Adevărul amar: Care ciocolată neagră în Chişinău este cea mai gustoasă şi folositoare - Om Activ

Adevărul amar: Care ciocolată neagră în Chişinău este cea mai gustoasă şi folositoare

49078 / 22.03.2016
Ne place ciocolata neagră. Se poate spune că o iubim nespus de mult.

7

nutriţionist, autorul cursului „Slăbirea de la distanţă”, fondatorul serviciului de elaborare a raţiei alimentare individuale şi livrare a alimentelor sănătoase „Eat&Fit”

●  În primul rând, ea este bogată în flavonoide antioxidante, care previn îmbătrânirea prematură, dezvoltarea celulelor cancerigene şi au efect benefic asupra vaselor sanguine.

●  În al doilea rând, adevărata ciocolată neagră are un indice glicemic redus – 25. Aceasta înseamnă că ciocolata neagră este un produs dietetic, care nu influenţează puternic injectarea de insulină în sânge şi nu se depune pe şolduri în cazul consumului rezonabil. Mai multe despre indicele glicemic citiţi aici. Pentru comparaţie, indicele ciocolatei cu lapte este de 70.

●  În al treilea rând, ciocolata neagră contribuie la secreţia endorfinelor – hormonul fericirii, care îmbunătăţeşte dispoziţia, capacitatea de muncă şi blochează uşor durerea.

Puterea calorică a ciocolatei negre depăşeşte 500 kcal per 100 de grame. De aceea, în pofida tuturor beneficiilor, nu consumaţi mai mult de 20 de grame de produs pe zi.

 

Cum să alegem ciocolata neagră de calitate:

 

 Ciocolata neagră conţine cel puţin 72% de cacao. Acest indice trebuie să fie indicat pe ambalaj.

Producătorul ciocolatei de calitate înaltă întotdeauna indică cifrele „72” şi mai mult pe partea din faţă a ambalajului. Producătorii, cărora le este ruşine pentru produsul lor, vor ascunde adevăratul conţinut al cacao în descrierea cu litere mărunte a compoziţiei pe partea din spate a ambalajului.

Etichetarea cu cuvintele „neagră” nu sunt o garanţie a calităţii fără cifra „72”.

 Un produs de calitate trebuie să conţină cel puţin 4 componente.

Compoziţia ideală: unt de cacao, pudră de cacao, zahăr, lecitină (E322).

Nu vă temeţi de lecitina de calitate, chiar dacă are prefixul „E”. Mai mult decât atât, această substanţă se vinde în farmacii în stare pură, în calitate de supliment nutritiv, antioxidant puternic, care îmbunătăţeşte funcţionarea sistemului nervos şi a creierului.

Anume lecitina îi conferă consistenţă omogenă ciocolatei, de aceea este complicat de a găsi un produs pur fără acest „E”. Cel mai bine este dacă nu este folosită lecitină din soia, deoarece pentru a reduce sinecostul produsului, uneori este folosită soia transgenetică, influenţa căreia asupra organismului nu este studiată.

 Din compoziţia ciocolatei nu trebuie să facă parte componente dăunătoare sau de proastă calitate. 

 

●   Pudra de cacao sau „cacao-vella”
Pudra de cacao este şrot de cacao uscat şi zdrobit, care rămâne după extragerea grăsimilor. El nu posedă aceeaşi aromă şi proprietăţi utile ca şi untul de cacao, dar cel puţin nu se poate afirma că el este dăunător.
●   Grăsimile din lapte, produsele din soia, grăsimile vegetale (uleiul de palmier, cocos, bumbac, rapiţă şi floarea-soarelui), stabilizatorii şi diverse surogate sunt inadmisibile în compoziţie.

chocolate_divider

Am cumpărat 10 ciocolate negre, cu conţinut de cacao de la 72 până la 75% şi am studiat minuţios compoziţia indicată de producători. De asemenea, le-am gustat pe fiecare din ele pentru a vă relata şi despre calităţile gustative. Nu repetaţi în condiţii casnice!

10.  Ciocolată neagră Extra Corona, 72%.

Numai ce nu găseşti în compoziţia ciocolatei „Korona”! Emulgatori, conservanţi, stabilizatori, grăsime de lapte, zer praf şi încă o duzină de ingrediente dăunătoare. Amărăciunea bine cunoscută practic nu se simte, în schimb zahărul se regăseşte din plin. Boabele de cacao zdrobite, care probabil au menirea de a-i reda ciocolatei o notă de naturaleţe, în genere au un gust ciudat. Bine meritatul loc din coada listei.

korona72

Amărăciune: 1 din 5

Dulceaţă: 5+

Gust dubios: Este prezent

Preţ: ~22 MDL

Ţara producătoare: Ucraina

 

9.  Pergale, 72%

Pe locul 9 se află ciocolata lituaniană Pergale, care este mai bună decât „Korona” după compoziţia sa, deoarece nu conţine lapte, grăsimi vegetale şi o cantitate atât de mare de ingrediente dubioase. Totuşi, sunt prezenţi unii aromatizatori şi ingrediente artificiale, precum şi un gust accentuat de tinctură de spirt. Salvează situaţia amărăciunea plăcută şi dulceaţa relativă.

pergale72

Amărăciune: 4 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Este prezent

Preţ: ~22 MDL

Ţara producătoare: Lituania

 

8.  Ritter Sport Fine Extra Dark Chocolate, 73%

În primul rând, nu luaţi în seamă prefixul „Sport” din denumire. Conform legendei, această ciocolată a fost fabricată pentru suporterii sportivi, în aşa fel încât să încapă în buzunar, iar în timpul meciului să fie consumată fără ca suporterii să-şi murdărească mâinile. În al doilea rând, Ritter Sport conţine grăsime de lapte, care nu ar trebuie să fie prezentă în produs. Bineînţeles, aceasta este preferabilă grăsimilor vegetale, însă aceasta nu-i face onoare ciocolatei. În schimb se simte amărăciunea plăcută şi dulceaţa moderată. Aceasta ne place.

ritter73

Amărăciune: 4 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~35 MDL

Ţara producătoare: Germania

 

7.  Laima, 72%

Laima merită respect cel puţin pentru că nu conţine ingrediente dăunătoare. Doar pudra de cacao, care este mai puţin aromată şi consistentă, decât cacao fărâmiţată, dar cel puţin nu este dăunătoare. În schimb gustul nu ne-a fost pe plac, este prea specific şi cu greu se simte amărăciunea.

Laima72

Amărăciune: 2 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Este prezent

Preţ: ~22 MDL

Ţara producătoare: Letonia

6.  Bucuria De Lux, 72%

O noutate bună pentru patrioţi. Ciocolata de la Bucuria nu conţine ingrediente nocive – nici grăsimi transgenetice, nici ingrediente artificiale. Singurul dezavantaj este existenţa pudrei de cacao, care este mai puţin folositoare decât masa de cacao fărâmiţat. În schimb el reduce semnificativ sinecostul produsului. Şi zahăr este prea mult, deşi producătorul nu ascunde acest fapt. Ciocolata poartă denumirea „De desert”, iar zahărului în compoziţie se află pe locul al doilea.

Bucuria72

Amărăciune: 2 din 5

Dulceaţă: 5 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~22 MDL

Ţara producătoare: Moldova

 

5.  Heidi Dark Intense, 75%

Singurul avantaj al Heidi în comparaţie cu Bucuria este cantitatea mai redusă de zahăr. Acest detaliu se simte şi este indicat în compoziţie – zahărul este pe locul al treilea, după masa de cacao şi untul de cacao. Dar şi în cazul de faţă sinecostul produsului este redus datorită pudrei de cacao şi este condimentat cu extract de vanilie, ceea ce este o abatere de la reţeta clasică. Cu mare greu se simte amărăciunea. Apropo, denumirea germană este doar un truc de marketing, deoarece ciocolata este produsă în România.

heidi75

Amărăciune: 2 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~26 MDL

Ţara producătoare: România

 

4.  Nue Bitter Chocolate, 75%

Nue este o ciocolată destul de bună după compoziţia sa. Nu conţine pudra ieftină de cacao, grăsimi şi aromatizatori, deşi s-a strecurat printre ele un emulgator de prisos E476. Fărâmele de boabe de cacao sunt crocante, amărăciunea se simte şi dulceaţa este moderată, deşi zahărul se află pe locul secund în compoziţie.

nue75

Amărăciune: 3 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~26 MDL

Ţara producătoare: Rusia

 

3.  ICAM, 72%

ICAM este singura ciocolată, fără gluten în compoziţie. Nu e nici bine şi nici rău, dacă nu faceţi parte din cei 1% din populaţie, care suferă de intoleranţă la acest ingredient. Compoziţia e minunată: cacao, zahăr, unt de cacao, lecitină şi nu se ştie de ce, iarăşi vanilie. Chiar dacă zahărul este pe locul al doilea, nu se simte puternic, în schimb este accentuată amărăciunea.

ICAM72

Amărăciune: 4 din 5

Dulceaţă: 3 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~35 MDL

Ţara producătoare: Italia

 

2.   Pobeda, 72%

Adevărată ciocolată neagră fără emulgatori, grăsimi şi aromatizatori. E mai puţin dulce decât ciocolata ICAM, deşi zahărul se află pe a doua poziţie. Şi aici am găsit vanilie, care deşi nu este dăunătoare, nu trebuie să fie prezentă într-o ciocolată neagră clasică.

pobeda72gork

Amărăciune: 4 din 5

Dulceaţă: 2 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~32 MDL

Ţara producătoare: Rusia

 

1.  Vivani Panama, 75%

Iată şi singura ciocolată fără lecitină, pe care am găsit-o în magazinele noastre! Mai mult, în Vivani Panama, ca şi în toate produsele acestui brand, zahărul rafinat este înlocuit cu cel nerafinat, în care sunt păstrate toate vitaminele, antioxidanţii şi minerale! Anume această ciocolată este îndulcită cu zahăr delicat din flori de cocos, alte tipuri de produse Vivani sunt îndulcite cu zahăr de trestie. Chiar şi în ciocolata cu umplutură, pe care noi n-o recomandăm, Vivani foloseşte doar ingrediente biologice! Amărăciunea e excelentă, iar zahărul de cocos în genere nu se simte.

vivani75

Amărăciune: 5 din 5

Dulceaţă: 1 din 5

Gust dubios: Lipseşte

Preţ: ~48 MDL

Ţara producătoare: Germania

Posibil ciocolata dvs. preferată n-a fost inclusă în cercetarea noastră, deoarece nu l-am găsit pe rafturi în timpul cumpărăturilor. Dar deja puteţi să faceţi singuri concluziile corecte despre ciocolata preferată, ţinând cont de recomandările noastre.

Da, Vivani este puţin mai scumpă decât alte branduri. Dar având în vedere că nu trebuie să ne desfătăm prea des cu ciocolată, pentru că totuşi conţine multe calorii, de câteva ori pe lună vă recomandăm să savuraţi anume Vivani fără pierderi mari pentru bugetul dvs.

Apropo, unii producători propun ciocolată şi cu un conţinut mai înalt de cacao. Dar trebuie să iubeşti sincer acest tip de ciocolată. Noi o iubim, iar pentru mulţi e dificil să înlocuiască ciocolata cu lapte chiar şi cu cea de 72%, care a stat la baza studiului nostru. Vă place gustul mai amărui? Atunci încercaţi ciocolata cu un conţinut mai înalt de cacao, dar mai întâi de toate studiaţi minuţios compoziţia. Chiar şi într-un procent unii producători se încumetă să includă ingredientele nedorite.

Consumaţi produse de calitate înaltă, nu depăşiţi norma zilnică de calorii, diversificaţi maximal meniul şi consumaţi ciocolata cel puţin peste jumătate de oră după masă, pentru a nu împiedica procesul de digestie.

 

 

(49078)

comments powered by HyperComments
Redacţia OMactiv

Alte articole la aceiaşi temă