7 metode de a strica bucatele înainte de a le prepara - Om Activ

7 metode de a strica bucatele înainte de a le prepara

1949 / 26.09.2016
Mulţi consideră că în timpul preparării bucatelor (în special, a celor sănătoase) la orice pas ne paşte pericolul de a comite o greşeală, ca rezultatul să nu fie cel scontat. Ei au dreptate. De aceea, lansăm o serie de articole despre cele mai răspândite greşeli şi cum anume pot fi evitate acestea.

Greşeala nr. 1: Folosirea produselor care nu sunt proaspete

Dacă de obicei nu mergi la cumpărături având o listă alcătuită de acasă şi iei totul la repezeală, atunci la sigur unele produse ajung la coşul de gunoi. Nu este exclus că foloseşti la prepararea bucatelor produse cu termenul expirat, pe care te doare inima să le arunci.

Evitarea greşelii: Alcătuieşte o listă.

Alcătuieşte un meniu pentru toată săptămâna şi include în listă tot de ce ai nevoie. Ţi-a venit spontan ideea de a pregăti bucate sofisticate? În acest caz, alcătuieşte o listă aparte şi cumpără doar produsele necesare.

Una din puţinele excepţii ar fi brânza de capră, care rareori apare pe tejghelele magazinelor, de aceea, o procurăm mereu. Şi usturoiul, care nu se întâlneşte rar, dar e un produs necesar.

Evitarea greşelii: Congelarea.

Dacă ştii că, în curând, va expira termenul de valabilitate al produsului, atunci congelează-l înainte să se altereze. Lista produselor neaşteptate, pe care le poţi congela am publicat-o aici.

Greşeala nr. 2: Folosirea produselor, care nu au fost păstrate corespunzător

Abia ieri ai cumpărat roşii proaspete, dar după ce au stat o zi în frigider, şi-au pierdut aspectul? Nu este de mirare, deoarece roşiile îşi pierd aroma şi suculenţa la temperaturi scăzute. Acesta nu este singurul produs, care în epoca internetului nu se ştie de ce continuă să fie păstrat necorespunzător.

Evitarea greşelii: Studiază regulile de păstrare a produselor alimentare.

Lista acestor produse nu este prea mare, cu atât mai mult că despre roşii ştii deja. Scoate din frigider castraveţii şi avocado, iar nucile dimpotrivă păstrează-le la rece.

Greşeala nr. 3: Tăierea incorectă a produselor.

Tăierea incorectă a produselor are două consecinţe nedorite. În primul rând, bucatele nu au aspectul scontat – dacă ai tăiat prea mărunt legumele şi carnea, în plus, le-ai ţinut în cuptor cât timp este indicat în reţeta pentru prepararea unui curcan întreg. În acest caz, vei avea carnea uscată, dacă nu se va transforma cu totul în tăciune. În al doilea rând, unele produse pot fi crude, dacă le vei tăia diferit, dar le vei găti în acelaşi vas, fie pe tigaie sau în tavaua pentru copt.

Evitarea greşelii: Orientează-te pe grosimea produsului, dar nu pe modul de tăiere

Atrage atenţia la timpul de coacere în cuptor şi la dimensiunea produselor, pe care le dai la rolă. Orientează-te mai mult după grosimea cărnii sau legumelor, decât pe modul de tăiere.
Când găteşti bucatele într-un singur vas, alege acelaşi mod de tăiere pentru toate – de exemplu, cuburi sau pai. Dacă reţeta nu presupune pregătirea simultană a produselor, atunci găteşte bucatele în câteva reprize, adică la final adaugă-le pe cele, care se prepară mai rapid. În caz contrar, dacă te vei orienta după carne, atunci legumele se vor transforma într-un terci lipsit de gust.

oshib_narezka

Greşeala nr. 4: Utilizarea produselor umede.

Dacă vei pune pe tigaie produse umede (legume, ciuperci sau carne), există riscul ca bucatele să fie excesiv de moi, întrucât apa se evaporă pe tigaia încinsă şi înăbuşă mâncarea. Dacă nu vei usca carnea, atunci uită de crusta crocantă, iar legumele umede sunt potrivite doar pentru supă.

Evitarea greşelii: Usucă toate produsele cu un prosop.

Greşeala nr. 5: Utilizarea produselor excesiv de reci.

Ţi s-a întâmplat să prepari un steak după toate regulile şi respectând reţeta cu stricteţe, când s-a format o crustă crocantă, dar carnea din interior a rămas crudă? În acest caz, cel mai probabil ai pus pe tigaie o bucată de carne prea rece. Când foloseşti produse congelate, e nevoie de atenţie maximă.

Evitarea greşelii: Lasă carnea să se încălzească până la temperatura camerei.

Perfect ar fi să prepari carnea imediat după ce ai cumpărat-o. Dacă ai ţinut carnea o zi-două în frigider, neapărat las-o la temperatura camerei. Atunci fierbinţeala va pătrunde în centrul cărnii.

Evitarea greşelii: Nu uita despre apa, care rămâne după dezgheţarea produselor.

Nu uita despre lichidul, care se adaugă la bucate, când adaugi produsele congelate. În cazul supelor, legumele congelate vor adăuga puţin suc, iar acesta va intensifica gustul bulionului. Însă dacă nu ai nevoie de ea, atunci după dezgheţare strecoară surplusul de apă şi usucă produsele cu un prosop.

Greşeala nr. 6: Tigaia insuficient de încinsă.

Am ajuns nemijlocit la prepararea bucatelor. Cum se prepară un steak perfect am scris aici. Una din reguli este tigaia încinsă. Când frigem carnea, se formează o crustă crocantă, care nu-i permite sucului să se scurgă din steak. Găteşti câteva produse în acelaşi vas (bucate “one-pot”), de exemplu, în wok-ul chinezesc? Atunci pune-l la încins, în caz contrar nu vei obţine bucate crocante, ci înăbuşite.

Evitarea greşelii: Încinge vasul, dacă reţeta o presupune.

Cum să înţelegi că tigaia s-a încins suficient? Încearcă să ţii mâna deasupra vasului, dacă nu rezişti nici 3 secunde, atunci este o temperatură potrivită.

oshib_raskal

Greşeala nr. 7: Apă insuficient de fierbinte.

Dacă vei adăuga în apa insuficient de fierbinte un produs rece, atunci temperatura ei va scădea şi va trebui să aştepţi până când va da iar în clocot, abia după aceasta produsele vor începe să fiarbă. De exemplu, nici vorbă să găteşti ouă poşate la temperatură scăzută. Pastele adăugate în apa, care nu a dat în clocot, se vor lipi.

Evitarea greşelii: Lasă apa să dea în clocot, dacă aşa scrie în reţetă.

(1949)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă