Ce cantitate de proteine este necesară pentru buna dezvoltare a unui copil - Om Activ

Ce cantitate de proteine este necesară pentru buna dezvoltare a unui copil

9020

Ce cantitate de proteine este necesară pentru buna dezvoltare a unui copil

Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

Proteinele sunt materialul de construcţie de bază, de aceea, organismul în creştere a copiilor are nevoie de proteine în cantităţi mai mari, comparativ cu adulţii.

Care sunt consecinţele insuficienţei de proteine în alimentaţia copiilor:

  • întârzierea dezvoltării intelectuale şi emoţionale (axonii neuronilor, responsabili de transmiterea impulsului nervos sunt alcătuiţi din proteine),
  • se reduce imunitatea (anticorpii sunt alcătuiţi din proteine),
  • dezvoltare deficitară a glandelor endocrine (hormonii şi enzimele sunt alcătuite din proteine),
  • dezvoltare incorectă a ţesutului osos.

Cantitatea de proteine în alimentaţie depinde de doi factori: vârsta şi greutatea copilului. Cu cât mai mic este copilul, cu atât mai mare este cantitatea de proteine necesară la 1 kg de masă corporală.

Nou-născuţi


Cantitate

Pentru a obține norma zilnică de proteine pentru nou-născuți, este necesar de a afla şi a aduna două valori.

  • Înmulţeşte greutatea copilului în kg la 0,9 g de proteine. Vei obţine prima valoare, necesară pentru menţinerea echilibrului de azot. Acest indice nu se schimbă în primul an de viaţă.
  • Înmulţeşte greutatea nou-născutului în kg la 1,5 g de proteine, dacă copilul are 1-2 luni şi cu 0,2 g de proteine, dacă are deja 11-12 luni. Dacă micuţul are de la 2 până la 11 luni, înmulţeşte greutatea lui în kg cu valorile intermediare. Vei obţine a doua valoare, care se schimbă pe parcursul primului an de viaţă.

Calitate

Pentru copil este importantă nu doar cantitatea, dar şi calitatea proteinelor. De cea mai înaltă calitate sunt proteinele (potrivite ca compoziţie şi asimilare în proporţie de 100%) provenite din laptele matern.

Când copilul a împlinit 4-6 luni se pot introduce alte alimente. Acestea sunt necesare pentru a susţine organismul copilului în perioada creşterii intensive a ţesutului muscular şi conjunctiv.

Asimilare

Infecţiile intestinale, alergiile şi alte disfuncţii ale sistemului digestiv înrăutăţesc asimilarea proteinelor din laptele mamei.

Acestea se digeră insuficient şi la copiii cu funcţia digestivă întârziată a stomacului, pancreasului, intestinului subţire şi gros, precum şi în cazul tulburării peristalticei şi tranzitului intestinal.

Norma zilnică recomandată de proteine se calculează ținând cont de aceste pierderi – este un proces firesc.

Copiii mai mari de 1 an


Oamenii de ştiinţă nu au convenit asupra unei formule unice de calcul a normei zilnice de proteine la copii, de aceea vă propunem valori medii.

1-3 ani 4 g la 1 kg de masă corporală, 75% din care trebuie să le revină proteinelor de origine animală
3-7 ani 3,5 g la 1 kg de masă corporală, – 60-65% de proteine de origine animală
7-10 ani 3 g la 1 kg de masă corporală, 50% din care trebuie să le revină proteinelor de origine animală
peste 10 ani 2,5 g la 1 kg de masă corporală, cel puţin 50% de proteine de origine animală

Copiii au nevoie de proteine animaliere, acestea având compoziţie maximal apropiată cu cele din organismul său.

Calculează norma de consum a proteinelor pentru copil, include cu regularitate în alimentaţie diverse bucate bogate în proteine şi îmbunătăţeşte funcţia tractului digestiv pentru o mai bună asimilare a proteinelor.

(9020)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

Alte articole la aceiaşi temă