5 salate fără maioneză şi cu puţine calorii (dar la fel de festive) - Om Activ

5 salate fără maioneză şi cu puţine calorii (dar la fel de festive)

3672

5 salate fără maioneză şi cu puţine calorii (dar la fel de festive)

Iana Canonic

food-blogger

Nu atentăm la salata rusească, atât de populară, dar îţi propunem o alternativă.

Guacamole

Număr de porţii: 5
Greutatea porţiei: 100 g
Calorii per porţie: 160 kcal

Ingrediente:

avocado 2 buc. (sau ~300 g)
ceapă roşie ½ buc.
usturoi 1 căţel
ardei chile ½ buc.
suc de limetă ½ buc.
roşii cherry 6 buc. (sau ~200 g)
sare, piper şi ulei de măsline după gust

Valoarea energetică a guacamole s-a calculat pentru 30 ml de ulei de măsline.

  • 1 Avocado se taie de-a lungul, se scoate sâmburele şi se curăţă miezul de coajă.
  • 2 Într-un bol se striveşte avocado cu o furculiţă până se obţine consistenţa unui pateu.
  • 3 Sucul de limetă se stoarce în avocado şi se amestecă minuţios.
  • 4 Ceapa şi roşiile se taie cuburi mărunte, ardeiul chile şi usturoiul se mărunţesc.
  • 5 Toate ingredientele mărunţite se adaugă la compoziţia din avocado şi se amestecă bine.
  • 6 Se adaugă după gust sare, piper şi ulei de măsline.
  • Guacamole se unge pe bruschette sau se foloseşte ca umplutură pentru ouă fierte, clătite etc.

Salată cu steak de ton şi pară

Număr de porţii: 4
Greutatea porţiei: 150 g
Calorii per porţie: 210 kcal

Ingrediente:

ton 1 steak (sau ~250 g)
pară ½ buc. (sau ~100 g)
alune de pădure 40 g
mix de salate 100 g
sos de miere şi muştar 4 linguri
  • 1 Steakul din ton se usucă cu un prosop de hârtie pe toate părţile.
  • 2 Se presară sare, piper şi se toarnă puţin ulei pentru prăjit.
  • 3 Se îmbibă steakul din toate părţile cu midorenii, iar excesul de ulei se îmbibă cu şervetul de hârtie.
  • 4 Tigaia se încinge aproximativ 5 minute, steakul se frige cel mult 2 minute de fiecare parte, în funcţie de grosimea lui. Acesta va avea miezul crud, aşa trebuie. Steakul se lasă pe o farfurie la răcit.
  • 5 După care se taie felii. Para se taie felii subţiri.
  • 6 Pe farfurie se aranjează amestecul de salată, peste care se pun feliile de steak din ton şi pară. Se presară cu nuci tăiate mărunt şi se drege cu sos.

Salată din conopidă şi rodie

Număr de porţii: 4
Greutatea porţiei: 200 g
Calorii per porţie: 170 kcal

Ingrediente:

conopidă 1 nu prea mare (sau ~400 g)
rodie nu prea mare 1 buc. (~150 g)
răchiţele uscate 45 g
baby spanac 50 g
cicoare 100 g
suc de lămâie ½ buc.
sare, ulei de măsline după gust

Valoarea energetică a salatei s-a calculat pentru 30 ml de ulei de măsline.

  • 1 Conopida se rupe în inflorescenţe mici.
  • 2 Cicoarea se taie felii uniforme de aceleaşi dimensiuni cu inflorescenţele de conopidă.
  • 3 Rodia se curăţă şi jumătate de grăuncioare se separă pentru salată. Restul pot fi folosite pentru ornamentarea altor feluri de bucate.
  • 4 Se amestecă toate ingredientele. Se adaugă sare după gust, ulei de măsline şi sucul de lămâie. Se amestecă minuţios.

Salată cu mandarine

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 175 g
Calorii per porţie: 250 kcal

Ingrediente:

valeriană 40 g
microverdeaţă 20 g
mandarine 2 buc.
brânză de capră 50 g
grăuncioare de rodie 25 g
migdale 35 g
sare, ulei de măsline după gust

Valoarea energetică a salatei s-a calculat pentru o lingură ulei de măsline.

  • 1 Valeriana şi microverdeaţa preferată se spală şi se usucă. Din ele se formează „o pernuţă” pe farfurie.
  • 2 Peste ea se adaugă feliuţele de mandarină.
  • 3 După care urmează brânza de capră tăiată cuburi. Aceasta este presărată cu grăuncioare de rodie şi migdale.
  • 4 Se presară puţină sare şi se stropeşte cu ulei de măsline.

Salată cu sfeclă fiartă

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 350 g
Calorii per porţie: 220 kcal

Ingrediente:

roşii 300 g
sfeclă 250 g
feta 80 g
spanac 80 g
ardei roşu 1 linguriţă
piper negru 1 linguriţă
sare, ulei de măsline după gust

Valoarea energetică a salatei s-a calculat pentru o lingură ulei de măsline.

  • 1 Sfecla se pune la fiert în apă rece, se lasă să dea în clocot, se adaugă sare şi se fierbe până când este gata – acest proces poate dura de la 40 de minute până la o oră. Cu o furculiţă încearcă dacă este fiartă: ea trebuie să pătrundă în sfeclă la fel de uşor, ca şi în cartofii fierţi.
  • 2 Când se răceşte puţin, se decojeşte.
  • 3 Spanacul se spală şi se aranjează uniform pe farfurie.
  • 4 Deasupra se aranjează roşiile tăiate felii.
  • 5 Feta şi sfecla se taie cuburi mici şi se presară deasupra spanacului şi a roşiilor.
  • 6 Se stropeşte cu ulei de măsline, se presară sare şi piper.

(3672)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă