5 salate neobişnuite cu fructe şi legume sezoniere - Om Activ

5 salate neobişnuite cu fructe şi legume sezoniere

951

5 salate neobişnuite cu fructe şi legume sezoniere

Iana Canonic

food-blogger

Ne străduim să gătim bucate din produse de sezon. Recent am publicat trei reţete cu mere pentru micul dejun, iar astăzi venim cu salate neobişnuite.

Salată cu roşii colorate

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 250 g
Valoarea energetică: 180 kcal

Ingrediente:

roşii de diferite culori 400 g
ceapă roşie ½ buc. sau 70 g
busuioc 2–3 crenguţe
muștar Dijon 1 lingură
ulei pentru sos 1 lingură
  • 1Roşiile se taie la dorinţă: cele mari pot fi tăiate rondele sau semi-inele, cele mijlocii – rondele, iar cherry în jumătate sau în patru.
  • 2Ceapa roşie se taie semirondele subţiri.
  • 3Pe un platou se aranjează feliile de roşii una peste alta, frunze de busuioc şi rondelele de ceapă.
  • 4Se aranjează arbitrar grămăjoare de muştar Dijon peste feliile de roşii, se adaugă sare şi se garniseşte compoziţia cu ulei. Dacă ai format câteva straturi, atunci adaugă ulei şi muştar după fiecare strat.
  • Pentru garnisit se foloseşte orice fel de ulei, care nu se solidifică la temperatura camerei – de nuci, fistic, seminţe de dovleac sau ulei clasic de măsline nerafinat.

Salată cu vinete coapte

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 200 g
Valoarea energetică: 220 kcal

Ingrediente:

vinete 400 g
pătrunjel 3–4 crenguţe
pastă de susan 50 g
cuşcuş 50 g
suc de lămâie ½ buc.
usturoi 2 buc.
  • 1Cuptorul se încălzeşte până la 180 grade în regim convecţie.
  • 2Vinetele se taie de-a lungul în două jumătăţi. Se fac crestături la aproximativ 1-2 cm una de alta. Astfel condimentele şi uleiul vor pătrunde mai profund, iar vinetele se vor coace mai repede.
  • 3Jumătăţile se pun pe tavă cu miezul în sus. Se adaugă sare, piper, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor pentru 40-60 de minute, în funcţie de mărimea vinetei.
  • 4Cuşcuşul se înmoaie în apă clocotită în proporţie de 1:1,5. Se adaugă sare, piper, o picătură de ulei şi se acoperă cu capac pentru 10-15 minute sau până va absoarbe toată apa.
  • 5În tahini se adaugă usturoi pisat şi suc de lămâie. Se amestecă minuţios. Dacă tahini este prea consistent, iar sucul de lămâie nu a fost suficient, se poate adăuga puţină apă pentru a obţine consistenţa smântânii.
  • 6În centrul platoului se aranjează cuşcuşul. Peste această pernuţă se pun vinetele coapte. Se toarnă din belşug sosul de tahini, care se presară cu pătrunjel proaspăt. Se adaugă sare după gust.

Salată cu persici grill

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 250 g
Valoarea energetică: 280 kcal

Ingrediente:

piersici 2 buc. sau 350 g
frunză de salată 80 g
brânză de capră 60 g
miere 30 g
mentă 2 crenguţe
ulei pentru sos 1 lingură
  • 1Tigaia grill se încălzeşte şi se lasă la foc mijlociu.
  • 2Piersicii se taie în 6-8 felii şi se pun pe tigaie. Se gătesc câte 2-3 minute pe fiecare parte.
  • 3Frunzele de salată se aranjează pe fundul farfuriei, se presară puţină sare şi se stropeşte cu ulei.
  • 4Peste ele se aranjează feliile de piersici, apoi brânza de capră şi frunzuliţele de mentă.
  • 5Se adaugă sare după gust, se stropeşte cu ulei şi miere.

Salată cu ardei gras copt

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 150 g
Valoarea energetică: 140 kcal

Ingrediente:

ardei gras 2 buc. sau 300 g
ceapă roşie ½ buc. sau 70 g
seminţe de dovleac 10 g
ulei pentru sos 1 lingură
  • 1Cuptorul se încălzeşte până la 180 grade în regim convecţie.
  • 2Se face o crestătură mică pe fiecare ardei, după care se pun la copt întregi pentru 15-20 de minute până când coaja se va întuneca şi se va desprinde de ardei.
  • 3Se lasă la răcit complet, după care se curăţă de coajă, se înlătură codiţa, seminţele şi se taie în felii.
  • 4Ceapa roşie se taie semirondele subţiri.
  • Pentru această salată se potriveşte un bol – sucul de la ardei în combinaţie cu uleiul vor lăsa destul lichid.
  • 5Se amestecă toate ingredientele și se adaugă sare după gust.

Salată cu dovlecei copţi

Număr de porţii: 2
Greutatea porţiei: 200 g
Valoarea energetică: 110 kcal

Ingrediente:

dovlecel 1 buc. sau 400 g
castraveţi 200 g
mărar 3-4 crenguţe
suc de lămâie ½ buc.
ulei pentru sos 1 lingură
  • 1Cuptorul se încălzeşte până la 180 grade în regim convecţie.
  • 2Dovleceii se taie bucăţi de 5-7 cm. Se adaugă sare, piper, se stropesc cu ulei şi se dau la cuptor pentru 15-20 de minute sau până se rumenesc.
  • 3Castraveţii se decojesc şi se taie fâşii cu ajutorul cuţitului de curăţat legume.
  • 4Castraveţii se amestecă cu mărar tocat mărunt şi cu sucul de lămâie, din ei se formează o pernuţă pe fundul farfuriei.
  • 5Dovleceii gata se aşează peste ea. Se adaugă sare după gust.

(951)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă