Cum să te asiguri că nu suferi de anemie ascunsă (care se întâlneşte la una din două persoane) - Om Activ

Cum să te asiguri că nu suferi de anemie ascunsă (care se întâlneşte la una din două persoane)

3980 / 20.06.2019
Anemia feriprivă (fierodeficitară) este o afecțiune extrem de răspândită. Două miliarde de oameni de pe planetă suferă de această afecţiune, iar potrivit diferitor estimări, carenţa ascunsă de fier (sideropenie) se atestă a fiecare al doilea om din lume. Dacă anemia evidentă este simplu de diagnosticat – după paloare şi analiza generală de sânge, atunci cea ascunsă va fi mai dificil de depistat.

Forma ascunsă a anemiei este un conținut scăzut de fier în rezervele și serul de sânge cu (deocamdată) indicatori normali ai hemoglobinei. Deficitul ascuns de fier este o fază, care precedă apariția anemiei feriprive evidente, din care cauză este numită anemie latentă sau anemie fără anemie.

Această stare este determinată de numeroşi factori: pierderea cronică a sângelui din cauza bolilor, menstruației, rănilor etc.; lipsa de fier în alimentaţie; absorbția insuficientă a fierului în intestin și alte tulburări ale absorbției sale; creșterea consumului de fier; infestări cu helminţi (în special la copii); deficit de proteine în nutriție.

La persoanele cu deficit de fier se manifestă următoarele afecțiuni și simptome:

 • 1schimbări ale părului (subțierea, cădere sporită, încărunţirea timpurie),
 • 2modificări ale unghiilor (fragilitate, apariția liniilor transversale, zimțarea marginii unghiilor, curbarea, aplatizarea sau concavitatea plăcii unghiilor),
 • 3țesut conjunctiv slab,
 • 4incontinență urinară,
 • 5schimbarea gustului (atracţie pentru carnea şi aluatul crud, cretă, praf de dinţi, gheaţă),
 • 6interes pentru mirosul de mucegai, benzină, kerosen, acetonă etc.,
 • 7atrofia membranei mucoase a limbii, stomatită angulară, glosită, carii dentare,
 • 8slăbiciune, surmenare, oboseală cronică, reducerea capacității de lucru,
 • 9dureri de cap, amețeli,
 • 10irascibilitate și tendință spre stări depresive,
 • 11vedere înceţoşată şi zgomot în cap,
 • 12perturbarea ritmului cardiac și a respirației,
 • 13piele şi membranele mucoase palide,
 • 14scăderea imunității (herpes frecvent și candidoză),
 • 15amorțeală în brațe și picioare,
 • 16picioarele reci și sindromul picioarelor neliniștite,
 • 17ameţeli în transport,
 • 18slăbiciune musculară (recuperare lentă după antrenament).

Dacă ai aproximativ jumătate din simptomele enumerate mai sus, atunci se recomandă trei analize: analiza proteinelor sanguine (norma: 78-82 g/l), feritină: (norma pentru femei: 10-120 µg/ l, norma pentru bărbați: 20-250 µg / l (limitele fiziologice ale normei depind de greutate și simptome) și un test general de sânge care va arăta hemoglobina (norma: 129-136 g/ l, femeile fac testul la mijlocul ciclului menstrual).

Ce paşi ai de urmat, dacă totuşi s-a depistat anemie ascunsă? În primul rând, nu intra în panică. În trei luni de alimentaţie corectă nivelul de fier în organism va reveni la normalitate.

Renunță la produsele care conțin oxalați și polifenoli în cantități mari

Oxalații sunt substanțe care se leagă de moleculele de fier și complică asimilarea acestora. Oxalați se regăsesc din belşug în mandarine, nuci, ciocolată, ceai, fructe de padure, tărâțe, fasole fiartă. Polifenolii, la fel, afectează absorbția fierului. Aceştia se găsesc în cacao, ceai negru, în unele tipuri de ceai din plante. Unele tipuri de cafea pot împiedica absorbția fierului în proporţie de 60%.

Adaugă în alimentaţie produse, bogate în fier şi vitamina B12

Vitamina B12 se găsește în carne (preponderent în cea roşie), ficat, pește și fructe de mare (în cantităţi mari, în stridii). Există şi surse vegetale de vitamina B12 – tofu, linte, stafide, fulgi de ovăz și cereale, dar riscul de anemie la vegetarieni este destul de ridicat. Totuşi există o soluţie – vitamina B12 poate fi administrată sub formă de suplimente alimentare, de exemplu, în componenţa complexului de vitamine.

Sursele bune de fier sunt frunzele verde-închis (spanac, conopidă și varză de Bruxelles, broccoli). Liderii după conținutul de fier sunt pătrunjelul și anghinarea. Surse dulci sunt caisele și prunele uscate.

Intensifică asimilarea fierului

Cu două ore înainte de a consuma carne și timp de două ore după renunță la ceai, cafea, alimente bogate în fibre și fibre (tărâțe, salate de varză), ouă, ciocolată, produse lactate și preparate de calciu – toate aceste alimente reduc absorbția fierului.

Intensifică asimilarea fierului vitamina C cu bioflavonoide, vitamina B12, acidul folic, cuprul.

Înrăutăţesc acest proces excesul de calciu, zinc, vitamina E, fosfați, medicamente, care reduc aciditatea stomacului (anumite medicamente pentru tratamentul ulcerului și gastritei) și acidul fitic care se găsește în nuci, migdale, leguminoase, cereale integrale și tărâțe. Este timpul să reamintim că nu le recomandăm tuturor să renunțe la aceste produse utile. Trebuie să ajusteze dieta doar cei, care au făcut analizele şi s-au convins că duc lipsă de fier în organism.

Foloseşte suplimente nutritive

Norma zilnică medie de fier pentru bărbați este de 8-10 mg, pentru femei – 15-20 mg. Femeile gravide și care alăptează sporesc aportul până la 30 mg. Iată o listă completă a suplimentelor necesare:

 • Fier în formă chelată, formă cu absorbție maximă (70-100 mg).
 • Vitamina C cu bioflavanoide (500-1000 mg).
 • Complex de aminoacizi.

Anemia fierodeficitară este doar o parte a problemei. În unele cazuri, este suficient de a corecta alimentaţia pentru a depăşi această problemă. Dar anemia B12 deficitară trebuie tratată de medic. Dacă bănuieşti că suferi şi de aceasta, fă un test de sânge la vitamina B12 (cianocobalamină) și homocisteină. Dacă nivelul B12 va fi redus, iar homocisteina este ridicată, există probabilitatea că suferi de anemie B12 deficitară. Totodată, analiza generală a sângelui ar putea indica asupra nivelului scăzut de leucocite şi trombocite. La această etapă, renunţă la tentativele de a te trata de sine stătător.

Tulburările de somn, senzaţia de moliciune, problemele legate de piele și păr, indispoziţie, toate acestea ar putea fi semne ale anemiei ascunse sau evidente și le altor afecțiuni. Întotdeauna caută care este cauza.

(3980)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă