Dieta pe intervale 16/8: de ce toată lumea este obsedată de ea - Om Activ

Dieta pe intervale 16/8: de ce toată lumea este obsedată de ea

43088 /04.02.2020
În această rubrică vom analiza cele mai populare diete. De fiecare dată vă vom aduce aminte despre diferenţa dintre alimentaţia sănătoasă şi dietă.

Alimentaţia sănătoasă presupune o raţie alimentară echilibrată şi completă, care aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Aproximativ 80% din alimentaţia sănătoasă o constituie produsele benefice şi 20% – cele nu prea utile (toţi avem slăbiciunile noastre). Alimentaţia sănătoasă se recomandă pentru toată viaţa.

Dieta este o raţie alimentară dezechilibrată şi incompletă, care nu aprovizionează organismul cu elementele necesare în cantităţi suficiente. Dieta este drastică şi fără abateri. Perioada restricţiei depinde de dietă.

Dar asta nu înseamnă că întotdeauna dieta este un lucru rău. Dieta este un tip de alimentaţie-țintă care presupune că renunți la anumite alimente sau, dimpotrivă, le incluzi în raţia alimentară în cantități mari pentru a atinge un anumit scop. De exemplu, dieta alcalină are ca scop de a modifica aciditatea sângelui, dieta pe intervale declanșează procesul de autofagie etc.

Dieta pe interval (Intermittent fasting) este un regim alimentar în care se permite să mănânci doar la anumite ore.

Există numeroase tipuri de dietă pe intervale – de la restricţii alimentare stricte pentru 20 de ore pe zi până la scheme mai blânde. În prezent este populară schema „16/8”. Asta înseamnă că poţi mânca în decurs de 8 ore, după care urmează o pauză de 16 ore. Prima masă nu trebuie să fie imediat după ce te-ai trezit, ai putea lua micul dejun la ora 10:00, dacă în ajun ai luat cina la ora 18:00. Pe tot parcursul zilei ai voie să consumi lichide.

Mecanismul


Interesul pentru dieta pe intervale a luat naştere în anul 2016, când biologul japonez Yoshinori Osumi a fost distins cu Premiul Nobel pentru „Descoperirea mecanismelor de autofagie”.

Autofagia (tradus din greacă „auto-alimentare”) este un proces firesc de regenerare a celulelor atunci când ele își distrug (mănâncă) particulele deteriorate sau contaminate.

Altfel spus, autofagia înseamnă purificarea celulelor. Orice celulă are lizozomi – componente, care stochează „deşeurile celulare”. Anume atunci când organismul intră în starea de autofagie, lizozomii se curăţă de conţinutul lor. O modalitate de a declanşa procesul de autofagie este de a limita consumul de alimente timp de 16 ore.

Exemplu de dietă


Trecerea la dieta pe intervale se face treptat. Mai întâi este necesar de a-ţi adapta raţia alimentară – renunţă la alimente rafinate, produse de panificaţie, la dulciuri industriale, la chipsuri, băuturi carbogazoase, alcool şi altele.
După care încearcă să reduci numărul de mese pe zi. Dacă acum ai 5 mese pe zi, atunci elimină treptat ambele gustări.
Când te vei obişnui să te alimentezi de 3 ori pe zi, aplică metoda „16/8” o dată pe săptămână. Apoi treci treptat la dieta pe intervale de 2-3 ori pe săptămână etc. Orientează-te după starea de sănătate.

Adepţii acestui regim alimentar nu insistă asupra unei ore bine definite pentru înfometare, dar cea mai sigură și mai eficientă soluție ar fi să renunţi la hrană după ora 17:00. Noaptea organismul declanșează procesele de curățare și fără dieta pe intervale. Renunțând la cină, îl vom ajuta în aceste procese, în plus vom declanşa autofagia.

Pentru cine?


Pentru cei care nu au contraindicaţii.

Într-adevăr, de multe ori v-am rugat să mâncaţi după ora 18:00 şi să nu săriţi peste micul dejun, dar dieta pe interval nu pretinde să înlocuiască alimentaţia sănătoasă, acesta este un sistem alimentar menit să declanşeze un anumit proces.

Avantaje

  • eliminarea toxinelor pe cale naturală,
  • reducerea atracţiei pentru dulciuri prin scăderea nivelului de insulină,
  • pierderea în greutate,
  • reducerea colesterolului, deoarece în condiții de foame organismul îl folosește ca energie,
  • profilaxia infarctului miocardic și a bolilor cardiovasculare,
  • diminuarea durerii menstruale prin reducerea acțiunii hormonului prolactina, care susține procesul inflamator în organism,
  • prelungirea tinereții prin activarea sintezei colagenului și normalizarea pH-ului,
  • îmbunătățirea funcționării creierului și claritatea minții prin reînnoirea mai rapidă a celulelor nervoase,
  • teoretic, prevenirea bolilor oncologice și încetinirea creșterii tumorilor.

Experimentele din ultimul domeniu au fost efectuate doar pe animale, dar avem tot temeiul să presupunem că organismul uman în condiții de înfometare este capabil să lupte eficient cu celulele canceroase. Dar, deocamdată, abţineţi-vă de la recomandări la acest capitol.

Apropo, după descoperirea savantului japonez, anual în lume apar aproximativ 10 000 de lucrări științifice la tema autofagiei. Sarcina oamenilor de știință este de a învăța organismul să declanşeze procesul de autofagie în anumite tipuri de țesuturi.

Dezavantaje

Principalul dezavantaj al alimentației pe intervale este ignorarea principiilor de bază ale alimentaţiei sănătoase. Aceasta înseamnă că susținătorii acestei diete se concentrează doar pe ora masei și uită complet de valoarea nutritivă a alimentelor. Putem vorbi despre beneficiile sau daunele sistemului alimentar fără o listă concretă a produselor recomandate? Puţin probabil.

De aceea, dacă doreşti să practici dieta pe intervale, mai întâi de toate echilibrează alimentaţia.

Contraindicaţii

  • diabet de tip 1 și 2,
  • hipoglicemie,
  • boli ale tractului gastro-intestinal,
  • disfuncţii ale tractului digestiv,
  • sarcina și alăptarea.

Dieta pe intervale este doar o modalitate de a declanşa autofagia. Dacă nu ai contraindicații, ai putea să încerci, schema „16/8” este destul de sigură. Dar te vei simți mult mai bine dacă vei începe să te alimentezi corect, să te mişti activ şi să completezi deficitul de nutrienţi. Nu este atât de complicat.

(43088)

Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă