Cum se prepară "pasta de aur" din curcuma (totul despre curcuma) - Om Activ

Cum se prepară „pasta de aur” din curcuma (totul despre curcuma)

15269 / 17.01.2020
Curcuma sau zerdiceaf este o plantă din familia Zingiberaceae sau a ghimbirului. Nu este doar un condiment, ci un remediu natural foarte puternic. Mulţi o folosesc în alimentaţie pentru a întări imunitatea, studiile au demonstrat eficienţa ei în tratamentul a numeroase boli – de la boala Alzheimer la tumori maligne.

Fii gata, în continuare vor urma numeroşi termeni, fără de care articolul despre curcuma ar fi incomplet.

Curcuma conţine o serie de substanţe active – curcumina şi curcuminoide (un grup de antioxidanţi puternici). Aceste substanţe au efect general curativ, dar anume curcumina opreşte creşterea tumorilor maligne, împiedicând formarea altor noi. O altă proprietate a acesteia este culoarea intensă galben-portocalie.

Acţiuni-cheie ale turmericului: 

 • efect antiinflamator — inhibă producerea proteinelor, care provoacă procesul inflamator;
 • antibacterian — acţionează ca un antibiotic foarte puternic, poate fi eficient inclusiv în cazul tuberculozei;
 • antioxidant — curcuminoidele sporesc cantitatea propriilor fermenţi antioxidanţi în sânge şi neutralizează radicalii liberi şi metalele grele;
 • anticancerigen — inhibă reproducerea celulelor canceroase și le transformă în altele sănătoase, oprește creșterea noilor vase sangvine, care alimenteaza tumoarea malignă, îmbunătățește efectul chimioterapiei și, totodată, reduce efectele adverse ale medicamentelor toxice;
 • întărire a imunităţii — curcumina intensifică secreţia propriilor substanţe antimicrobiene, care îmbunătăţesc imunitatea (există date că curcumina ameliorează stările inclusiv în cazul maladiilor autoimune);
 • analgezic — curcuma este o alternativă inofensivă şi eficientă la medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (există date că 1500 mg de curcumină atenuează durerea nu mai rău decât o tabletă care conține 1200 mg de ibuprofen).

Să examinăm în ce maladii turmericul poate să ajute

 • 1 Tractul gastro-intestinal

Procese inflamatorii, Helicobacter pylori, ulcere, reflux silenţios, meteorism şi diaree.

În ultimele două cazuri, este suficient de a dizolva o lingură de curcuma în apă. Pentru tratamentul altor boli consultă un medica sau un naturopat.

 • 2 Sistemul locomotor

Artroză , bursită, osteoporoză şi practic orice tip de artrită, inclusiv cea reumatoidă, infecţioasă, psoriatică şi juvenilă.

Turmericul inhibă activitatea metabolică a condrocitelor (celulele osoase) și previne distrugerea țesutului cartilaginos, fapt care reduce inflamația în articulații și ameliorează starea în bolile enumerate mai sus.

 • 3 Boli de piele și leziuni externe

Orice leziuni și răni superficiale, psoriazis, furunculoză și răni fungice.

În caz de entorse şi comoţii va ameliora starea o compresă cu miere şi curcuma. În caz de ulcere şi abcese, o compresă cu ghee şi curcuma va fi benefică.

 • 4 Cavitatea bucală

Gingivită, sângerarea gingiilor, parodontită, tricofiţie a mucoaselor cavităţii bucale.

 • 5 Sistem uro-genital

Nefropatie diabetică, insuficiența renală cronică, ischemie, reperfuzie, disfuncția renală cauzată de medicamente, inflamație a rinichilor.

 • 6 Sănătatea feminină și masculină

Fibrom uterin, miom uterin (curcumina inhibă dezvoltarea acestei boli), sindromul ovarului polichistic, sterilitate, cauzată de fumat, consumul excesiv de alcool sau mediu poluat.

 • 7 Sistemul nervos și creierul

Tulburare bipolară, stări depresive, boala Alzheimer, boala Parkinson (curcumina împiedică formarea de proteine care determină progresia acestei boli), migrene și extenuare.

 • 8 Sistemul respirator

Astm și orice boli ale tractului respirator.

 • 9 Sistemul cardiovascular

Curcumaua îmbunătățește fluiditatea sângelui și previne formarea trombocitelor. De asemenea, ea previne distrugerea eritrocitelor, menţine nivelul de hemoglobină şi previne stările anemice.

Special nu ne-am oprit detaliat asupra tratamentului fiecărei maladii în parte – dacă eşti bolnav, atunci neapărat apelează la medic şi adu-i aminte despre curcuma.

Însă dacă eşti sănătos, atunci consumul zilnic de turmeric va fi o profilaxie a bolilor enumerate mai sus, precum şi a unor tipuri de cancer: mamar, de colon şi rect, prostată, piele şi creier. Totodată, turmericul îmbunătăţeşte metabolismul, echilibrează nivelul de colesterol şi stimulează pierderea în greutate – sunt doar avantaje.

Reţeta „pastei de aur”

Turmericul funcţionează cel mai bine în componenţa „pastei de aur”. Pentru prepararea ei ai nevoie de patru ingrediente: praf (sau rădăcină) de curcuma, grăsimi sănătoase, piper negru şi căldură.

Curcumina este o substanță solubilă în grăsimi, de aceea se absoarbe mai bine împreună cu grăsimile sănătoase.  Se potrivesc în acest scop uleiurile nerafinate presate la rece, cum ar fi uleiul de măsline, cocos sau in.

Piperul negru conţine piperină – enzimă, care încetineşte eliminarea curcuminei din organism. Unul din studiile turmericului a demonstrat că piperina îmbunătăţeşte asimilarea curcuminei în proporţie de 2000%.

Se consideră că cele mai mari beneficii le au produsele în stare proaspătă, dar există date care confirmă că curcumina tratată termic este mai accesibilă de 12 ori. Totodată, în timpul încălzirii turmericul eliberează suplimentar antioxidanţi, pe care organismul ar putea să nu-i perceapă în stare proaspătă.

Iată reţeta. Autorul ei, australianul Doug Inglish, este unul din cei mai buni experţi, care practică tratamentul cu curcuma.

Ingrediente:

apă 250 ml (un pahar)
ulei nerafinat 70 ml
curcuma praf 60 g
piper negru 2–3 linguriţe
 • 1 Toarnă apă într-o cratiţă din inox şi adaugă curcuma.
 • 2 Amestecând constant, fierbe compoziţia la foc mic timp de 7-10 minute, până se va obţine o pasă densă.
 • Consistenţa pastei depinde de preferinţele tale. O poţi face mai lichidă, adăugând puţină apă.
 • 3 Lasă pasta să se răcească puţin şi adaugă în ea ulei şi piper. Amestecă totul bine şi lasă să se răcească.
 • 4 Toarnă pasta gata într-un vas de sticlă, care se închide ermetic.

Cum se administrează turmericul

„Pasta de aur” se adaugă în ceai, lapte sau smoothie, dar se consumă şi în stare pură.

Doza zilnică terapeutică este de 8 grame, care se repartizează în trei prize. Nu are sens de a consuma 8 grame o dată, deoarece organismul nu le va putea asimila şi le va elimina.

Contraindicaţii

Curcuma ajută în cazul multor maladii şi disfuncţii. Se administrează copiilor de la 2 ani şi persoanelor în etate, însă există şi contraindicaţii.

 • Contraindicaţii directe

Colelitiază acută, pancreatită, hepatită, gastrită cu aciditate ridicată, pietre la rinichi. Există dovezi că turmericul crește tonul uterului, prin urmare, ar fi bine de a-l evita în timpul sarcinii. Nu consuma curcuma cu două săptămâni înainte de orice intervenţie chirurgicală.

 • Alergie

Alergia la curcuma este un fenomen rar. Însă dacă totuşi s-a manifestat, caută alte suplimente nutritive sănătoase.

 • Compatibilitate cu alte preparate

În cazul consumului de preparate, care diluează sângele (aspirină, clorpidogrel, varfarină şi altele) curcumaua poate fi introdusă în alimentaţie, dar adaosul de turmeric pur este contraindicat, deoarece sporeşte riscul de hemoragie.

Nu uita că turmericul este un aditiv şi nu te scuteşte de necesitatea de a respecta regulile de bază ale alimentaţiei sănătoase.

(15269)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă