De ce produsele fermentate sunt la mare căutare - Om Activ

De ce produsele fermentate sunt la mare căutare

128

De ce produsele fermentate sunt la mare căutare

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Produsele fermentate sunt una din tendințele actuale în alimentația sănătoasă. Kimchi (legume murate), kombucha (băutură din ciupercă de ceai), miso (paste japoneze din alimente fermentate), varză murată, chefir — toate acestea sunt produse cunoscute de secole, însă care acum au revenit în trend. Să aflăm cât de benefice sunt acestea.

Fermentația este un proces de oxidare, în urma căruia microorganismele sau enzimele descompun substanțele organice în lipsa oxigenului. Pare ciudat, nu-i așa? Cu siguranță ai mâncat multe produse fermentate – iaurt, cașcaval, castraveți marinați, cvas, sos de soia, vin și altele.

Printre aceste microorganisme se numără drojdiile, acidul acetic (acidobacteria), acizii lactici (leukonostoc, lactobacili, streptococi), acidul propionic, acizii amonici și grași (bacili, mucegai).

În procesul de fermentare se modifică structura și gustul produsului, dar se păstrează toate beneficiile sale. Ba mai mult, acestea devin mult mai benefice:

  • în procesul de fermentare, produsele se descompun parțial – aceste alimente sunt mai lesne de digerat, de aceea sunt prescrise în cazul unor disfuncții ale tractului gastro-intestinal,
  • în unele cazuri, în timpul fermentării alimentele se îmbogățesc cu vitamine din grupa B, K, C, acizii grași Omega 3 și cu unele minerale,
  • după fermentare alimentele nu se alterează,
  • produsele fermentate se îmbogățesc cu probiotice – bacterii benefice pentru flora intestinală. Sunt deosebit de multe în produsele acidolactice vii (iaurt, chefir, acidophiline, kumîs, cașcaval moale), varză murată, cvas din pâine, miso, kombucha.

Beneficii pentru organism.

  • 1 Îmbunătăţirea digestiei.

Alimentele fermentate sunt alcătuite din substanțe simple, ușor de asimilat. Sunt potrivite pentru a preveni arsurile la stomac, constipația și tulburările intestinale. O altă consecință plăcută a bunei funcționări a tractului gastro-intestinal este curățarea generală a organismului și senzația de lejeritate. Totodată, se îmbunătățește starea pielii și multe alte rezultate vizibile.

De asemenea, încetinesc înmulțirea helicobacter – una din cauzele multor boli gastro-intestinale (ulcere gastrice, gastrită și cancer la stomac). Produsele fermentate ameliorează starea în caz de hepatoză grasă și tulburări a funcției ficatului.

  • 2 Restabilirea microbiotei intestinale.

De echilibrul microbiotei intestinale depinde sănătatea întregului organism, despre aceasta am scris aici. Numeroase simptome denotă tulburarea echilibrului – de la scăderea imunităţii până la alergii și intoxicații frecvente.

  • 3 Însănătoşirea generală a organismului.

Produsele fermentate ameliorează starea în cazul bolilor inflamatorii. Sunt indicate și în bolile autoimune.

Iată care sunt cele mai populare produse fermentate.

Varză murată – cel mai popular și accesibil produs fermentat în zona noastră. Este bogată în vitamina C – 200 g de varză asigură norma zilnică a acestei vitamine.

Produsele acidolactice chefir, tan și airan conțin vitaminele grupei B, fier, zinc, precum și bacterii utile pentru microbiota intestinală. Iaurturile naturale conțin în plus vitaminele A și C, precum și calciu și potasiu.

  • Tipul de bacterii prezente în produsele lactate fermentate transformă lactoza, care nu la toți se asimilează, în acid lactic ușor digerabil. 

Miso este un produs al bucătăriei tradiționale japoneze, care de obicei se gătește ca o pastă densă. De fapt, miso sunt soia, grâu, orez sau amestecuri din ele, fermentate cu ajutorul unei ciuperci de mucegai Aspergillus oryzae. Acesta este bogat în vitamine B, precum și calciu, fier, zinc, mangan și cupru.

Lassi este o băutură populară din India. Se prepară pe bază de iaurt cu adaos de apă, sare, zahăr, condimente, fructe și gheață. Toate ingredientele se bat spumă pentru a obține o băutură bogată în vitaminele A, B, C și D.

Tempeh este un produs fermentat din soia, asemănător după textura sa cu tofu. Este bogat în proteine, ușor de asimilat, datorită fermentației.

Kombucha este o băutură carbogazoasă dulce-acrișoară chinezească din ciupercă de ceai. Este populară în SUA, Marea Britanie și Australia de aproximativ 15 ani, însă abia acum a început să apară pe alocuri în Moldova.

Ciuperca de ceai este o simbioză de drojdii și bacterii acetice, așadar kombucha este cvas, doar că nu produs din pâine, ci din ceai. Băutura este bogată în probiotice necesare pentru echilibrul microbiotei. Unii atleți o consumă după antrenament pentru a recupera mineralele pierdute odată cu transpirația.

Kimchi este un fel de bucate coreene. Acestea sunt legume condimentate fermentate, cel mai adesea varză chinezească.

Moda pentru produsele fermentate este justificată deoarece ele, cu adevărat, sunt utile pentru organism. Este suficient să consumi una sau două porții de astfel de alimente zilnic – de exemplu, să bei kombucha și să mănânci o porție de varză la cină în loc de garnitură. Neapărat ascultă-ţi organismul, dacă vei avea senzația de balonare sau fermentație în intestine, reduce consumul alimentelor fermentate sau exclude-le complet.

(128)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă