7 reguli ale unui frigărui perfect fără cancerigeni - Om Activ

7 reguli ale unui frigărui perfect fără cancerigeni

3815

7 reguli ale unui frigărui perfect fără cancerigeni

Аrtiom Tcaciov

fondatorul serviciului de elaborare a raţiei alimentare individuale şi livrare a alimentelor sănătoase

Sâmbătă dimineaţa avem antrenament cu legendarul instructor rus Dmitri Iaşanikin, vezi să nu te scapi cu somnul. Despre eveniment citeşte aici. Seara însă puteţi pleca la frigăruie, cu condiţia să fie folositoare. Citeşte în continuare cum se prepară.

Consumul moderat de orice frigărui, chiar dacă nu este preparat după recomandările noastre, nu poate prejudicia sănătatea. Însă dacă şi la petrecerile în sânul naturii nu vrei să te abaţi de la alimentaţia sănătoasă, atunci urmează recomandările noastre simple.

#1  Alege carne slabă

Frigăruia se prepară din tot ce vrei: legume şi ciuperci, peşte şi fructe de mare, practic orice fel de carne. Omitem din start carnea de cârlan, de oaie, de cal şi de alt tip, rareori întâlnită ca frigăruie în Moldova, precum şi peştele şi bucatele vegetariene, şi ne vom concentra pe felurile de carne, cele mai populare în ţara noastră.

Pasăre

Carnea de pasăre nu este grasă şi cel mai uşor se asimilează. De asemenea, conţine cele mai puţine calorii, iată de ce poţi consuma chiar mai multă frigăruie din carne de pasăre, dacă ai grijă de siluetă.

Carne de vită şi viţel

Dacă preferi această categorie de carne, optează pentru carnea fragedă de viţel. Cea de vită e mai grasă, cu o putere calorică mai mare şi se asimilează timp mai îndelungat.

Carnea de porc

Carnea de porc este cea mai răspândită în ţara noastră pentru prepararea frigăruilor. Are valoare alimentară asemănătoare cu cea a cărnii de vită, dar conţine mai multe calorii şi grăsimi, decât cea de viţel şi pasăre. Însă dacă totuşi ai optat pentru acest fel de carne, totuşi foloseşte bucăţile mai slabe.

#2  Nu folosi maioneza şi oţetul pentru marinadă.

Marinada este folosită pentru a înmuia carnea şi a-i da o aromă apetisantă. Cu ultima din ele se isprăvesc mirodeniile, iar pentru înmuierea cărnii este nevoie de un mediu acid, pe care îl creează chefirul, sucurile de fructe, oţetul, lămâia, apa carbogazoasă etc.

Când alegi marinada pentru carne, străduieşte-te să nu foloseşti o bază bogată în calorii cum ar fi maioneza şi atenţie la oţet. El poate fi folosit doar pentru a face mai fragedă carnea „bătrână”. Însă mai simplu este să alegi din start carne tânără.

Cu cât mai moale este carnea, cu atât mai puţin trebuie marinată şi cu atât mai puţin intensă trebuie să fie.

marinad

#3  Marinaţi carnea într-un vas emailat.

Cu mare greu, dar ai renunţat la maioneză? Minunat. Acum renunţă şi la vasele din aluminiu. Sub influenţa îndelungată a acizilor din marinadă, aluminiul începe să se dizolve şi pătrunde în mâncare. Cunoscătorii susţin că vasele din aluminiu schimbă gustul cărnii, aceasta îşi pierde gustul. Nu ai nevoie de aluminiu în bucate, nu-i aşa?

maxresdefault-7

#4  Reduce eliminarea cancerigenilor în timpul gătirii.

În timpul arderii practic a oricărui tip de combustibil (inclusiv a cărbunelui şi lemnului) se formează benzopiren, substanţă cancerigenă. Cel mai periculos component din frigăruie. Benzopirena este o substanţă din clasa I de pericol, însă în anumite concentraţii se regăseşte practic pretutindeni: în aer, apă şi în unele produse.

Doar că tot ce se prepară la grătar se află nemijlocit deasupra sursei deschise de grăsime şi îmbibă substanţele nocive eliminate în procesul de ardere. Din această cauză, concentraţia benzopirenei în carnea gata este destul de înaltă. Însă există metode, care ajută la reducerea substanţelor nocive în frigăruie.

●    Alege lemne de foioase. În comparaţie cu coniferele, ele conţin mai puţine răşini. Acelaşi lucru se referă şi la cărbunele de lemn.

●    Nu folosi soluţii pentru aprinderea lemnelor.

●    Găteşte frigăruii la căldură, dar nu la foc. Cu cât mai puţin fum, cu atât mai puţine substanţe dăunătoare.

●    Dacă pregăteşti carnea la grătar, aşterne pe el foaie de staniol. Astfel, contactul cărnii cu produsele de ardere va fi minimal.

●    Nu arde frigăruii. Crusta carbonizată de pe carne este delicioasă, dar nu şi sănătoasă.

IZOSOFT'S image Disk Shashlyk & Barbecue IZ097

#5  Mestecă îndelung şi bine carnea.

Adesea eşti tentat să înfuleci mâncarea gustoasă cu înghiţituri mari, dar nu se poate. Carnea bine mestecată se îmbibă cu sucuri digestive, iar cele înghiţite în grabă vor ajunge în intestine, unde vor provoca procese de putrefacţie şi fermentaţie.

#6  Respectă regimul de consum a apei.

Bea apă înainte de mâncare (cu 10-15 minute) şi străduieşte-te să nu consumi apă imediat după frigăruie. În special, evită băuturile carbogazoase reci. Acestea, la fel, provoacă procese de putrefacţie în intestine. Despre daunele apei reci am scris aici. Cum se bea în timpul ospeţelor citiţi aici.

#7  Nu consuma hrană grea împreună cu carne.

Pentru a uşura funcţionarea intestinului, consumă frigăruia împreună cu salate de legume sau pur şi simplu cu legume. Pâinea, cartofii şi alţi carbohidraţi complică lucrurile şi adaugă nu doar calorii, dar şi dificultăţi de digestie.

Alege sosuri mai folositoare în loc de ketchup şi maioneză. Prepară-le singur din produse proaspete. De exemplu, dintr-un amestec de castraveţi daţi prin răzătoare, caşcaval Filadelfia, smântână, usturoi şi sare cu piper.

Acum vă propunem câteva reţete de marinade sănătoase:

Frigăruie din carne de pui

Este o reţetă potrivită pentru pregătire rapidă. Nu depăşi timpul de 30 de minute, altfel carnea va avea gust acrişor.

1
Piept de pui 1 kg
1
2 căţei de usturoi (tăiaţi mărunt)
1
2-3 linguri de ghimbir (dat prin răzătoare)
1
1-2 ardei iuţi (tăiaţi mărunt)
1
2 linguriţe de rozmarin proaspăt (tăiat)
1
coaja dată prin răzătoare şi sucul a două lămâi
1
5-6 linguri de ulei de măsline
1
sare şi piper după gust.

kurinii-shashlik-na-shpajkah_1920x1200

Frigăruie din carne de porc

1
Carne de porc 1 kg
1
10 căţei de usturoi
1
10 linguri de suc de lămâie
1
frunze de mentă – un mănunchi
1
sare şi piper după gust.

Frigăruie din carne de vită

1
Carne de vită 1 kg
1
Apă minerală carbogazoasă
1
O lămâie
1
4 cepe medii
1
Foi de dafin
1
sare şi piper după gust.

Frigăruie din carne de berbec

1
Carne de berbec 1 kg
1
250 g de iaurt natural
1
Un mănunchi de mentă
1
Un căţel mare de usturoi
1
1 lingură de sos Worcestershire
1
sare şi piper după gust.

(3815)

comments powered by HyperComments
Аrtiom Tcaciov

fondatorul serviciului de elaborare a raţiei alimentare individuale şi livrare a alimentelor sănătoase

Alte articole la aceiaşi temă