De ce experții în nutriție adoră oregano - Om Activ

De ce experții în nutriție adoră oregano

1696 /26.01.2021
Orice condimente sunt utile, dar fiecare din ele au specificul lor. Astăzi ne vom axa pe oregano (busuioc de pădure sau măghiran sălbatic) pentru că adorăm bucătăria italiană.

Oregano se recoltează vara în perioada de înflorire, după care frunzele și florile se usucă. Planta uscată și păstrată în condiții corespunzătoare își păstrează timp îndelungat proprietățile și calitățile gustative.

Se păstrează într-un loc întunecat într-un vas închis ermetic.

Oregano se adaugă la bucate din carne, legume, sosuri, marinade, copturi și supe, precum și în cvas, bere și vin. Face combinație reuşită cu mentă, rozmarin, busuioc și maioran.

Proprietăți utile

Uleiurile esențiale, care îi redau plantei aroma specifică, sunt bogate în substanțe benefice.

În frunzele de oregano se conțin antioxidanţi , flavonoide și tanine, vitamine și minerale.

Norma zilnică a vitaminelor și mineralelor în oregano uscat la 100 g:

 • vitamina K (518%);
 • acid ascorbic (565%);
 • vitamina B6 (52,2%);
 • vitamina B9 (59,3%);
 • vitamina Е (122%);
 • calciu (160%);
 • fier (204%);
 • mangan (250%);
 • magneziu (67,5%);
 • cupru (63,3%).

Bineînțeles nu vei putea obține toate vitaminele şi mineralele din oregano, deoarece 100 g este foarte mult. Dar și o linguriţă de oregano va face pastele mai utile pentru organism.

Valoarea nutritivă la 100 g

valoare energetică oregano proaspăt – 25 kcal;
valoare energetică oregano uscat – 256 kcal;

proteine — 9 g;
grăsimi — 4,28 g;
carbohidrați – 62,92 g (fibre — 42,5 g).

Oregano este folosit frecvent în medicina netradiţională. Suntem adepții medicinii tradiționale și vă recomandăm insistent în cazul oricăror simptome să apelați la medici profesioniști și să nu vă tratați de sine stătător.

Cu toate acestea, nu există fum fără foc. Dacă oregano este utilizat pe larg în scopuri medicale, atunci ar fi bine să-i știm proprietățile curative.

Vom relata în ce cazuri adepții medicinii netradiționale recurg la oregano. Dar promiteți să nu vă tratați de sine stătător și apelați la medic, în special în caz de simptome de inspecții virale respiratorii acute.

Disfuncţii ale sistemului digestiv

Uleiurile esențiale de oregano conțin timol și carvacrol. Aceste substanțe previn dezvoltarea mai multor tipuri de bacterii și ciuperci, inclusiv pe cele care duc la boli ale tractului gastro-intestinal. De asemenea, oregano intensifică secreția de suc gastric, normalizează peristaltica intestinului și elimină flatulența.

Dureri menstruale și boli ale sistemului genito-urinar

Potrivit unor date, este suficient de a mesteca câteva frunze de oregano proaspăt și durerile se vor potoli. Nu am încercat și nu putem garanta rezultatul. Nu uita că durerile ar putea să semnalizeze o boală, care trebuie tratată.

De asemenea, ceaiul de oregano poate facilita starea în caz de cistită sau colici renale. Însă în caz de infecție, nu-ți pune speranțele în ceai.

Boli fungice și cutanate

În cad de boli recurente cum sunt candida, psoriazis, pete albe pe limbă, afecțiuni ale pielii și alte manifestări ale infecției fungice, încearcă să folosești ulei de oregano în alimentație. Pentru a trata mătreața, adaugă câteva picături de ulei de oregano în șampon.

Compresele din infuzie de oregano sunt folosite în caz de acnee și erupții alergice, furuncule și stafilococi, precum și împotriva psoriazisului, dermatitei și altor boli de piele.

Traumatisme și dureri de articulații

Compresele din decoct de oregano pot ameliora starea în caz de hematoame, contuzii și leziuni. Folosind oregano în alimentație se poate ușura starea în caz de inflamație a articulațiilor și în diverse forme de artrită.

Tulburări ale funcției sistemului nervos

Un sachet sub pernă, umplută în părți egale cu oregano, lavandă și mentă, te a vindeca de insomnie. De asemenea, aroma de oregano poate reduce irascibilitatea.

 • Categoric nu se recomandă de a folosi oregano în timpul sarcinii (crește riscul de avort spontan și naștere prematură); ulcer gastric și duodenal; gastrită cu aciditate crescută a sucului gastric; la copii sub 3 ani.

Oregano este un condiment cu proprietăți foarte utile, care va îmbogăți alimentația cu substanțe valoroase pentru organism. Potențial oregano poate ameliora starea în caz de anumite boli. Dar să nu scapi cu vederea detaliile importante, în caz de simptome neplăcute, în primul rând, consultă un medic. De exemplu, recidivele de candida ar putea să semnaleze începutul diabetului, dureri de articulații – o infecție, care trebuie tratată cu antibiotice.

Apropo, s-ar putea să citești pe undeva că oregano este un antibiotic natural. Într-adevăr el are proprietăți antimicrobiene, dar acestea nu sunt suficiente pentru vindecarea bolilor acute. Aveți febră în timpul pandemiei? Desigur, ai putea să folosești oregano în alimentație, însă ar fi bine să consulți și un medic.

(1696)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă