7 bucate cu dovleac pentru fiecare zi cu dispoziţie jucăuşă de toamnă - Om Activ

7 bucate cu dovleac pentru fiecare zi cu dispoziţie jucăuşă de toamnă

2668

7 bucate cu dovleac pentru fiecare zi cu dispoziţie jucăuşă de toamnă

Iana Canonic

food-blogger

Una din regulile modului sănătos de viaţă este de a consuma cât mai multe fructe şi legume sezoniere. De vreme ce suntem în anotimpul, când dovleacul se găseşte din belşug, nu ratăm ocazia să ne îmbogăţim cu vitamine şi minerale. Este bogat în fier, care contribuie la procesul de hematopoieză, potasiu, care menţine tonusul sistemului cardiovascular şi fibre pentru o bună funcţionare a tractului gastro-intestinal. Practic are de toate!

#1 Salată cu dovleac şi brânză de capră

Număr de porţii: 2 porţii
Greutatea unei porţii: 200 g
Calorii: 350 kcal

Ingrediente:

600 g dovleac
60 g brânză de capră
50 g ruccola
35 g migdale
1 ст: л. ulei de măsline
după gust sare

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2 Dovleacul se sărează, se stropeşte cu ulei de măsline. Tava se tapetează cu staniol, dovleacul se pune cu coaja în sus şi se dă la cuptor pentru 40 de minute, până va fi gata, dar fără să-şi piardă forma.
  • Se lasă să se răcească, se înlătură coaja şi se taie cuburi de dimensiunile dorite.
  • 3 Pe farfurie se aranjează ruccola, se adaugă sare, se amestecă cu mâna formând din ruccola o pernuţă pentru celelalte ingrediente.
  • 4 Se aranjează deasupra cuburile de dovleac, bucăţi de brânză de capră şi migdale, tăiate în două.
  • 5 Se stropeşte cu ulei de măsline.

#2 Garnitură caldă cu dovleac copt cu feta

Număr de porţii: 2 porţii
Greutatea unei porţii: 200 g
Calorii: 250 kcal

Ingrediente:

600 g dovleac
50 g brânză feta
25 g miere
2 linguriţe susan
o boaghe fulgi de chile
1 lingură ulei de măsline
după gust Sare

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2 Dovleacul se sărează şi se curăţă de coajă, după care se taie cuburi medii. Un vas nu prea mare (pentru porţii) se tapetează cu foaie de copt. Se aranjează un strat din cuburi de dovleac, se adaugă sare, se stropeşte cu ulei de măsline, se toarnă miere şi se lasă la copt 30-35 de minute sau până la coacere.
  • 3 La dovleacul încă fierbinte se adaugă bucăţi de feta şi se presară cu susan şi fulgi de chile.

#3 Brioşe de dovleac

Număr de porţii: 15 brioşe
Greutatea unei porţii: 60 g
Calorii: 74 kcal

Ingrediente:

170 g fulgi de ovăz
300 g pireu de dovleac
2 buc. ouă
250 g iaurt grecesc
2 linguriţe miere
½ linguriţă bicarbonat de sodiu
1.5 linguriţe praf de copt
1 linguriţă vanilie
1 linguriţă amestec de condimente pentru dovleac
60 g nuci
20 g seminţe de dovleac

Pireu de dovleac

  • 1 Ai nevoie de un dovleac mic sau mediu, care se taie în jumătate sau în patru părţi, se curăţă de miez şi se pune pe tava tapetată cu staniol cu miezul în jos.
  • 2 Se coace la 200 de grade aproximativ 1 oră sau până când dovleacul va deveni moale ca o banană coaptă.
  • 3 Scoate dovleacul gata din coajă şi prepară un pireu cu ajutorul robotului de bucătărie.

Brioşe

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2 Toate ingredientele, în afară de nuci şi seminţe, se mărunţesc în blender.
  • Amestecul de condimente este cel, care adesea este adăugat la bucatele din dovleac. Este alcătuit din scorţişoară, nucşoara, cardamom, cuişoare, ghimbir şi ienibahar.
  • 3 Ingredientele se mărunţesc formându-se o masă lichidă ca pentru blinii.
  • 4 În tava pentru brioşe sau în paharele speciale se pun formele speciale din hârtie.
  • 5 Ele se umplu cu aluat, lăsând o rezervă de aproximativ ½ cm.
  • 6 Nucile se mărunţesc şi se presară brioşele, unele se pot afunda în aluat.
  • 7 Viitoarele brioşe se presară cu seminţe de dovleac.
  • 8 Brioşele se coc 15 minute.

#4 Fulgi de ovăz cu dovleac

Număr de porţii: 2 porţii
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 4500 kcal

Ingrediente:

200 g Pireu de dovleac
200 g Apă
200 ml Lapte de cocos
90 g Fulgi de ovăz
1 linguriţă Scorţişoară
un pumn fistic şi stafide
1 linguriţă Miere

  • 1Într-o cratiţă antiaderentă se adaugă fulgii de ovăz, dovleacul, apa, laptele de cocos, scorţişoara şi puţină sare.
  • 2Se pune la foc mediu, se aduce până la fierbere, apoi la foc mic se fierbe până se îngroaşă amestecând în permanenţă timp de 10 minute.
  • 3Terciul gata se toarnă în farfurie, se drege cu miere, se presară cu fistic şi stafide.
  • Pentru a reduce puterea calorică a micului dejun, foloseşte mai puţin lapte de cocos adăugând mai multă apă.

#5 Smoothie de dovleac

Număr de porţii: 2 porţii
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 150 kcal

Ingrediente:

1 buc. Banană
120 g Iaurt grecesc natural
150 g Pireu de dovleac
120 ml Fresh de portocală
1 linguriţă Miere
½ linguriţă Scorţişoară
½ linguriţă Extract de vanilie

  • 1Banana se taie rondele cu grosimea de 1 cm şi se congelează cel puţin cu 2 ore înainte.
  • 2Se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie şi se formează o masă omogenă.
  • 3Se toarnă în pahare şi la dorinţă se decorează cu seminţe de dovleac.

#6 Pancakes cu dovleac

Număr de porţii: 3 porţii
a câte 3 bucăţi
Greutatea unei porţii: 250 g
Calorii: 350 kcal

Ingrediente:

200 g Făină integrală
160 g Pireu de dovleac
220 g Lapte
2 linguri Unt topit cu conţinut de grăsimi de 82%
1 buc. Ouă
1 linguriţă Miere
2 linguriţe Praf de copt
½ linguriţă Extract de vanilie
pentru decor Un pumn de fistic şi miere

  • 1Într-un bol se amestecă toate ingredientele uscate – făina, praful de copt şi puţină sare.
  • 2Se adaugă pireul de dovleac, laptele, oul, vanilia, mierea şi untul topit.
  • 3Se amestecă bine un aluat de consistenţa smântânii.
  • 4Se prăjesc pancakes fără ulei pe tigaie antiaderentă la foc mic, aproximativ 2 minute pe o parte şi 1 minut pe alta.
  • 5Se servesc cu miere şi fistic.

#7 Supă de dovleac cu ghimbir

Număr de porţii: 3 porţii
Greutatea unei porţii: 250 ml
Calorii: 300 kcal

Ingrediente pentru o cratiţă medie ~ 3 l

1 kg Dovleac
1 mare sau 2 medii Ceapă eşalotă
50 g Ghimbir
½ de lămâie Sucul
125 ml Lapte de cocos
1 l Bulion sau apă, sau 50/50
3-4 buc. Ceapă verde

soup1-1
Instrucţiune de pregătire

  • 1 Se încălzeşte cuptorul până la 200 de grade.
  • 2 Dovleacul se taie în 2 sau 4 bucăţi, în funcţie de mărime.
  • 3 Miezul se stropeşte cu ulei de măsline, se adaugă sare, piper şi se dă la cuptor pentru 40 min sau până va fi gata.
  • 4 Într-o cratiţă medie se încălzeşte uleiul pentru prăjit (rafinat e cel mai potrivit), se pune la călit ceapa şi ghimbirul cu puţină sare.
  • Sarea ajută ceapa să elimine sucul şi previne formarea bucăţilor arse!
  • 5 Peste 3-4 minute se adaugă în cratiţă dovleacul, curăţit de coajă şi tăiat cuburi.
  • 6 Peste alte câteva minute se adaugă bulionul/apa, laptele de cocos şi sucul de lămâie.
  • 7 Se dă în clocot, se fierbe 5 minute la foc mic, se ia de pe foc şi se face pireul.
  • 8 Supa se serveşte cu ceapă verde tocată mărunt.

soup1

(2668)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă