5 tipuri de produse, care te încarcă cu energie vitală - Om Activ

5 tipuri de produse, care te încarcă cu energie vitală

6944 / 22.10.2018
În articolul precedent am relatat cum să-ţi păstrezi energia vitală. Una din recomandări a fost să consumi mai multe alimente, bogate în prana. Astăzi vom examina detaliat componenta energetică a alimentelor din punctul de vedere al Ayurvedei – sistem tradiţional al medicinii indiene.

Prana (energia iniţială a Universului) este fundamentul activităţii vitale a omului. În stare pură se obţine în timpul respiraţiei (vom relata amănunţit şi despre asta).

În ce produse se găseşte mai multă prana?

Prana nu se acumulează doar din aer, dar şi din diverse obiecte ale naturii, pe unele omul le foloseşte în alimentaţie. Prin urmare, din hrană omul obţine nu doar substanţe nutritive necesare, dar şi informaţii şi energie pentru celulele organismului.

Ratingul produselor după conţinutul de prana.

  • 1Fructele şi pomuşoarele acumulează o cantitate maximă de prana.
  • 2Cerealele integrale, în special cele germinate.
  • 3Nucile şi leguminoasele.
  • 4Legumele, în special cele, care cresc la suprafaţa solului.
  • 5Produse lactate naturale.

Omul nu poate asimila prana din carne, spre deosebire de animalele de pradă. Peştele şi vieţuitoarele marine pierd prana imediat după moartea lor. Iată de ce în Ayurved orice fel de carne se consideră hrană moartă, în ambele sensuri ale cuvântului.

Ciupercile intensifică preponderent activitatea primei chakre – muladhara şi fluxul ce vine de la „pământ” (fluxul energetic, care trece prin corp), dar nu ne încarcă cu energie. Ciupercile culese în locuri ecologice pot fi considerate un medicament, deoarece au capacitatea de a absorbi rapid metalele grele.

Cum să păstrăm prana?

Valoarea energetică a produselor alimentare (nu ne referim la calorii) depinde nemijlocit de modul de preparare, prelucrare şi păstrare a lor.

  • 1Mănâncă bucatele imediat după preparare.

La patru ore după prelucrarea termică, alimentele practic îşi pierd complet prana. Alimentele conservate sunt considerate moarte din punctul de vedere al Ayurveda.

  • 2Consumă mai multe produse neprelucrate.

În fructele şi pomuşoarele uscate se păstrează de la 20 până la 35% de prana.

În fructele de pădure congelate se păstrează 50% de prana, iar în leguminoase – până la 12-20%, în timp ce legumele o pierd cu desăvârşire.

Cerealele tratate cu conservanţi pierd până la 20%, iar fructele şi pomuşoarele până la 30%, în timp ce legumele – până la 60% de prana.

În leguminoasele şi cerealiere decortificate se pierde până la 20-30% din prana, decât cele integrale.

În sucuri şi produsele lactate restabilite din praf prana lipseşte

Făina din cereale îşi păstrează prana timp de 5-6 luni, cea din leguminoase – 2-3 luni, nucile – 1 lună, iar mirodeniile – până la jumătate de an.

De remarcat că acestea sunt recomandări din Ayureveda – sistem medical indian şi nu au nicio tangenţă cu nutriţiologia tradiţională. Yoginii consideră că anume produsele bogate în prana aprovizionează organismul cu energie vitală şi aduc satisfacţie. Chiar dacă nu crezi, adu-ţi aminte care este diferenţa dintre un măr, abia cules de pe copac şi unul cumpărat de la supermarket.

(6944)

comments powered by HyperComments
Andrei Șușvaliuc

antrenor de yoga din anul 2004, fondator al Federației de Yoga „Shakti-chalana” din Moldova, membru de onoare al Asociaţiei de Yoga „Antara”.

Alte articole la aceiaşi temă