Elena Bahtina, autoarea cărţii "Nu există bătrâneţe": 8 cauze ale îmbătrânirii organismului - Om Activ

Elena Bahtina, autoarea cărţii „Nu există bătrâneţe”: 8 cauze ale îmbătrânirii organismului

2333 / 24.04.2020
Elena Bahtina este medic obstetrician-ginecolog, genetician și autoarea cărții „Nu există bătrâneţe”. Cu puțin timp înainte de începerea pandemiei, nutriţionistul omactiv Ecaterina Didîc a intervievat-o pe Elena. Atunci am decis să publicăm mai târziu acel material şi să vă relatăm despre teme mai actuale nutriţia antivirală şi principiile alimentaţiei în autoizolare, dar acum a venit timpul acelei publicaţii.

Nu există bătrâneţe, există pierderea activităţii enzimatice.

Nu este vorba despre enzimele alimentare. În orice celulă a organismului în fiecare milisecundă au loc mii de reacţii biochimice, toate depind de catalizatori – enzime. Enzimele sunt alcătuite dintr-o moleculă proteică şi aditivi – vitamină sau oligoelement. De aceea dacă nu consumaţi norma zilnică de proteine şi nu asiguraţi organismul cu o cantitate suficientă de vitamine şi oligoelemente, atunci inevitabil toate procesele din organism încetinesc.

Nu există bătrâneţe, există pierderea ţesutului muscular.

Oamenii stau mai mult la birou, în maşină şi practic nu antrenează în lucru masa musculară, de aceea cu vârsta organismul începe să o piardă. Chiar dacă duceţi un mod de viaţă sedentar, acordaţi efortului fizic cel puţin o oră pe zi. Nu uitaţi că muşchii sunt alcătuiţi din proteine, prin urmare, în cazul insuficienţei lor în alimentaţie se va pierde masa musculară.

Nu există bătrâneţe, există pierderea ţesutului osos.

Persoana, care se mişcă prea puţin, pierde nu doar masa musculară, dar şi osoasă. O consecinţă a acestui fapt este postura şi mersul de om bătrân, iar articulaţiile încep să se descompună.

Corpul trebuie să fie alcătuit dintr-o cantitate optimă de ţesut osos şi muscular. Aceasta asigură nu doar aspectul estetic dorit, dar şi este extrem de important deoarece de acest raport depinde în mare măsură viteza şi calitatea metabolismului.

Nu există bătrâneţe, există deshidratare.

Zi de zi ne deshidratăm celulele. Bem cafea şi alte băuturi care conţin cafeină, consumăm produse, care elimină apa din organism. De îndată ce veţi începe a consuma norma zilnică de apă, veţi întineri vizibil organismul.

Nu există bătrâneţe, există oxidare.

Bătrâneţea trăieşte în mediul acid – inflamațiile, inclusiv cele autoimune, reacțiile alergice și chiar celule tumorale. Tinereţea trăieşte într-un mediu slab alcalin, iată de ce sarcina noastră este de a crea şi a menţine un echilibru pH normal în organism.

Dieta alcalină aici.

Eu consum cu regularitate clorofilă, dar pentru alcalinizare se poate recurge şi la alte cocktailuri verzi.

Nu există bătrâneţe, există poluare.

Odată cu înaintarea în vârstă, sistemele de excreţie elimină tot mai anevoios toxinele din organism. Iată de ce cu fiece an este tot mai important de a face cursuri de detoxifiere. Însă nu ţineţi cure de foame – cel mai des acestea au un impact negativ asupra organismului. Programele de detox trebuie efectuate sub supravegherea unui expert în domeniu, ca urmare, se va reduce riscul sindromului oboselii cronice şi altor boli cronice.

Nu există bătrâneţe, există distrugerea carbohidraţilor.

Cel mai traumatizant element din alimentaţia noastră – din această categorie nu fac parte toate dulciurile, ci anume carbohidraţii amidonici, care se transformă în glucoză peste 40 de minute după ce ajung în organism. Cel mai răspândit produs cu acest tip de carbohidraţi este cartoful. Procesul de descompunere a proteinelor sub influența carbohidraților se numește glicare și aceasta este una din cauzele principale ale uzurii corpului.

Nu există bătrâneţe, există victoria aşa-numiţilor agenţi patogeni.

Ciupercile patogene, bacteriile şi viruşii se întâlnesc peste tot – pe piele, în intestin, în orofaringe şi bineînţeles aceştia pătrund în spaţiul interstiţial. Microbii patogeni oxidează organismul şi perturbă metabolismul. Din păcate le acumulăm de-a lungul timpului, de aceea periodic este important să ne curăţăm organismul, însă doar sub supravegherea unui specialist.

Dacă omul îşi îmbunătăţeşte stilul de viaţă cel puţin pe trei direcţii din cele opt, va arăta cu 10 ani mai tânăr decât semenii săi, care nu ştiu aceste mecanisme.

În esenţă, bătrâneţea înseamnă uzarea ţesuturilor, organelor, celulelor şi chiar a structurii ADN – purtătorul tuturor informaţiilor. Dacă omul nu-şi exploatează organismul corect (acumulează kilograme în plus, nu se alimentează corect, nu face exerciţii fizice, admite suprasolicitări psihoemoţionale etc.), atunci organismul se uzează mai repede şi bătrâneţea vine mai devreme.

Totodată, bătrâneţea are şi un aspect psihologic – vedem că toţi cei din jur îmbătrânesc şi în subconştient ne pregătim pentru acest proces şi nu încercăm să luptăm.

Însă noi putem amâna bătrâneţea, dacă vom îmbunătăţi condiţiile de exploatare a organismului. S-ar putea ca într-o bună zi să putem opri complet procesul de îmbătrânire.

(2333)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriționist din anul 2007, președinte al Asociației Nutriționiștilor din Moldova, coach deținător al certificatului Universităţii Internaționale Erickson, co-organizator și curator al proiectului "Școala de Nutriție" în RM, co-fondatorul școlii internaționale de nutriție Nutrition Expert, autor al seminarelor intensive de nutriție pentru instructori și cosmetologi

Alte articole la aceiaşi temă