Copturi cu morcov: brioșe, pâine și biscuiți de ovăz - Om Activ

Copturi cu morcov: brioșe, pâine și biscuiți de ovăz

1384

Copturi cu morcov: brioșe, pâine și biscuiți de ovăz

Iana Canonic

food-blogger

În timpul autoizolării am avut timp berechet și am alcătuit câteva rețete de copturi ideale. Bineînțeles că le împărtăşim cu voi.

Brioșe de morcov

Număr de brioșe: 12
Greutate brioșă: 65 g
Calorii per brioșă: 140 kcal

Ingrediente:

morcovi 300 g
iaurt 250 g
fulgi de ovăz 170 g
ouă 2 buc.
miere 100 g
stafide 75 g
praf de copt 1 linguriță
scorţişoară 1 linguriță
bicarbonat ½ linguriță
sare ¼ linguriță
  • 1 Cuptorul se preîncălzeşte la 200 de grade în regim sus-jos.
  • 2 Toate ingredientele se pun în blender, în afară de stafide – de la cele lichide spre cele praf. Se face un aluat ca pentru clătite.
  • 3 Tava de copt sau formele pentru brioșe se ung cu ulei neutru și se tapetează cu folie specială.
  • 4 În ele se toarnă câte o lingură de aluat, peste care se pun 2-4 stafide. După care se acoperă cu încă o lingură de aluat sau puțin mai mult, pentru a umple formele. Deasupra se presară câteva stafide.
  • Stafidele pot fi înlocuite cu pomușoare uscate, cu nuci sau bucăți de ciocolată.
  • 5 Brioşele se coc în jur de 15 minute. Se lasă să se răcească puțin, se scot din forme și se lasă la răcit complet pe farfurie.

Pâine de morcov

Număr de felii: 12
Greutate felie: 70 g
Calorii per felie: 180 kcal

Ингредиенты:

morcovi 450 g
fulgi de ovăz 190 g
ouă 2 buc.
unt de cocos 100 g
miere (la dorinţă) 100 g
nuci 100 g
scorţişoară 2 lingurițe
bicarbonat 1 linguriță
sare ¼ linguriță
  • 1 Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade în regim sus-jos.
  • 2 Morcovii se dau prin răzătoare cu ochii mari sau se mărunțesc cu blenderul.
  • 3 Într-un bol adânc se amestecă ouăle bătute cu morcovii. Se adaugă untul topit și se amestecă pentru a obține o masă omogenă. La dorință, la această etapă se adaugă miere pentru a obține pâine dulce.
  • Untul de cocos poate fi înlocuit cu unt, ghee sau ulei vegetal neutru.
  • 4 Fulgii de ovăz se macină în râşniţa de cafea sau robotul de bucătărie. Se adaugă bicarbonat, sare, scorţişoară şi se amestecă bine.
  • Fulgii de ovăz pot fi înlocuiți cu orice tip de făină: de migdale, cocos, integrală, de hrişcă etc..
  • 5 Ingredientele uscate se încorporează în amestecul de morcovi pentru a obține un aluat dens. Nucile se mărunțesc și se adaugă în aluat după care se amestecă minuțios.
  • 6 Tava pentru copt se unge cu unt de cocos şi se tapetează cu pergament.
  • 7 Aluatul se pune în tavă într-un strat uniform.
  • 8 Pâinea se coace 45-60 de minute. Încearcă dacă pâinea este gata cu un cuţit subţire – pe suprafaţa lui nu trebuie să rămână aluat umed sau fărâmituri mari.
  • Dacă faţa pâinii începe să ardă înainte ca pâinea să fie coaptă, trebuie acoperită cu foaie de staniol.
  • 9 Lasă pâinea să se răcească şi scoate-o din tavă. Pâinea gata se consumă proaspătă sau prăjită. Este foarte gustoasă cu unt sau pastă de arahide.

Biscuiţi de ovăz cu morcov

Număr de bucăţi: 10
Greutatea unui biscuit: 50 g
Valoarea energetică a unui biscuit: 170 kcal

Ingrediente:

morcovi 150 g
fulgi de ovăz 125 g
ouă 1 buc.
unt 50 g
sirop de arţar 50 g
făină integrală 50 g
nuci 30 g
stafide 30 g
seminţe de dovleac 15 g
semințe de floarea-soarelui 15 g
scorţişoară 1 linguriță
bicarbonat 1/2 linguriță
sare 1/4 linguriță
  • 1 Cuptorul se preîncălzeşte la 180 de grade în regim sus-jos.
  • 2 Într-un bol adânc se amestecă ingredientele uscate, apoi se încorporează semințele, nucile, fructele uscate și alte adaosuri pe care ai decis să le utilizezi.
  • Făina integrală poate fi substituită cu făină de secară, hrișcă, migdale sau oricare alta. De asemenea, se pot folosi orice semințe, nuci și fructe uscate sau bucăți de ciocolată sau boabe de cacao, precum și fulgi de cocos.
  • 3 Morcovul se dă prin răzătoare cu ochii mari. Se adaugă la amestecul uscat şi se amestecă minuțios.
  • 4 Untul se topeşte și se adaugă la amestec împreună cu oul și siropul de arțar (sau alt îndulcitor). Se amestecă pentru a obține un aluat omogen.
  • 5 Se ia aluatul cu lingura și se formează biluțe, care se aranjează pe tava acoperită cu foaie de copt și se apasă ușor, dându-i formă de biscuiți.
  • 6 Se coc timp de 10 minute sau până când sunt gata – atunci ele trebuie să fie tari și rumenite.

(1384)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă