8 obiceiuri alimentare, care duc la îmbătrânirea precoce - Om Activ

8 obiceiuri alimentare, care duc la îmbătrânirea precoce

9458 / 31.07.2018
Recent am examinat şapte factori, care accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Unul din ele este alimentaţia. Astăzi vom dezvălui pe larg acest subiect.

  • 1Excesul de zahăr

Am enumerat motivele pentru care ar trebui să renunţi la zahăr. Apropo, creşterea în greutate nu este argumentul forte.

Glucoza atacă proteinele. Iar colagenul şi elastina, care îi redau pielii elasticitate şi prospeţime, sunt structuri proteice. Vasele sangvine sunt construite preponderent din proteine, care la fel au de suferit din cauza zahărului. Suntem tineri, atât timp cât sunt tinere vasele noastre.

Mai mult, produsele bogate în zahăr inhibă procesul de eliminare a radicalilor liberi din organism, de aceea consumul cronic de carbohidraţi în exces duce iminent la îmbătrânire precoce.

În plus pielea iubitorilor de dulciuri este predispusă la inflamaţii.
Ca urmare se observă o piele ofilită de la o vârstă fragedă.
Nu uita că zahărul se întâlneşte nu doar în bomboane şi torturi, dar şi în fructe şi alte produse. Însă cel mai dăunător este zahărul rafinat.

  • 2Pasiunea pentru alcool

Băuturile alcoolice deshidratează organismul, ştii bine asta. Pierderea constantă a lichidului este una din cauzele de bază ale apariţiei ridurilor.

În plus alcoolul dilată vasele – iată de ce după consumul lui apar bujori în obrăjori. Însă pe termen lung abuzul de alcool tulbură circulaţia sangvină – globulele roşii (eritrocitele) se lipesc între ele şi celulele pielii suferă de insuficienţă de oxigen. Este foarte simplu de a-i identifica pe iubitorii de tărie după faţa umflată, capilarele pronunţate şi pungile de sub ochi. Este tulburat fonul hormonal.

Dar asta nu e tot. Consumul regulat de alcool distruge rezervele şi aşa critice de vitamina C şi E, care contribuie la păstrarea colagenului.

Totodată, alcoolul reduce capacitatea de regenerare a pielii şi perioada de recuperare după orice leziune durează mai mult timp.

  • 3Consumul grăsimilor transgenice

Este arhicunoscută dauna grăsimilor transgenice. La fel ele afectează starea pielii. Grăsimile transgenice inhibă acţiunea acizilor graşi polinesaturaţi, care stau la baza secreţiei care protejează pielea. Secreţia, eliminată pe suprafaţa pielii, o protejează de impactul negativ al mediului, de razele ultraviolete şi păstrează umezeala.

Totodată, grăsimile dăunătoare provoacă apariţia inflamaţiilor şi sporesc probabilitatea de formare a lipoamelor.

Unde se găsesc în abundenţă: în produsele de patiserie şi cofetărie din vânzare, în maioneză şi alte sosuri, fast-food, îngheţată, paste de ciocolată, plăci de ciocolată, bomboane de ciocolată, undele produse de brânză, frişcă, smântână, iaurt, brânza topită şi unele tipuri de brânzică glazurată.

  • 4Atracţia pentru produsele sărate

Consumul excesiv de sare implică riscul de hipertensiune, cauză care iarăşi provoacă distrugerea colagenului şi pierderea elasticităţii pielii. Sarea duce la retenţii de apă şi provoacă edeme, factor care favorizează formarea ridurilor. Apropo, celulita la fel se accentuează, când consumi mai multe alune sărate, peşte, murături şi parmezan, din păcate. Dar nici nu trebuie să cazi dintr-o extremă în alta. Nu se recomandă să renunţi complet la sare.

  • 5Produsele din carne, de origine industrială

Mezelurile şi cârnaţii, în special cele din carne roşie, conţin sulfiţi. Aceşti compuşi inofensivi doar la prima vedere accelerează procesul de îmbătrânire. În plus carnea roşie provoacă cel mai mult formarea radicalilor liberi, comparativ cu alte tipuri de carne. Un factor secundar este digerarea îndelungată a cărnii, care în lipsa enzimelor suficiente provoacă fermentaţie, procese de putrefacţie şi stagnare în intestine. În acest caz nici nu poate fi vorba despre ten frumos şi sănătos, însă nici vegetarianismul nu este o soluţie. Este suficient să consumi carne roşie o dată pe săptămână.

  • 6Consum excesiv de cafea

Cafeaua – este o băutură excelentă, bogată în antioxidanţi. Însă aceasta are şi un efect advers – ea elimină apa din organism, preponderent din piele, de aceea însoţeşte neapărat cafeluţa cu un pahar de apă.

Totodată cafeina sporeşte nivelul de cortizol (hormonul stresului) în sânge, fapt care la fel are impact negativ asupra pielii. De aceea, se recomandă de a consuma cel mult 3 cafele pe zi, dar cel mai bine e să te limitezi la una.

  • 7Obişnuinţa de a mânca înainte de somn

În cursul nopţii organismul se curăţă. Când mănânci înainte de somn, se tulbură procesul de purificare, în plus suprasoliciţi organismul. Ca urmare se manifestă tulburări intestinale, iar toxinele pătrund în piele, unde încetinesc procesul de regenerare a fibrelor de colagen şi se depun în straturile de piele.

  • 8Lipsa obiceiului de a bea apă

În primul rând, calculează-ţi norma zilnică de consum a apei. A venit rândul acidului hialuronic. Rolul-cheie al acestuia este de a menţine celulele de apă în dermă, redându-i pielii prospeţime. Când nu consumi apă în cantităţi suficiente, organismul foloseşte apa din piele pentru procese mai importante, iar acidul hialuronic nu mai are ce reţine. Iată de ce înainte de a cumpăra o cremă miraculoasă cu acest acid, normalizează echilibrul de apă în organism.

Acum, când ştii pârghiile, care te vor ajuta să încetineşti îmbătrânirea precoce, e timpul să le aplici în practică.

(9458)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă