5 cauze primitive ale poftei de dulce - Om Activ

5 cauze primitive ale poftei de dulce

7406

5 cauze primitive ale poftei de dulce

Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

Consumul excesiv de zahăr este dăunător pentru organism. Este un fapt arhicunoscut, cu toate acestea mulţi nu au tăria de caracter ca să renunţe la desert. La prima vedere s-ar putea părea că de vină este specificul caracterului, că eşti amator înrăit de dulciuri (posibil), însă, crede-mă, există cauze mult mai primitive, care te împiedică să renunţi la dulciuri.

  • 1Foamea

Dacă nu te alimentezi sănătos şi săţios, vei simţi o senzaţie acută de foame, iar pancreasul va cere de a remedia situaţia urgent şi va solicita o doză de carbohidraţi rapizi. Iată de ce alimentaţia neregulată generează o dorinţă cronică de dulciuri.

Soluţia: alimentează-te cu porţii mici de 5 ori pe zi.

  • 2Existenţa unei infecţii parazitare şi îmbâcsirea organismului cu toxine

Neurotoxinele, secretate de către paraziţi, îţi influenţează preferinţele alimentare. Candidele, care se hrănesc cu zaharuri, te impun să întinzi mâna după bomboane.

Soluţia: urmează un program antiparazitar şi de detoxofiere, dacă simţi o dorinţă necontrolată de a mânca dulciuri la cină.

  • 3Deficitul de crom, zinc, magneziu şi calciu

Aceste minerale participă la metabolismul glucidic şi contribuie la asimilarea zahărului, de aceea, reducerea nivelului lor în sânge schimbă preferinţele gustative. Astfel organismul semnalizează nevoia de aceste minerale. De exemplu, când organismul cere magneziu, avem impresia că dorim ciocolată.

Soluţia: înlătură deficitul de minerale.

  • 4Lipsa de somn

Creierul este cel mai mare amator de dulciuri. De aceea, orice suprasolicitare mentală, printre care se numără şi lipsa somnului corespunzător, generează o dorinţă de a consuma ceva dulce, care constituie un combustibil rapid pentru creier.

Soluţia: consumă o cantitate suficientă de carbohidraţi complecşi, ei vor asigura un aport constant pe tot parcursul zilei. Chiar dacă eşti în proces de slăbire, consumă zilnic până la 100 g de carbohidraţi. Şi dormi suficient.

  • 5Crize emoţionale

În momentele de stres şi retrăiri emoţionale mulţi tăbărăsc asupra dulciurilor. Într-adevăr zahărul ridică nivelul hormonului fericirii, însă efectul este de scurtă durată, în plus el are numeroase efecte adverse. Pătrunde mai adânc în esenţa problemei.
Serotonina, hormonul fericirii, este alcătuită din proteine, de aceea, un aport suficient de aminoacid triptofan, de minerale şi omega 3 te va face mult mai fericit pe termen lung.

Soluţia: găseşte alte surse de bucurie în afară de mâncare.

Analizează toate cauzele de mai sus. Practic sunt convins că tu nu te numeri printre amatorii înrăiţi de dulciuri.

(7406)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

Alte articole la aceiaşi temă