De ce uleiul de măsline nu e atât de benefic, precum se spune - Om Activ

De ce uleiul de măsline nu e atât de benefic, precum se spune

1717 / 25.05.2016
Ce este uleiul? Grăsimi. Da, însă şi caşcavalul conţine circa 40% de grăsimi, dar nimeni nu spune că are mult ulei. Totul e este simplu. Grăsimile cu conţinut înalt de acizi saturaţi (cel mai frecvent – grăsimile de origine animalieră) la temperatura camerei rămân în stare solidă, iar grăsimile cu conţinut înalt de acizi nesaturaţi (cel mai frecvent – de origine vegetală) la temperatura camerei rămân în stare lichidă, adică uleiuri. Aşadar, uleiul este grăsime lichidă.

Uleiul este foarte folositor. El are influenţă benefică asupra pielii, părului, unghiilor, este bogat în vitamine solubile în grăsimi. Cu atât mai mult că grăsimile – sunt unul din cele trei macroelemente necesare în alimentaţie.

Însă toate uleiurile sunt la fel de utile?

Organismul nostru are nevoie de acizi graşi nesaturaţi din grupul Omega 6 şi Omega 3. Raportul normal al acestor acizi în alimentaţie este de la 2:1 până la 4:1 în favoarea Omega 6. Dar aici se ascunde o problemă, majoritatea noastră consumă de 10-15 ori mai mult Omega 6, decât Omega 3.

Încălcarea acestei proporţii sporeşte semnificativ riscul de boli cardiovasculare, cea mai frecventă cauză a deceselor din lume.

Pentru a remedia situaţia, este necesar de a reduce consumul grăsimilor de origine animalieră (întrucât ele sunt bogate în Omega 6) şi de a include în alimentaţie mai multe produse, bogate în acizi Omega 3.

Sursele principale de acizi Omega 3 sunt algele marine, peştele de mare, nucile şi uleiul vegetal. Să le analizăm detaliam pe cele din urmă.

Uleiul vegetal sunt grăsimile, extrase din fructe, seminţe sau boabe de plante. Există diferite tipuri: de floarea-soarelui, de măsline, rapiţă, cedru, seminţe de in, de cânepă, de harbuz etc.

Uleiul este obţinut prin presare la rece şi la cald. În majoritatea cazurilor ne interesează doar presarea la rece, deoarece această procedură permite de a păstra proprietăţile utile în deplină măsură. Aceasta se referă practic la toate felurile de uleiuri.

Însă toate uleiurile sunt la fel de utile? Am alcătuit un clasament al uleiurilor, criteriul nostru fiind raportul dintre Omega 6 şi Omega 3. Desigur, fiecare ulei conţine elemente speciale utile pentru organism, dar acum ne interesează anume acest coraport.

7. Uleiul de floarea-soarelui

Să examinăm uleiul de floarea soarelui, cu care suntem obişnuiţi cu toţii, din punctul de vedere al conţinutului de Omega 6 şi Omega 3. Se constată că peste 65% îi revine Omega 6, în timp ce Omega 3 practic lipseşte cu desăvârşire! Acesta este unul din motive, ca să reduci folosirea uleiului de floarea-soarelui, dar vor fi mai multe.

6. Uleiul de măsline

Uleiul de măsline, pe care mulţi îl consideră cel mai folositor, conţine în jur de 12% de Omega 6, mai aproape de nivelul dorit, însă Omega 3 la fel este la nivelul zero! Uleiul de măsline se asimilează mai uşor, dar nu va contribui la restabilirea echilibrului de acizi graşi în alimentaţie. Iată de ce în ratingul celor mai folositoare uleiuri îl plasez pe locul al şaselea.

212_olivkovoe-maslo-dlya-krasoty-kozhi-1

5. Uleiul de nucă

Omega 6 în uleiul de nucă depăşeşte 50%, iar Omega 3 – 10%. Fiţi de acord, e mai bine – 5 la 1. Dar la noi se întâlneşte rar, unde mai pui că are un gust specific.

4. Uleiul de rapiţă

Uleiul de rapiţă conţine aproximativ 15% de acizi din grupa Omega 6 şi 8% – Omega 3. Este 2:1, un raport excelent! Dar nici el nu este atât de popular, deşi se întâlneşte mai frecvent, decât uleiul de nucă.

3. Uleiul de cânepă

Aproximativ acelaşi raport e şi în cazul uleiului de cânepă: circa 54% – Omega 6 şi 26% – Omega 3, dar aici concentraţia este mai mare, de aceea în condiţii egale se dă preferinţă uleiului de cânepă, deoarece poate fi consumat în cantităţi mai mici, pentru a obţine aceeaşi cantitate de acizi graşi, decât din cel de rapiţă. Dar şi el e greu de găsit pe meleagurile noastre.

2. Uleiul de cedru

Uleiul de cedru se poziţionează cu o treaptă mai sus în clasamentul uleiurilor utile: circa 37% – Omega 6 şi 23% – Omega 3. Practic 1,5:1! Dar în acest caz din cauza costului înalt, acest ulei este foarte greu de găsit.

img18_1

1. Uleiul de in

Bineînţeles deţine întâietatea uleiul, în care cantitatea de acizi Omega 3 este de trei ori (!) mai mare, raportat la Omega 6. Un alt avantaj este faptul că uleiul de in poate fi găsit practic în orice farmacie. O lingură dimineaţă înainte de masă va îmbunătăţi semnificativ sănătatea, starea pielii, unghiilor şi părului. Uleiul de in normalizează numeroase procese în organism, iar raportul dintre cele două tipuri de acizi graşi este perfect. Te vei obişnui uşor cu gustul specific al lui. Circa 15% de acizi Omega 6 şi peste 50% – Omega 3! Locul întâi incontestabil.

Se consideră că mortalitatea relativ scăzută din cauza bolilor cardiovasculare în regiunea mediteraneană este determinată de folosirea pe larg a uleiului de măsline. Dar este o părere eronată. Şi tu poţi îmbunătăţi starea ta de sănătate, luând exemplu de la locuitorii acestei regiuni:

●  Redu cantitatea de acizi graşi în alimentaţie.

●  Creşte proporţia de produse, bogate în acizi Omega 3.

●  Bea zilnic o lingură de ulei de in.

Fiţi sănătoşi!

(1717)

comments powered by HyperComments
Аrtiom Tcaciov

fondatorul serviciului de elaborare a raţiei alimentare individuale şi livrare a alimentelor sănătoase

Alte articole la aceiaşi temă