5 deprinderi pseudo-utile, la care trebuie să renunţi cât mai curând - Om Activ

5 deprinderi pseudo-utile, la care trebuie să renunţi cât mai curând

7458 / 11.04.2017
Ecaterina Didyk
Pe zi ce trece, modul sănătos de viaţă are tot mai mulţi adepţi, el devine din ce în ce mai popular şi zilnic pe internet apar noi reţete pentru sănătate şi tinereţe veşnică. Multe dintre ele sunt practice şi eficiente. Dar sunt şi altele, cărora li se face multă publicitate, dar efectul nu întotdeauna este cel scontat. Mai mult, fiecare metodă are şi contraindicaţiile sale.

Astăzi vom încerca să examinăm cât se poate de imparţial 5 metode de însănătoşire în condiţii casnice, care sunt nespus de populare.

1. Apă cu bicarbonat de sodiu

Esenţa metodei este clară, în urma proceselor metabolice şi alimentaţiei, organismul nostru se oxidează, ca urmare se agravează toate bolile cronice, iar uneori se dezvoltă şi procese oncologice. Bicarbonatul formează un mediu alcalin. Metoda este extrem de populară datorită dietei hollywoodiene alcaline (bazice).

Într-adevăr, restabilirea echilibrului acido-bazic îmbunătăţeşte metabolismul, dar întotdeauna există şi efecte adverse.

Bicarbonatul, ajungând în stomac, momentan neutralizează acidul, iată de ce este un bun remediu contra arsurilor la stomac. Dar în urma acestui proces se elimină o cantitate colosală de bioxid de carbon, fapt care produce balonare şi secreţia mai intensă a sucului gastric.

Mai mult, folosirea bicarbonatului timp îndelungat poate duce la tulburări ale acidităţii stomacului (sau chiar cauza arsuri) şi te poate duce până în cabinetul gastroenterologului.

Concluzia: folosirea permanentă a bicarbonatului de sodiu în interior este dăunătore!

2. Ulei cu lămâie

Scopul aceste metode este de a curăţa ficatul. Toată lumea, într-un fel sau altul, are stagnare de bilă. Eliminarea ei calitativă are efect laxativ şi antiparazitar, îmbunătățește metabolismul lipidic şi digestia, curăţă ficatul şi are efect benefic asupra întregului organism. De remarcat că fierea se elimină numai după consumul de grăsime. De aceea, pentru a provoca „efectul terapeutic”, adepţii metodei propun de a consuma 2 produse cu efect coleretic puternic: ulei şi lămâie! La prima vedere sunt produse sănătoase şi principiul de acţiune pare să fie logic, dar…

  • Consumarea unei cantităţi mari de ulei şi lămâie pe stomacul gol (mai mult de 50 ml) poate provoca o criză pancreatică din cauza spasmelor ductului biliar.

Este mare probabilitatea că vezica biliară şi întregul sistem digestiv să nu fie gata de atac, iar din această cauză s-ar putea să ajungi pe patul e spital. Curăţarea ficatului prin această metodă este contraindicată persoanelor, care suferă de litiază biliară. E trist să auzi istoriile oamenilor, cărora le-au ieşit calculi biliari de mărimea unei nuci după asemenea experiment! Diametrul canalelor biliare este de 1 mm, prin urmare, cel mai probabil că ceea ce iese este ulei coagulat.

Acelaşi efect de curăţare a ficatului se obţine consumând pe parcursul zilei ulei de măsline sau alte grăsimi şi adăugând uneori lămâie în apă. În plus, există diverse ierburi cu acţiune coleretică mai blândă şi mai sigură.

Concluzia: administrarea chiar şi o singură dată a uleiului cu lămâie poate provoca un acces pancreatic.

3. Apă cu oţet

Proprietăţile curative ale oţetului se cunosc din vremuri străvechi, însă a început să fie folosit pe larg după editarea cărţii „Mierea şi alte produse naturale” a doctorului D. S. Jarvis, popularizator al tratamentelor naturiste. Într-adevăr, oţetul conţine peste 16 tipuri de aminoacizi, precum şi vitamine ale grupei А, Р, С, Е, В, beta-caroten, magneziu, fier, cupru, fosfor, calciu, sulf, natriu şi multe altele.

Iată care sunt efectele lui:

●       elimină toxinele din organism,
●       fortifică imunitatea,
●       intensifică procesele metabolice, contribuie la pierderea în greutate,
●       are proprietăţi antiseprice,
●       stimulează digestia,
●       îmbunătăţeşte starea vaselor sangvine (datorită pectinei),
●       reduce nivelul de colesterol,
●       contribuie la reducerea febrei, dacă este necesar,
●       reduce spasmele,
●       îmbunătățește circulaţia sângelui, curăţă, împrospătează, netezeşte şi tonifică pielea în timpul masajului.

O listă atât de impresionantă nu poate să nu te motiveze să foloseşti oţetul, dar mai întâi consultă un medic, în care ai încredere, pentru a afla care este porţia potrivită pentru TINE. 

Ca şi majoritatea medicamentelor şi ierburilor tămăduitoare, oţetul de mere are şi contraindicaţii:

●       tulburări metabolice ale acidului uric,
●       gastrică cu hiperaciditate,
●       ulcer gastric şi duodenal,
●       hepatită cronică şi acută,
●       nefrită acută şi cronică,
●       nefroză.

Concluzia: oţetul totuşi este acid, de aceea, înainte de consumul lui, consultă un medic.

4. Clisme şi hidrocolonoterapie

Încă o metodă populară în rândul celor, care tind să fie supli, sănătoşi, cu abdomenul plat.

Clisma este o procedură medicală, orientată pe eliminarea maselor fecale din rect şi curăţirea colonului de toxine. Procedura este efectuată la spital sau în condiţii de ambulatoriu doar la indicaţia medicului curant

Clisma este recomandată în următoarele situaţii:

●       constipaţie, scaun întârziat, obstrucţie intestinală,
●       intoxicarea organismului,
●       înainte de naştere,
●       de efectuarea diferitor examinări medicale (radiografii etc.),
●       înainte de introducerea medicamentelor pe cale anală.
  • În fiecare caz în parte, decizia de a folosi clisma o ia medicul. Tratamentul şi diagnosticarea de sine stătătoare sunt contraindicate.

Unii cred că astfel este posibil să cureţi intestinele în întregime. NU ESTE ADEVĂRAT! Intestinul gros – da, intestinul subţire – niciodată! Valvele din intestinul subţire în cel gros se deschide într-o singură direcţie. Respectiv, este imposibil de a deschide uşa în sens invers. Iată de ce intestinul subţire este cel mai lung şi este predispus la blocaje ascunse şi la dezvoltarea florei patogene.

Poate că o singură procedură (o dată pe an, în caz de necesitate) poate să fie benefică. Dar clismele efectuate sistematic, care tulbură flora locală – schimbă echilibrul hidrosalin, modifică absorbţia majorităţii macro şi microelementelor. Folosirea exagerată a clismelor poate provoca deprindere şi tulburarea mecanismelor naturale de eliminare şi curăţare.

  • Mai bine dă preferinţă metodelor naturiste – bea apă, mănâncă mai multe fibre, mirodenii, ierburi etc. Crede-ne, este natural şi sigur.

Concluzia: medicul ia decizia de a folosi clisma.

5. Detoxifiere cu sucuri

În Occident a început să se vorbească activ despre juicing (pasiunea pentru sucuri) în anii ’70. „Asta-i puterea sucului!”, cu acest slogan a început să producă storcătoare de sucuri cunoscutul antrenor de fitness Jack LaLanne. În aceeaşi perioadă, Jay Kordich, cunoscut consumator de crudităţi, a început să vorbească în emisiunile televizate despre beneficiile dietei bazate pe sucuri şi a editat 2 cărţi tematice, fapt pentru care a fost numit „părintele” juicingului. După aceasta popularitatea detoxifierii cu ajutorul sucurilor, care a coincis în timp cu moda pentru vegetarianism şi crudităţi, a crescut nemaipomenit.

În magazinele de specialitate au început să apară în vânzare diverse timpuri şi amestecuri de sucuri presate la rece, iar la scurt timp au luat naştere şi branduri, specializate anume pe juicing.

Beneficiile şi popularitatea sucurilor sunt justificate. Nimeni n-o să încerce să combată beneficiile fructelor şi legumelor. Efectul este simţitor: oferă energie, se schimbă preferinţele gustative – nu-ţi mai doreşti bucate prăjite, sărate sau dulci. Acesta este un start minunat pentru trecerea la alimentaţia sănătoasă. Dar în ce măsură sistemul digestiv este gata să reziste la atacul acizilor fructiferi şi de alt gen?

Iar acum să analizăm şi versoul metodei:

●       acizii fructiferi într-o cantitate mare rănesc agresiv mucoasa stomacului, fapt care ar putea duce la gastrită şi ulcer gastric,
●       încălcarea echilibrului natural al microflorei intestinale, balonare şi tulburări din cauza cantităţii mare de celuloză şi zaharuri,
●       funcţionarea incorectă a organismului în ansamblu – organele funcţionează în regim de stres din cauza trecerii la hrană lichidă atipică,
●       efect de slăbire pe termen scurt şi acumulare mai mare în greutate după revenirea la alimentaţia normală.

Dar să analizăm şi efectul de slăbire. Într-adevăr, kilogramele se mistuie, însă din contul pierderii apei şi a ţesutului muscular, deoarece în condiţii de stres organismul încearcă să păstreze grăsimile pentru situaţii extraordinare. După ce vei renunţa la acest program, organismul va începe să sintetizeze anume ţesut adipos. Iată cum se explică cazurile frecvente de creştere accelerată în greutate, după o asemenea mono-dietă.

Dacă te confrunţi cu probleme digestive, iar dorinţa de a încerca juicingul nu te lasă în pace, dă predilecţie sucurilor de legume, mai ales celor verzi. Pentru ca sucul de fructe să nu provoace oscilaţii ale zahărului, el trebuie să conţină celuloză – coajă şi pulpă.

Concluzia: mănâncă fructele şi legumele cu tot cu miez şi coajă, mestecă-le bine ca să înceapă secreţia enzimelor necesare.

Ca întotdeauna, noi doar explicăm faptele evidente, dar decizia îţi aparţine.

(7458)

comments powered by HyperComments

Alte articole la aceiaşi temă