci – 100 g

Usturoi – 2-3 căţei

Fulgi de ovăz – 1 pumn

Miere – 1 lingură

Rodie – ½

Lămâie – ½

Piper negru – 1 linguriţă

Fulgi de chile – ½ linguriţă

Chimion – ¼ linguriţă

Sare – după gust

Ulei de măsline – 4-5 linguri

IMG_7045

Muhammara este un dip din ţările Orientului Mijlociu (Israel, Siria, Liban, Turcia). Bucătăria din aceste regiuni este pipărată şi muhammara clasică nu este o excepţie. Noi am pregătit o versiune mai puţin iute – am adăugat paprika şi puţini fulgi de chile ca să fie picant.
1
Cuptorul se încălzeşte până la 200 grade Celsius în regim grill.

Dacă nu ai un asemenea regim la cuptor, atunci încinge o tigaie grill.

 

1
Ardeiul se taie de-a lungul în două, se aranjează într-o tavă tapetată cu foaie de staniol, se stropesc cu ulei de măsline şi se dau la rolă la cel mai puternic regim, ca tava să fie plasată nemijlocit sub spirală.
1
De îndată ce ardeiul se înnegreşte, îl scoatem din cuptor.

Îl decojim de coaja înnegrită, ca să nu-i dea un gust amărui sosului.

 

1
Nucile se prăjesc pe tigaia uscată.
1
Cu ajutorul robotului de bucătărie se face o făină din fulgi de ovăz.
1
La ea se adaugă ardei, usturoi, nuci, miere, sucul unei jumătăţi de rodie şi de lămâie, mirodeniile şi sare după gust. Toate ingredientele se amestecă până se obţine o masă omogenă.
1
Treptat se adaugă 4-5 linguri de ulei de măsline, până când dipul va obţine consistenţa unei creme.

IMG_7072

(2794)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă