5 salate calde pentru o cină ideală - Om Activ

5 salate calde pentru o cină ideală

15673

5 salate calde pentru o cină ideală

Iana Canonic

food-blogger

Ştim deja cu toţii că o cină perfectă este alcătuită din proteine (carne slabă, brânză sau peşte) şi legume. Perfecţioniştii nu se opresc aici şi prepară legume la cină – la foc sau la aburi. Legumele prelucrate termic se asimilează mai bine noaptea, decât cele consumate în stare proaspătă, aşa că ar fi bine să laşi salatele din legume proaspete pentru prânz. Asta la modul ideal.

#1 Salată caldă cu carne de găină

Număr de porţii: 2
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 320 kcal

Ingrediente

piept copt de pui 100 g
ardei gras roşu 1 buc.
ardei gras galben 1 buc.
ceapă roşie ½ buc.
usturoi 2 căţei
mozzarella 40 g
pâine sau franzelă din făină integrală 50 g
lămâie (suc) ½ buc.
ulei de măsline după gust
sare, piper şi oregano uscat după gust

  • 1 Cuptorul se preîncălzeşte în regim „grill” la temperatura de 200-220 de grade.
  • 2 Ardeiul gras se taie în jumătate, se înlătură codiţele, seminţele şi miezul alb.
  • 3 Vasul pentru copt se tapetează cu foaie de staniol, peste care ardeii se aranjează cu coaja în sus şi se coc 15 minute sau până când se înnegresc parţial.
  • 4 Ardeiul gata se taie fâşii de ~1 cm şi se lasă într-un vas adânc, în care se va scurge sucul.
  • 5 Temperatura cuptorului se reduce la 180 de grade şi se setează regimul obişnuit.
  • 6 Pâinea se taie felii groase, se stropeşte cu ulei de măsline şi se amestecă cu sucul de ardei.
  • 7 Se coace 10 minute.
  • 8 Carnea coaptă de găină se taie de-a lungul în bucăţi medii.
  • Carnea se poate încălzi în cuptorul cu microunde, stropind-o cu apă, ca să nu se usuce excesiv.
  • 9 Ceapa se taie semirondele subţiri.
  • 10 Usturoiul se pisează sau se taie subţire.
  • 11 Salata se omogenizează în ordine arbitrară.
  • 12 Mozzarella se rupe cu mâna în bucăţi mici şi se aranjează peste salată.
  • 13 Se condimentează cu ulei de măsline şi suc de lămâie. Se presară cu sare şi mirodenii.
  • Uleiul, sarea şi mirodeniile se pot amesteca preventiv şi se toarnă peste salată.

#2 Salată caldă cu legume coapte

Număr de porţii: 2
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 340 kcal

Ingrediente:

vânătă medie 1 buc.
conopidă 100 g
roşii cherry 6-8 buc.
spanac mănunchi
pătrunjel 2-3 crenguţe
pastă de susan 50 g
rodie 100 g
nuci de cedru mănunchi
lămâie (suc) ½ buc.
sare după gust

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 180 de grade.
  • 2 Vinetele se taie felii groase.
  • 3 Cherry, dacă sunt mari, se taie în jumătate. Cele mici se lasă întregi.
  • 4 Conopida se rupe în inflorescenţe.
  • 5 Legumele se stropesc cu ulei de măsline, se adaugă sare şi se lasă la copt 30 de minute.
  • 6 Se scot grăuncioarele de rodie.
  • 7 Frunzuliţele de pătrunjel se desprind de tulpiniţă.
  • 8 Spanacul şi legumele coapte se pun într-un bol şi se amestecă uşor.
  • Pasta prea densă se susan se diluează cu ulei de măsline sau cu apă până se obţine consistenţa sosului pentru salată.
  • 9 Acesta se toarnă peste salată împreună cu sucul de lămâie, se presară cu alune, grăuncioare de rodie şi frunzuliţe de pătrunjel. Se adaugă sare după gust.

#3 Salată caldă cu ton

Număr de porţii: 2
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 180 kcal

Ingrediente:

ton 80 g
fasole păstăi 100 g
ciuperci 250 g
spanac 1 mănunchi
roşii cherry 6-8 buc.
parmezan 20 g
ulei de măsline după gust
sare după gust

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 180 de grade.
  • 2 Ciupercile mari se taie în jumătate, iar cele medii se lasă întregi şi se pun în vasul pentru copt, tapetat cu foaie de staniol.
  • 3 Ciupercile se stropesc cu ulei de măsline, se adaugă sare şi se pun la copt pentru ~ 20 de minute sau până sunt gata.
  • 4 Se pregătesc păstăile de fasole.
  • Fasolele proaspete se pun în apă fiarbă şi sărată, apa trebuie să dea un clocot şi se fierb fasolele încă 2-3 minute.
  • De asemenea, fasolele proaspete se pot pregăti la abur în 7-10 minute.
  • Fasolele congelate se încălzesc în cuptorul cu microunde, iar ulterior se înlătură excesul de lichid.
  • 5 Spanacul, cherry (tăiate în jumătate sau în patru), ciupercile şi fasolele se pun într-un bol şi se amestecă.
  • 6 Tonul din conserve se aranjează pe salată de rând cu parmezanul dat prin răzătoare cu ochiuri mari. Se stropeşte cu ulei de măsline şi se condimentează cu sare după gust.

#4 Salată caldă cu fileu de găină şi legume coapte

Număr de porţii: 2
Greutatea unei porţii: 200-250 g
Calorii: 250 kcal

Ingrediente:

piept de pui 250 g (1 jumătate)
vânătă 1 buc.
dovlecel 1 buc.
ardei gras 1 buc.
ardei dulce roşu 1 buc.
ceapă roşie ½ buc.
ierburi uscate (busuioc, oregano, rozmarin) şi piper roşu la dorinţă
ulei de măsline 1 lingură

  • 1 Găina marinată preventiv, se coace la 180 de grade timp de 45 de minute. Recomand pentru această salată ierburile uscate şi uleiul de măsline.
  • 2Vinetele şi dovleceii se taie felii a câte 5-6 cm, ardeii se taie în jumătate, se înlătură codiţa şi seminţele.
  • 3Adăugăm sare şi piper, stropim cu ulei de măsline şi dăm la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.
  • 4Legumele şi găina se lasă să se răcească, ardeii se taie felii mari, iar găina – bucăţi mici.
  • 5Legumele şi găina se pun în farfurie, se stropesc cu ulei de măsline.

#5 Salata caldă cu dovleac copt cu feta

Număr de porţii: 2 porţii
Greutatea unei porţii: 200 g
Calorii: 250 kcal

Ingrediente:

dovleac 600 g
brânză feta 50 g
miere 25 g
susan 2 linguriţe
fulgi de chile o boaghe
ulei de măsline 1 lingură
sare după gust

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2 Dovleacul se sărează şi se curăţă de coajă, după care se taie cuburi medii. Un vas nu prea mare (pentru porţii) se tapetează cu foaie de copt. Se aranjează un strat din cuburi de dovleac, se adaugă sare, se stropeşte cu ulei de măsline, se toarnă miere şi se lasă la copt 30-35 de minute sau până la coacere.
  • 3 La dovleacul încă fierbinte se adaugă bucăţi de feta şi se presară cu susan şi fulgi de chile.

(15673)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă