Cum se prepară kombucha în condiții casnice (foarte multe subtilităţi) - Om Activ

Cum se prepară kombucha în condiții casnice (foarte multe subtilităţi)

4048 / 07.09.2020
Kombucha este o băutură fermentată pe bază de ceai (despre beneficiile produselor fermentate am scris aici). De ce anume kombucha a devenit atât de populară? În primul rând, este un substituent sănătos al băuturilor carbogazoase. În al doilea rând, fiecare va găsi una pe placul său – de ghimbir pe ceai verde, de fructe de pădure pe ceai negru, tropical pe ceai alb etc. Iată și rețeta de preparare a unui kombucha.

Ingrediente principale pentru kombucha sunt: scoby, apă, ceai și zahăr.

Scoby

Scoby sau ciuperca de ceai este un amestec de bacterii și drojdii, cu care începe kombucha. Unii din voi poate că își aduc aminte de această cultură geliformă ciudată din copilărie.

Există două modalități de a obține un scoby: să faci rost de el de la o persoană care face kombucha (în timpul pregătirii unei porții noi de kombucha, scoby se înmulțește și formează o altă ciupercă pe suprafața sa) sau să o cultivi de sine stătător.

Cum se cultivă un scoby

Creșterea unui scoby este un proces îndelungat. Vei avea nevoie de un pahar de kombucha gata nepasteurizată (de casă sau din vânzare), precum și de ceai dulce.

Kombucha se toarnă peste ceaiul tare și dulce răcit (în raportul de 7 g de ceai și 70 g de zahăr la un litru de apă), amestecul se pune într-un borcan de trei litri, se acoperă cu stofă și se lasă la întuneric pentru 5-7 săptămâni.
 În primele 5 săptămâni ar fi bine să nu ridici țesătura ca să nu zădărnicești formarea ciupercii.

Există numeroși factori care ar putea zădărnici procesul – temperatura necorespunzătoare în cameră, borcanul insuficient de curat etc. Mult mai sigur este să faci rost de o ciupercă gata.

Cum se păstrează scoby

Cea mai econoamă și accesibilă modalitate de a păstra un scoby este borcanul de 3 litri. Pune ciuperca în borcan și toarnă peste ea un pahar de kombucha gata (pe care îl vei primi împreună cu scoby). În primul rând, are un diametru suficient pentru dezvoltarea confortabilă a scoby. În al doilea rând, borcanul are gura largă prin care ciuperca se scoate cu ușurință.

Dacă planifici să cultivi colonia de bacterii, deschide un scoby-hotel – pune la dispoziție un borcan de 3 litri pe care-l va popula colonia. Ia aminte că ciuperca care se formează va avea diametrul vasului, pe care-l populează.

O modalitate mai avansată este un rezervor cu robinet în partea de jos. Atunci procesul de fermentare va decurge continuu și va trebui doar să scurgi kombucha periodic și să torni alta nouă. Toate la timpul lor.

Apă

Gustul kombucha depinde de calitatea apei. Folosește apă îmbuteliată (nu de la robinet sau filtru) fără un gust pronunțat cu grad minim de mineralizare.

Ceai

Ceaiul stă la baza kombucha. Folosește neapărat ceai în frunze, dar nu în pliculețe, fără aditivi, potențatori de arome etc. Pentru început folosește o bază clasică – ceai verde sau negru.

Ulterior, pentru a-ți cizela măiestria, încearcă să experimentezi – utilizează ceaiuri de ierburi, de hibiscus, măceș, hrișcă și altele.

Zahăr

Zahărul este absolut indispensabil. Însă nu-ți face griji, el practic nu rămâne în băutura gata deoarece bacteriile consumă aproape tot zahărul. Cu toate acestea, ai putea să le hrănești cu zahăr mai benefic, decât zahărul rafinat – cu cel de cocos, de trestie și altele, însă aceasta nu se va răsfrânge asupra beneficiile băuturii finite.

De asemenea, ai putea să folosești soluții de îndulcire – miere, sirop de arțar, de cocos și altele. Dar nu uita că siropurile cu gustul pronunțat schimbă puternic gustul final al produsului.

Fermentarea primară

Fermentarea primară este procesul principal în prepararea kombucha, după care băutura poate fi consumată. Vei avea nevoie de un alt vas, noi am utilizat un borcan de 3 litri.

Proporţie: 1 litru de apă: 7 g de ceai: 70 g de zahăr

Timpul optim pentru fermentarea primară este de 7-10 zile (maxim – 14 zile).
Aciditatea optimă a băuturii finite este 3,5 (poate fi verificată cu ajutorul testelor pH).

Instrucțiune pas cu pas

 • 1 Se toarnă apă clocotită peste ceaiul cu zahăr și se lasă la infuzat timp de 10-15 minute.
 • 2 Ceaiul se strecoară într-un borcan de 3 litri.
 • 3 Se lasă să se răcească până la temperatura camerei.
 • 4 În borcan se toarnă lichidul în care s-a aflat scoby. Se amestecă. După care ciuperca se mută în borcan cu acurateţe.
 • 5 Borcanul se acoperă cu o țesătură care respiră, de exemplu cu un prosop de bucătărie, care se prinde cu un elastic de gâtul rezervorului.
 • 6 Borcanul se păstrează la întuneric, de exemplu într-un dulap de la bucătărie. Dar să știi că lichidul va emana un miros neplăcut.
 • 7 Kombucha se lasă pentru cel puţin 5 zile.
 • 8 Se gustă abia în ziua a 5-7-a (cu cât mai cald este în încăpere, cu atât mai devreme băutura va fi gata). Pentru aceasta introduce atent un pai între ciupercă și peretele borcanului, acoperă orificiul de sus al paiului și extrage o porție de kombucha. Dacă gustul îți place, oprește procesul.
 • Scoby, plasat în ceaiul dulce, se hrăneşte cu zahăr, produce bacterii utile și formează acizi benefici. Procesul va decurge până când ciuperca va consuma tot zahărul. Astfel cu cât mai devreme vei opri procesul de fermentare, cu atât mai dulce va fi kombucha. Respectiv, cu cât mai târziu, cu atât mai acidulat va fi. 
 • 9 Ciuperca de ceai se scoate din kombucha gata și se întoarce în scoby-hotel sau se pune într-un borcan gol și curat. Tot acolo se adaugă un pahar de kombucha gata.
 • 10 Restul băuturii se strecoară la dorință și se păstrează în frigider într-un vas închis. Temperatura scăzută oprește aproape complet fermentația și kombucha rece este mult mai gustoasă.

A doua fermentare

A doua fermentare are loc din mai multe cauze. Prima – dorința de a carboniza băutura (de a face o băutură gazată). A doua – dorința de a schimba gustul băuturii. A doua fermentare durează între 3 și 7 zile, în funcție de preferințe, de cantitatea de zahăr, de temperatura camerei și de alți factori.

Vei avea nevoie de butelii din sticlă groasă, care se închid ermetic cu capac. Se poate folosi și un capac filetat, însă uneori acestea nu se închid ermetic, iar presiunea din sticlă îl deschide treptat. Opțiunea perfectă sunt sticlele cu capac flip-top. O variantă mai avansată este de a închide sticlele cu capace metalice de unică folosință.

Carbonizare

Pentru formarea gazelor, toarnă kombucha gata preparată în sticle de 250, 330 sau 500 ml (calculează în așa fel încât să bei toată băutura după ce ai deschis sticla). Adaugă puțin zahăr în sticle și închide-le ermetic. Dacă după fermentarea primară kombucha a rămas destul de dulce, atunci ai putea să nu adaugi zahăr la această etapă.

În sticla închisă ermetic se creează condiţiile necesare pentru carbonizare – drojdii, care consumă zahăr și elimină dioxid de carbon, care rămâne în sticle. Un semn al carbonizării reușite este sunetul caracteristic la deschiderea sticlei (cel din publicitatea băuturilor carbogazoase) și apoi un fum ușor care iese din sticla răcorită.

Schimbarea gustului

Toarnă kombucha gata în sticle și adaugă la ele orice dorești – sucuri fresh, pireu de fructe și legume, ghimbir dat prin răzătoare, condimente și ierburi aromate, vanilie etc. Atunci când adaugi ingrediente care conțin zahăr, nu mai este nevoie suplimentar de zahăr – drojdiile se vor nutri cu zahăr natural, de exemplu, cu suc de fructe.

Important este să nu exagerezi, începe cu o cantitate minimă de adaosuri, notează-ți rezultatele și perfecționează rețeta.

Sticlele închise se păstrează în frigider, iar odată ce le-ai deschis, consumă-le imediat.

Fiecare preferă felul său de kombucha. Unor le place mai dulce, alții mai acidulată. Unii preferă să încheie fermentația peste 4-7 zile, iar alții îl fermentează toate 14 zile. Fiecare depune suflet și dorește să facă kombucha după propria rețetă, pentru că fiecare are propria formulă și secretele sale.

(4048)

comments powered by HyperComments
Iana Canonic

food-blogger

Alte articole la aceiaşi temă