Cum se gătește maioneza ideală de casă - Om Activ

Cum se gătește maioneza ideală de casă

1638 / 20.01.2021
Majoritatea tipurilor de maioneză din comerț sunt dăunătoare, deoarece conțin grăsimi transgenice, emulgatori și arome sintetice, zahăr și alte ingrediente dăunătoare. Îți propunem să prepari maioneză de casă din produse naturale. Apropo, o poți folosi nu doar la sărbătorile de iarnă.

Ingrediente pentru un borcan de 200 g:

ulei 125–150 ml
gălbenuș 1 buc.
ulei de măsline 2 linguri
oţet de mere 1 lingură
muștar 1 linguriță
sare, piper după gust
  • 1 Într-un bol adânc se pun gălbenușul, muștarul și oțetul. Se amestecă bine cu telul pentru a obține o consistență omogenă.
  • Oțetul din mere poate fi substituit cu altul, însă aceasta ar putea afecta gustul maionezei.
  • 2 În amestecul de ou se adaugă 10 picături de ulei vegetal. 
  • Acesta trebuie să aibă gust neutru – de exemplu, de floarea-soarelui, rapiță sau din semințe de struguri. În procesul de creare a emulsiei, gustul uleiului se va intensifica, de aceea rezultatul cu ulei de cocos, măsline sau alte uleiuri aromate este imprevizibil.
  • 3 Masa se bate spumă împreună cu picăturile de ulei.
 Imaginează-ţi că separi în două picăturile de ulei cu o scobitoare. Sarcina noastră este de a crea milioane de picături microscopice cu ajutorul telului. Astfel se formează emulsia – picături microscopice de lichid (ulei) sunt încorporate în lichid (amestecul de ou și oțet).
  • 4 Când primele 10 picături vor fi repartizate, se adaugă următoarea porție de ulei – aproximativ 1 lingură se bate emulsia în continuare.
  • Se poate folosi un bol pentru sos, un dozator de plastic pentru sos, ulciorul pentru baterea laptelui sau alt vas cu burlui cu care este comod de a turna uleiul în jet subțire.
  • 5 Uleiul se bate continuu cu emulsia. Periodic se face o pauză între adăugarea uleiului și se bate emulsia mai mult. Aceasta trebuie să fie mai densă.
  • În funcție de rezultatul dorit, s-ar putea să avem nevoie de mai mult sau mai puţin ulei.
  • 6 Când maioneza va avea consistența dorită, se adaugă ulei de măsline pentru gust, precum și sare și piper. Procesul poate dura între 7 și 10 minute.

(1638)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă