3 deserturi sănătoase cu ciocolată - Om Activ

3 deserturi sănătoase cu ciocolată

2181

3 deserturi sănătoase cu ciocolată

Iana Canonic

food-blogger

Da, există şi deserturi sănătoase. În primul rând, înlocuim zahărul alb rafinat cu cel de trestie sau cocos, bogate în substanţe nutritive. Margarina cu unt cu conţinut de grăsimi 82,2%. Ai dreptate, este mai bogat în calorii, dar şi mai folositor. Făina albă – cu cea integrală. Şi bineînţeles, îmbogăţim desertul cu fructe uscate, alune, seminţe, pentru o doză mai mare de sănătate. Astăzi, anume aşa le vom face.

Alegem cel mai important ingredient al celor 3 reţete – ciocolata. Cu ea începe transformarea deserturilor dăunătore pentru sănătate, bogate în zahăr şi grăsimi de origine dubioasă cu cele mai puţin nocive, dar totuşi nespus de gustoase. O sinteză a tipurilor de ciocolată, ce pot fi găsite în Chişinău, am publicat aici.

Dacă n-ai timp să accesezi linkul, atunci notează.

Optează pentru ciocolată neagră cu cel puţin 72% de cacao, unt de cacao, dar fără grăsimi adăugătoare şi alte ingrediente de prisos. Este admisibilă lecitina de soia. Ar fi perfectă ciocolata cu zahăr de cocos sau de trestie, dar aceasta este mai scumpă.

Dar ia aminte, este mare diferenţa între deserturile sănătoase şi cele cu puţine calorii. Cu a doua categorie situaţia e clară, dar primele (ale noastre) nu conţin ingrediente dăunătoare, însă sunt bogate în calorii, or ciocolata neagră, nucile şi de exemplu, fructele uscate, totuşi au valoare energetică înaltă, chiar dacă sunt folositoare. De aceea, se recomandă a fi consumate în prima jumătate a zilei şi într-o cantitate nu prea mare.

Trufe de ciocolată (pentru vegani)

Numărul de porții: 30 de bomboane
Masa: 20 g
Valoarea energetică:: 50 kcal per bomboană

Ingrediente

150 g Ciocolată
20 g Unt de cocos
120 ml Lapte de cocos

Pentru presărare:

Fulgi de cocos
Cacao
Alune de pădure

Modul de preparare

Pentru început se prepară ganaşul. Nu este utilizat doar pentru trufe. Se foloseşte la învelirea torturilor sau checurilor, precum şi în calitate de umplutură pentru brioşe sau îngheţată, de exemplu.

 • 1 Untul şi laptele de cacao se topesc la baia de aburi sau în cuptorul cu microunde.
 • 2 Ciocolata se taie în bucăţi mici şi se aranjează într-un vas adânc, un bol, de exemplu.
 • 3 Amestecul de unt şi lapte se toarnă peste ciocolată şi se lasă câteva minute.
 • Nu începe să le amesteci imediat, atunci amestecul se va răci şi ciocolata poate să nu se topească în întregime. Dacă totuşi amestecul s-a răcit, atunci întoarce compoziţia în cuptorul cu microunde pentru 10-20 de secunde.
 • 4 Peste câteva minute, compoziţia pentru trufe se amestecă cu o lopăţică până la obţinerea unei mase omogene.
 • 5 Compoziţia gata se lasă în frigider pentru 3-4 ore sau pe noapte.
 • Ganaşul poate fi îmbogăţit înainte de a-l pune la rece, de exemplu, adăugând scorţişoară, vanilie sau alt extract, coajă de lămâie etc.
 • 6 Peste 3-4 ore sau dimineaţa se presară fulgii de cocos sau cacao în boluri.
 • 7 Nucile se pisează.
 • 8 Cu o linguriţă se ia o cantitate nu prea mare de compoziţie şi cu degetele se formează un cocoloş sub formă de trufe. Nu e neapărat să fie perfect sferice.
 • Cu cât mai mult vei forma trufele, cu atât mai repede ele se vor topi şi se vor transforma într-o masă vâscoasă.
 • 9 Trufele se acoperă cu ingrediente după bunul nostru plac şi continuă procesul, până când se va termina compoziţia. Trufele au dimensiunea unei olive sau a unei bile de mozzarella.

Chec-lavă în ceşcuţă

Aici ar trebui să fie un brownie sănătos. Însă după înlocuirea nereuşită a produselor dăunătoare cu cele folositoare, precum şi după o serie de alte erori, am scos brownie din cuptor uscat ca tenul în zilele geroase de iarnă. Precum vedeţi nu toate tentativele noastre de a face bucatele utile şi sănătoase se încununează de succes. Ca să nu-i speriem pe cei slabi de fire, nu vom publica fotografiile tentativei noastre eşuate.

Numărul de porții: 1 porţie
Masa: 100 g
Valoarea energetică: 777 kcal (!)

Ingrediente

50 g +
2-3 bucăţi pentru „lavă”
Ciocolată
25 g 180 Unt de cocos
2 linguriţe sau ~ 5 g Cacao
½ linguriţă Extract de vanilie
1 buc. 60 Ouă
1 linguriţă sau ~ 10 g Zahăr de cocos
¼ linguriţă Sare

Modul de preparare

 • 1 Ciocolata şi untul de cacao se topesc în cuptorul cu microunde timp de 30-40 de secunde.
 • 2 Într-un alt vas, ouăle cu zahărul de cocos se bat spumă cu telul.
 • Zahărul de cocos poate fi înlocuit cu altul mai puţin dăunător, decât zahărul alb rafinat.
 • 3 În ciocolata topită cu unt se adaugă cacao, vanilie, sare şi se amestecă bine.
 • 4 În final se încorporează atent compoziţia de ou.
 • Dacă prepari desertul de cu seară, atunci te poţi opri la această etapă şi pune compoziţia în frigider până dimineaţă.
 • 5 Nemijlocit înainte de a pune checul în cuptorul cu microunde, în centru se afundă bucăţile de ciocolată, iar masa se nivelează.
 • 6 În funcţie de puterea cuptorului cu microunde, checul se coace 60-90 de secunde şi cu 10-20 de secunde mai mult, dacă ai scos compoziţia din frigider.
 • În final, checul va fi copt deasupra, iar în interior se va păstra „lava”.
 • 7 În loc de zahărul pudră, desertul se presară cu fulgi de cocos, se decorează cu rondele de banană, nici să nu-ţi dea prin cap să-l ornamentezi cu frişcă. Varianta pe care ţi-o propunem este la fel de frumoasă, dar mai sănătoasă.

Bomboane de ciocolată, fructe uscate de ciocolată şi totul din ciocolată

În bomboane se pot încorpora unt de arahide, sosuri de fructe, pomuşoare congelate şi tot ce-ţi doreşti. Noi am început cu variantele testate deja.

Numărul de porții: 30 de bomboane
Masa: 20 g
Valoarea energetică: 50 kcal

Ingrediente

200 g Ciocolată
5 buc. Smochine
5 buc. Caise uscate
Alune
Vişine uscate

Modul de preparare

În primul rând, se topeşte ciocolata. Nu este un proces atât complicat, precum pare la prima vedere. El este necesar pentru ca în timpul răcirii ciocolatei să se formeze cristalele untului de cacao, anume ele asigură sunetul îmbietor pe care-l auzim atunci când se sfărâmă bomboanele de ciocolată. Fără de el, la rupere, vei avea senzaţia că ai în mână o ciocolată, care se topeşte. Cristalizarea asigură culoarea şi luciul ciocolatei, fără valuri.

 • 1 150 g de ciocolată se topesc la baia de aburi sau în cuptorul cu microunde.
 • Dacă foloseşti cuptorul cu microunde, măsoară intervalele câte 20-30 de secunde şi amestecă bine compoziţia după fiecare etapă, pentru a evita arderea zahărului în ciocolată.
 • 2 Când ea se va topi definitiv, se adaugă ciocolata rămasă şi se amestecă până la topirea maximală.
  După care toată ciocolata se pune iar la baia cu aburi până la topirea completă sau în cuptorul cu microunde pentru ultimele 20 de secunde.
 • Dacă ai un termometru culinar cu ac metalic, atunci orientează-te după cifrele următoare: încălzire până la 46, răcire până la 25, încălzire până la 32.
 • 3 Cu ajutorul a două furculiţe, smochinele şi caisele uscate se înmoaie în ciocolată. După ce s-a scurs surplusul, bomboanele se aranjează pe o foaie de pergament.
 • Pentru bomboanele cu alune şi vişine vom avea nevoie de forme din silicon pentru bomboane sau pentru gheaţă.
 • 4 La fundul formei se toarnă ciocolată ca umplutura să se aranjeze în centrul bomboanei.
 • 5 Apoi se umple restul cu ciocolată, începând s-o turnăm în jurul umpluturii, apoi pe margini, pentru ca umplutura să nu se deplaseze spre marginea bomboanei.

(2181)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă