9 semne că ai microflora dereglată (și cum s-o salvezi) - Om Activ

9 semne că ai microflora dereglată (și cum s-o salvezi)

16615

9 semne că ai microflora dereglată (și cum s-o salvezi)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Probioticele (de la lat. Pro „pentru” + greacă Bio „viață”) microorganisme utile, precum ţe-ai dat seama. Majoritatea probioticelor sunt bacterii, dar pot fi şi microorganisme, de exemplu, ciupercile de drojdie. Ele menţin sau restabilesc compoziția microflorei intestinale.

Semne că ai microflora dereglată:

  • Balonare de la varză şi mere.
  • Răceli frecvente.
  • Tendinţa spre un scaun lichid.
  • Bilă în scaun (senzaţie de arsură când mergi la toaletă).
  • Balonare spontană.
  • Constipație cronică.
  • Intoxicaţii frecvente.
  • Reacţia intestinului la schimbarea alimentelor, apei şi la stres.
  • Reacţii alergice frecvente.

Nu e de mirare că simptomele sunt atât de multe, pentru că funcțiile probioticelor, de asemenea, sunt destul numeroase:

  • 1 Protecție împotriva agenților patogeni și microbilor convenţional patogeni;
  • 2 Secreţia de enzime – substanțe care digeră carbohidrații și proteinele alimentare, în special, celuloza dură;
  • 3 Transformarea acizilor biliari, în schimbul de colesterol;
  • 4 Formarea vitaminelor (de exemplu, a vitaminelor din grupa B), a hormonilor, substanțelor antitumorale, aminoacizilor esențiali, antioxidanților etc.;
  • 5 Funcție de imunizare (flora acţionează asupra activităţii fagocitelor, la nivelul producerii Ig A, T-limfocitelor, distruge alergenii);
  • 6 Funcție antitoxică (bacteriile blocheaza toxinele şi radicalii nocivi superoxidaţi);
  • 7 Reglarea absorbției de minerale, gaze, apă, vitamine;
  • 8 Menținerea stării normale a mucoasei intestinului gros, datorită acizilor graşi cu catena scurtă, formaţi de microbi.

Pentru ca toate acestea să funcționeze, este necesar de a consuma norma zilnică de probiotice și prebiotice (hrană pentru probiotice):

Probiotice:

adulţi – 250 ml de iaurt sau chefir cu probiotice
copii – 125 ml

Prebiotice:

adulți – 30-40 g de fibre alimentare (inclusiv 5-10 g de inulină), 3-5 g lactuloză;
copiii – 15-25 g de fibre alimentare, aproximativ 5 g lactuloză

Surse: chefir, lapte acru, iaurt pe bază de lactobacil bulgaricus, brânzeturi, varză murată, ceapă, praz, anghinare, leguminoase, pâine din dospeală, supă miso.

  • Miso este un produs fermentat din soia, care conține nu numai bacterii vii – circa 160 de specii de culturi pure, dar şi o mulțime de vitamine, minerale, aminoacizi și alte substanţe necesare pentru sănătate.

La oamenii, care au grijă de sănătate, care se alimentează în mod corespunzător, au un stil de viață activ, rapid și eficient fac față stresului, sunt prietenoşi și pozitivi cu cei din jur, au mai multe bacterii utile. La cei, care nu au măsură şi nu ţin cont de ceea ce mănâncă, care fac abuz de alcool şi fast-food, mănâncă alimente rafinate, practic tot intestinul este doldora de bacterii patogene. Ei ar trebui să cadă pe gânduri, iar până atunci – să bea bacterii.

Iată lista completă a situaţiilor, când ele trebuie incluse în alimentaţie sub formă de suplimente nutritive:

  • 1 După administrarea de antibiotice;
  • 2 După chimioterapie;
  • 3 În caz de scădere a imunității;
  • 4 În cazul alimentaţiei dezechilibrate, în special, în caz de deficit cronic de fibre vegetale;
  • 5 În caz de exces de drojdii, făinoase, produse zaharoase, precum și a produselor, care conțin pesticide, hormoni, coloranți și alţi E;
  • 6 În timpul sau după călătorii;
  • 7 În caz de infecții intestinale acute sau pentru profilaxia lor în sezonul de vară;
  • 8 În timpul bolilor cronice ale tractului gastro-intestinal, inflamațiilor;
  • 9 Pentru constipaţie, balonare, boli fungice, tulburări de digestie şi insuficienţă de enzime;
  • 10 În cazul stresului frecvent;
  • 11 Se intoxicaţie (profesională, alcoolică şi de radiaţie etc.);
  • 12 În timpul problemelor ecologice (industriale, metale grele, pesticide, radiaţie).

În următorul articol vei afla cum să le alegi.

(16615)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă