Interviu exclusiv oferit de Irina Moroz: Cum să rămâi sănătoasă, frumoasă şi dorită cât mai mult timp - Om Activ

Interviu exclusiv oferit de Irina Moroz: Cum să rămâi sănătoasă, frumoasă şi dorită cât mai mult timp

3714

Interviu exclusiv oferit de Irina Moroz: Cum să rămâi sănătoasă, frumoasă şi dorită cât mai mult timp

Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

În perioada 21-25 noiembrie, la Chișinău s-au desfăşurat 5 zile de cursuri de nutriţie, sanogeneză și fitoterapie, organizate de catedra de medicină preventivă a Universităţii Prietenia Popoarelor din Moscova. 70 de participanți au învățat de la unii dintre cei mai buni specialiști din Ucraina, Rusia și Belarus – medici, doctori în științe și biochimiști. Printre lectori a fost și un otorinolaringolog, concetăţean al nostru, fapt cu care ne mândrim nespus de mult.

De asemenea, suntem mândri de faptul că a participat la cursuri și a avansat la un nivel mai înalt expert site-ului nostru, nutriţionistul Ecaterina Didîc. Ea i-a luat un interviu Irinei Moroz, obstetrician-ginecolog, ginecolog-endocrinolog, ginecolog pentru copii, medic-nutriţionist, deţinătorul titlului de master în medicină și medic de categorie superioară.

Consultaţia ginecologului este necesar cel puțin o dată în jumătate de an, pentru a ține totul sub control.

Medicul va adresa întrebările necesare și te va trimite să faci analizele necesare: frotiu, citologie, însămânțarea bacteriană, analiză generală de sânge și hormoni, pentru a înțelege ce se întâmplă cu organismul în acest moment. Dacă se respectă un asemenea grafic, probleme ginecologice sunt înlăturate foarte ușor, deoarece acestea nu apar brusc. Dar problema este că noi nu mergem la medic până nu simţim anumite simptome, iar problema care mocneşte deja de 5 ani este greu de rezolvat.

Nivelul de hormoni se poate ghici și după comportamentul femeii.

Dacă unei femei îi plăcea să se gătească, să se învârtească în fața oglinzii ca să capteze privirile bărbaţilor, iar acum nu-i mai pasă de asta, atunci trebuie verificat fonul hormonal. Dacă ea îmbracă prima haină, care-i cade sub mână, vine acasă obosită, nu se priveşte în oglindă şi cade epuizată şi doarme – este şi acesta un semnal. Dacă este prea sensibilă la stres, de exemplu, sparge vesela, atunci când copilul aduce note rele de la școală – la fel este un semnal alarmant.

Iar atunci când femeia vrea să concureze cu un bărbat este vorba despre o fază avansată a tulburărilor.

Fonul hormonal se poate menține cu produse alimentare.


Dar nu încercați să alcătuiţi un meniu strict pentru prima și a doua fază a ciclului – este foarte dificil. Aceasta arată în felul următor – în prima fază a ciclului organismul trebuie aprovizionat cu alimente, care contribuie la secreţia propriilor estrogeni. Aceasta este funcţia vitaminelor din grupa B, care se regăsesc în carne, pește, cereale şi legume. În a doua fază trebuie să ne aprovizionăm cu vitamine, care susțin progesteronul, în special, cu vitamina E. El se găsește în nuci, unt, ouă şi în unele cereale. Se pot folosi și analogii naturali sub formă de suplimente nutritive, dar este important să le alegem corect.

Sănătatea sistemului hormonal depinde direct de starea ficatului.

Tocmai de aceea, la început trebuie să începem a consuma produse naturale, de calitate, proaspăt preparate, pentru a nu suprasolicita intestinul şi ficatul, și abia mai apoi să alcătuim raţia alimentară în conformitate cu fazele ciclului.

Ciclul menstrual nu ar trebui să ie dureros.

Ceea ce corespunde fiziologiei, nu ar trebui să doară. Deoarece organismul nu poate vorbi în limba noastră – dacă ceva nu-i place, el ne se spune în limbajul durerii. Pe multe le doare, de aceea fetele consideră că este un lucru firesc. Dar nu este aşa. Trebuie să înlăturăm senzaţiile dureroase, în primul rând, pe calea reglării fazei a doua a ciclului.

Vitamina E nu ajută întotdeauna în timpul menstruaţiei dureroase.


Unor tinere vitamina E le este prescrisă pentru 3-5 luni, recomandându-le să înceapă administrarea ei în a doua fază a ciclului. Ulterior se poate decide ce e de făcut în continuare. Dacă nu există niciun rezultat, probabil, ar trebui să consultaţi un endocrinolog, care vă poate sugera să examinaţi glanda tiroidă. O femeie poate fi sănătoasă numai atunci când toți hormonii funcționează normal.

Problema nu este că vitaminele nu-şi fac efectul, ci ar putea să existe şi alte bariere în organism.

Contraceptivele orale nu sunt o soluţie.

Ei nu pot regla calitativ ciclul menstrual, mai ales la tinerele de 18 -19 ani, la care ciclul nu s-a stabilizat deocamdată. Acţiunea hormonilor sintetici reduce capacităţile organismului. Bineînţeles, ciclul menstrual cum a fost dereglat aşa şi va rămâne.

Toxemia și excesul de greutate în timpul sarcinii este ceva anormal.


Foarte des la mine apelează tinere, pe care nu le trage la dulce sau sărat, nu au greţuri şi care cred că ceva nu e în regulă cu ele. De fapt, anume la ele totul este în regulă. În timpul unei sarcini normale, buna funcţionare a organelor excretoare ale mamei asigură eliminarea firească a toxinelor. Sarcina trebuie să decurgă fără disfuncții supraomeneşti.

Menopauza este o recompensă sau o corvoadă a femeii pentru stilul de viață anterior.

De faptul dacă femeia a avut grijă de sănătate în tinerețe, depinde dacă va trece ușor și fără durere de menopauză. Da, libidoul se poate reduce, deoarece scade nivelul de estrogen, dar pot veni în ajutor vitaminele naturale și ierburile. Acest lucru poate fi corectat şi atunci viața sexuală a femeii va intra într-o nouă etapă şi mai frumoasă.

Trebuie să se înțeleagă clar că femeile sunt diferite de bărbați.

O femeie trebuie să fie diversă. Iar bărbatul trebuie să-i permită acest lux. Uneori ea este ciudată pentru că organismul funcționează ciclic. În decurs de o lună bărbatul se confruntă cu cel puțin două femei diferite – una războinică, temperamentală în prima fază și alta melancolică, neputincioasă – în a doua. Dacă aceasta îl irită pe bărbat, asta e problema lui. Fireşte el poate să-şi transforme femeia în prieten şi frate, dar atunci nu va avea alături femeia iubită, ci un prieten și un frate. Logica femeii este o manifestare a fonului hormonal cu care e inutil să lupţi. Bărbații nu trebuie neapărat să le înțeleagă pe femei, este suficient să le iubească și atunci femeile vor fi întotdeauna hormonal sănătoase și fericite!

(3714)

comments powered by HyperComments
Ecaterina Didyk

nutriţionist, coorganizator şi curator al proiectului «Şcoala de alimentaţie corectă» a RM, prezentatorul rubricii «Sfaturile expertului» la CTC, expert al emisiunii «Controlul calităţii» la REN TV şi TNT

Alte articole la aceiaşi temă